Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Zeytinyağında kartelleşmeye karşı ortak hareket edilecek

zeytinyagi5.jpgDünya zeytinyağı fiyatlarını belirleyen İspanya'da büyük sanayicilerin oluşturduğu kartelleşmeye karşı yapılan eylemlere Türkiye'de destek verecek.

İspanya'da zeytinyağı şirketlerinin birleşerek oluşturduğu kartellerin dünya fiyatlarını baskı altında tuttuğunu vurgulayan TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, bu yıl dünya çapında üretim artışı veya talep gerilemesi olmamasına rağmen fiyatların gerilediğini söyledi.

İspanya'da üreticinin fiyat düşüşlerine ve sanayideki kartelleşmeye karşı tepki göstermek üzere büyük protesto eylemleri yaptığına dikkat Çetin, "İspanya'daki kooperatiflere destek amacıyla bu ülkeye giderek bazı temaslarda bulunduk. Yaptığımız görüşmelerde Akdeniz çanağındaki tüm zeytinyağı üreticileri için ortak bir tehdit olan kartele karşı ortak hareket etme kararı aldık. Buna göre, ülkelerdeki rekolte ve üretim bilgileri, piyasanın durumu, fiyat yapıları hakkında kooperatifler arası sürekli bilgi paylaşımında bulunma kararı aldık. İspanya'da verilen mücadelede kooperatifler başarılı olamazsa bu zincirleme bir etkiyle Türkiye'deki üreticileri de etkileyecek. Bu nedenle uluslararası bir mücadele yönetimi belirlendi" diye konuştu.

Fiyatlar son 10 yılın en düşüğü
Zeytinyağında dünya fiyatlarının son 10 yılın en düşük seviyelerinde olduğunu, buna rağmen kur avantajı nedeniyle ihracatta iyi bir yıl geçirmeyi beklediklerini anlatan Çetin, Türkiye'de bu yıl 165 bin ton zeytinyağı rekoltesi tahmin edildiğini, ancak bunun 150 bin ton seviyelerinde kalacağını belirtti. Çetin, 2008-2009 sezonunun durgun başladığını, piyasanın uzun süredir talepsiz konumda beklediğini, bir süre önce açıkladıkları fiyatların talepsizliğin doğurduğu sıkıntıyı giderdiğini belirterek, üreticinin günlük kaynak sıkıntısını giderdiklerini dile getirdi. Piyasanın geleceği konusunda tahminde çok zorlandıklarını, önceki yıllarda böyle bir dönem hatırlamadığını kaydeden Çetin, şunları söyledi: "Üreticinin hiç olmazsa zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak bir fiyat belirledik. TARİŞ bu konuda her zamankinden çok daha istikrarlı bir duruş sergiledi. Fiyatlar uygun bir seviyede değil ama TARİŞ olmasaydı bunun çok daha altında oluşur ve üretici perişan olurdu."

Çetin, son dönemde iç piyasada ise krizden etkilenmenin söz konusu olduğunu belirterek, market fiyatlarında yüzde 10 civarında gerileme yaşandığını ancak bunun ne kadar devam edeceğini bilemediklerini ifade etti.

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın