Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Zeytinyağı' raporu TBMM Genel Kurulunda

zeytinyag.jpgZeytin ve zeytinyağı sorunlarının çözümün tespiti amacıyla kurulan Araştırma Komisyonu Raporunun görüşülmesine başlandı

BMM Genel Kurulunda, zeytin vre zeytinyağı ile diğer bitkisel ürünlerin, üretim sorunlarına yönelik çözüm üretmek amacıyla kurulan Araştırma Komisyonu Raporu görüşülmeye başlandı.

Önerge sahibi olarak söz alan CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, yağ alanında 1.7 milyar doların yurt dışına çıktığını belirterek, milli ulusal programla bu paranın vatandaşta kalmasını sağlamak gerektiğini söyledi. Demirel, TMO'nun fındıkta olduğu gibi zeytinde de devreye girmesi gerektiğini savundu.

AKP Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk de AKP Hükümeti döneminde 40 milyon fidan dikilerek, zeytin ağacı sayısının 100 milyondan 140 milyona çıkardıklarını, yeni fidanlardan bir yıl sonra ürün alınabileceğini söyledi. Ertürk, damlama yöntemiyle sulama yapan üreticilerle, paket ve ambalaj tesisi kuranlara yüzde 50 oranında destek verildiğini söyledi.

Önerge sahiplerinden AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu ise zeytinciliğin tarımsal üretimin yüzde 2,3'ünü oluşturduğunu belirterek, 400 bini üretici olmak üzere, 2 milyon kişinin doğrudan geçimini sağladığını anlattı.

Sektörde 1100 işletmenin faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Koyuncu, Türkiye'de kişi başına zeytinyağı tüketiminin düşük olduğunu söyledi. Türkiye'de kişi başına bir kilogram  zeytinyağı tüketiminin Yunanistan'da 21, İspanya ve İtalya'da ise 10-12 kilogram olduğuna işaret eden Koyuncu, "Mutlaka zeytinyağı tüketimini artırmak zorundayız" dedi.

Başkanvekili Nevzat Pakdil, rapor üzerinde görüşmeler sürerken çalışma süresinin dolması üzerine, birleşimi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

Kaynak:Dunyagazetesi.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın