Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Yumurtada izlenebilir dönem başlıyor

yumurta.jpgOcak 2009' da yürürlüğe girecek yeni yumurta tebliğiyle birlikte, açık veya ambalajlı bütün yumurtalara, üretici firmanın kimliğini belirten kod numaraları işlenecek. Böylece hangi yumurtanın kim tarafından ve ne zaman üretildiği daha net izlenebilecek. Vatandaşların sağlıklı ürün tüketmesini amaçlayan yeni uygulamanın markalı yumurta üreten büyük işletmeler açısından büyük avantaj sağlamanın yanı sıra köylerde geçimlik olarak üretilen yumurta üreticiliğini bitireceği belirtiliyor.

Sektör temsilcileri yılbaşından itibaren köylerde ailesinin geçimini sağlamak için tavuk besleyen küçük üreticilerin faaliyetlerini sürdüremeyeceğini söylüyorlar. Uygulamanın tüketici sağlığı açısından son derece olumlu olduğunu ifade eden Yumurta Üreticileri Birliği (YUMBİR) Başkanı Derya Pala, yeni tebliğin uygulamaya geçirileceği 2009 Ocak ayından itibaren yumurta kabuğu üzerine Tarım Bakanlığı'nın verdiği işletme numarasını basmayan işletmelerin ürünü satamayacağını söyledi. Yeni uygulama için YUMBİR'e üye kurumların hazırlıklarını tamamladığını dile getiren Pala, yeni uygulamanın işletmeleri ürettiğinin arkasında durma ve kaliteli üretime teşvik edeceğini ifade etti. Bu durumun tüketici sağlığı açısından da son derece önemli olduğuna işaret eden Pala sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uygulamanın amacı izlenebilirlik. Yani artık pazarda ve ya marketlerde aldığınız yumurtanın üzerinde hangi işletmede üretildiği yazılı olacak. Yumurtanın üzerine işletme numarası printer benzeri gıda mürekkebi püskürten makinelerle yazılacak. Makinenin bedeli yaklaşık 6 bin euro civarında. Bu da yumurta başına 3 Ykr maliyet anlamına geliyor. Ancak yine de üreticinin de tüccarın da disipline olması için olumlu bir uygulama olarak görüyorum."

Küçük üreticiye maliyeti yüksek
Yumurtanın üzerine işletme numarasını yazan makinenin maliyeti özellikle küçük yumurta üreticilerini sarsacağa benziyor. Yaklaşık 6 bin euro'ya satılan makinelerde kullanılan gıda mürekkebinin kartuşu da 35-50 euro arasında değişen fiyatlara dolduruluyor. Kayseri Tavukçuluk Sanayi ve Ticaret A.Ş (KAYTAŞ) Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt uygulamanın büyük işletmelerin lehine sonuçlanacağını söyledi. Makinelerin küçük işletmeler için ciddi bir maliyet getirdiğine işaret eden Salt,
"Mevcut uygulamayla işletmeler etiketli üretim yapmak zorundaydı. Ancak bundan sonra yumurtanın kabuğuna da işletme numaraları yazılmak zorunda. Bu durum bizim gibi büyük işletmeler açısından avantajlı. Uygulama kayıt dışı üretim yapan işletmelerle köy tavukçuluğunu bitirebilir. Tabi bunun için sıkı denetim yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Kurumsallaşma artacak
Yaklaşık 5 yıl önce Eggy adıyla markalaşma sürecine başlayan Baranoklar Yumurta'nın Genel Müdürü Zeki Baranok da yeni uygulamanın küçük üreticileri kurumsallaşmaya sevk edeceğini söyledi. Uygulamanın altyapısı güçlü olan firmalar için sıkıntı yaratmayacağına dikkat çeken Baranok,
"Altyapısı olmayan firmalar ise biraz zorlanır. Kuş gribinden sonra markalı ürünlere yönelim oldu. Artık kayıt dışı firmalar biraz daha geri plana düştü. Artık tüketici yumurta hangi tarihte nerede üretilmiş bunu bilebilecek. Güçlü firmalar markalı firmalar daha iyiye gidecek gibi gözüküyor. Markalaşmayı da tetikler gibi gözüküyor" dedi.

Markalaşma süreci kuş gribiyle başladı
1.5 milyar dolar büyüklüğe sahip yumurta sektöründe, 1.300 ticari yumurta işletmecisi faaliyet gösteriyor. 70.000'i doğrudan olmak üzere, 250.000 kişinin çalıştığı yumurta sektörü, 2007'de 68 milyon dolarlık ihracat yaptı. Sektörün bu yılki beklentisi 120 milyon dolar. 2009 yılı hedefi ise 150 milyon dolar. Türkiye, dünya yumurta üretiminde 12'nci sırada yer alıyor.
Türkiye yumurta sektöründe etiketli ve markalı üretim süreci kuş gribi vakalarının ardından başladı. Kuş gribi nedeniyle markalı ve ambalajlı yumurta satışları artış gösterirken sektör temsilcileri markalaşmaya yatırım yapmaya başladı. Yumurta üzerine markasını basan Keskinoğlu ve Eggy firmaları satışlarında artış kaydetti. Konya'da yumurta üretiminde büyük oranda marka ve ambalajlı üretime geçildi. Merkezi Konya'da olan Baranoklar firması, Eggy markalı yumurtalarını hologramlı ambalajlarda piyasaya sürdü. Markalaşmak için 5 yılda 5 milyon YTL'lik yatırım yapan firma, krizde satışlarını 4 katına çıkardı. Markasını yumurta kabuğuna basan ilk firma olan Keskinoğlu da markalaşarak kuş gribini zararsız atlatan firmalar arasında yer alıyor.

Kaynak : Referansgazetesi.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın