Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Yatırımcının tercihi tarımda seracılık, gıdada süt üretimi

 

sera.jpg

2007 yılında tarımda seracılık yatırımlarında patlama yaşanırken, gıda alanında ise en fazla yatırım süt ve süt ürünleri sektörüne yapıldı. Geçen yılın ilk 11 ayında tarımdaki teşvikli yatırımların tutarı 360 milyon YTL'ye ulaşırken, gıdadaki teşvikli yatırımlar ise 1.1 milyar YTL'yi buldu.

 

Özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların gerçekleştirdiği yatırımlar ile tarımsal üretiminde büyümenin devam etmesi, gıda sektöründe ülkenin daha modern işletmelere kavuşması mümkün hale gelecek. Hazine Müsteşarlığı'nın 2007'nin ilk 11 ayında düzenlediği yatırım teşvik belgelerine dayanılarak hesaplanan verilere göre tarım ve hayvancılık alanında 98 firmaya yatırım teşvik belgesi verildi. Yatırımların yüzde 90'ını komple yeni yatırımlar oluştururken, modernizasyon ve genişletme yatırımları sınırlı kaldı. Kurulacak tarım tesisleri ile 2 bin 874 kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor.

Antalya ve Mersin öne çıktı

Tarım sektöründe girişimcilerin yarısından fazlası seracılık alanında yatırımı tercih ederken, girişimcilerin dörtte biri ise et ve süt üretimi için büyükbaş hayvan yatırımına yöneldi. Geri kalan yatırımcıların tercihi de tavuk-yumurta, fide, tohumculuk ve balıkçılık sektörleri oldu. Seracılık alanındaki yatırım teşviği alan girişimcilere paralel olarak yatırımda öne çıkan iller Antalya ve Mersin oldu. Firmalar ve kooperatiflerin yarısı yatırımını bu iki ilde yapmayı planlıyor. Tarım yatırımlarında öne çıkan diğer iller ise Denizli, Konya ve İzmir. Gıda alanında verilen 397 yatırım teşvik belgesinin büyük çoğunluğunu yeni tesis yatırımları oluştururken, firmalar ve girişimciler yeni tesis kurmanın yanı sıra tesis genişletme, tamamlama, modernizasyon ve yeni ürün için yatırım belgesi aldı. Gıdada belgeli yatırımların tamamlanması halinde 12 bine yakın kişiye yeni iş sağlanması bekleniyor.

Sütte ve zeytinde yatırım patlaması

Gıda yatırımcılarının tercihi ise süt ve süte dayalı sanayi yatırımları yönünde gerçekleşti. Zeytin ve zeytinyağı üretim tesisi ve meyve işleme ile meyve suyu tesisi ise diğer ağırlık kazanan yatırım konuları oldu. Şekerli mamuller ve çikolata, su ve maden suyu, un ve unlu mamuller, hububat-bakliyat, bal, et ürünleri ve kuruyemiş tesisleri de öne çıkan yatırımlar arasında yer alıyor. Geçmiş yıllarda öne çıkan konserve-salça, yem, kuru gıda, şarap ve bitkisel yağ yatırımlarında ise ciddi ölçüde azalma yaşandı.

Girişimcilerin gıda tesisi kurmak için tercih ettikleri birinci il Manisa oldu. Bu ildeki yatırımlar özellikle salamura zeytin ve zeytinyağı üretimi alanında ağırlık kazandı. Gıda tesisi yatırımlarında öne çıkan diğer iller ise Balıkesir, İzmir, Aydın gibi Ege Bölgesi illeri ile Sivas, Bursa, Kahramanmaraş, Konya, Mersin, Gaziante ve Tokat olarak sıralandı.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın