Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Türk ineği projesinde hastalık molası

turk_inegi.gifKonya'da, 4 yıldır devam eden ve ''Türk İneği Projesi'' olarak bilinen Anadolu Esmeri Geliştirme Projesi, bazı hayvanlarda tüberküloz hastalığı tespit edilmesi üzerine yavaşladı.

Edinilen bilgiye göre, esmer cinsi yerli ırk büyükbaş hayvanların ıslah edilmesi amacıyla, sperm üretmek için başlatılan Anadolu Esmeri Geliştirme Projesi, Konya'daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünde devam ediyor.
Geçen yıl Konya'daki enstitüde yetiştirilen yüksek vasıflı 5 boğa, spermleri alınıp, üreticilere dağıtılmak üzere Ankara Lalahan'daki Hayvancılık Araştırma Enstitüsüne gönderilmişti.
Çeşitli çalışmalar için Konya'ya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırma (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Turgut Özdek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Esmeri Projesi'nin halen devam ettiğini, ancak bulaşıcı hastalık sıkıntısıyla karşılaşıldığını belirtti.
Türkiye'de son dönemde insanlarda görülen tüberküloz vakası sayısında bir artış yaşandığını dile getiren Özdek, şunları kaydetti:
''Bu hastalığın menşei genel olarak hayvanlar olduğu için bu konuda bizim Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa bir çalışmamız olacak. (Bu hastalık nedeniyle proje kapandı) diye bir şey yok. Ama, buradaki proje hayvanlarımızda tüberküloz vakası var. Bu konu tespit edildi ve Konya Tarım İl Müdürlüğü vasıtasıyla Bakanlığa duyuruldu. Hayvan Sağlık Zabıtası Kanunu gereği gerekenler yapıldı. Hastalığın yapısı gereği tüberküloz kolayca atlatılabilen bir hastalık değil. Konya'nın yapısından kaynaklanan sıkıntılar da var. Bu hastalıkla ilgili gerekli önlemin alınması için Valilik ve ilgili kurumlara yazı gönderdik.''
Projenin devam ettiğini dile getiren Özdek, ''Tüberküloz tespit edilen hayvanlar kestirildi. Yaklaşık 4-5 proje hayvanında bu hastalık çıktı. Hastalık projedeki hayvan sayımızda azalmaya neden oldu. Proje diğer taraftan devam ediyor'' diye konuştu.
Anadolu Esmeri Geliştirme Projesi, dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'nün de katıldığı programla, 2004 yılı temmuz ayında, ilk kez bir ineğe embriyo transferi yapılan tanıtım töreniyle başlamıştı.
Proje, Anadolu'ya has esmer büyükbaş hayvan ırkının ıslah edilmesi ve bu hayvanlardan daha yüksek verim alınabilmesi için üstün nitelikli büyükbaş hayvan üretmeyi amaçlıyor.
Anadolu Esmeri Projesi ile üretilecek her birinden 200-300 bin sperm alınabilen boğaların, mevcut sürülerin saflaştırılmasında etkin rol oynaması planlanıyor.

Kaynak: Konhaber.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın