Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarım Arazi Edindirme Ofisleri Kurulacak

gencziraat Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Gayrimenkul Yatırım Şirketlerine Benzer Bir Yapıda 'Tarımsal Arazi Edindirme Ofisleri' Kurulacağını Açıkladı.

Eker, bu ofislerin arazisini satmak, kiraya vermek isteyenlerle, arazi almak veya kiralamak isteyenleri buluşturacağını söyledi.

TÜRK tarımının daha profesyonel, daha verimli bir yapıya kavuşturulması için desteklemeler dışında yeni kurumlar da öngörülüyor. Önceki akşam Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin konuğu olarak ekonomi basının sorularını yanıtlayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, önümüzdeki dönemde gayrimenkul yatırım şirketlerine benzer bir yapıda 'Tarımsal Arazi Edindirme Ofisleri' kurulacağını açıkladı. Bakan Eker, bu ofislerin arazini satmak, kiraya vermek isteyenlerle, arazi almak veya kiralamak isteyenleri en verimli ve kárlı şekilde buluşturacağını ve böylece arazi toplulaştırma çabalarına da büyük ivme kazandıracağını söyledi. Türk tarımının işletme büyüklüğü ve işletme bazında arazi büyüklüğü bakımından çok kötü durumda olduğunu vurgulayan Bakan Eker, Türkiye'nin yıllık toplam tarımsal üretiminin 39 milyar dolarlık bir büyüklüğü olduğunu kaydetti. Bakan Eker, 2013 yılında bu değeri 60 milyar dolar seviyesine çıkarmak istediklerini belirtti.

ÇİFTÇİNİN YANINDAYIZ: Eker, bakanlık olarak geçen dönemde 2.7 milyar YTL'yi bulan çiftçi borcunu yeniden yapılandırdıklarını, tarımsal sulamada kullanılan elektrikle ilgili borçlara ödeme kolaylığı getirdiklerini, tarımsal kredi faizlerini düşürdüklerini ve bir takım girdileri desteklediklerini anlattı. Eker, tarımsal destekleme politikasını temelden değiştirdiklerini de ifade ederek, hayvan sayısı artmadan Türkiye'nin süt üretimini 3.5 milyon ton yükselttiklerini, buğdaydaki kalite problemini aştıklarını anlattı.

KURAKLIĞIN ETKİLERİ: Geçen sezon yaşanan kuraklığın etkisiyle 2006-2007'de buğday üretiminde yüzde 10-12 civarında azalma olduğuna, arpada ise bunun biraz daha yüksek seviyede bulunduğuna işaret eden Bakan Eker şöyle konuştu: "Kuraklık bölgeler arasında farklılık gösterdi. İç Anadolu, İç Ege ve Güney Marmara'da daha etkili oldu. 2006'da 20 milyon ton buğday üretilmişti, bu yıl bu rakam 17.7 milyon tona düştü. Arpada 9-9.5 milyon ton olan üretim ise 7.5 milyon tona geriledi. Buğdayda açığımız yıllık ihtiyacımıza göre 300 bin tondur. Bu da çok rahat giderilebilecek bir şey. TMO'da çiftçinin 600 binton buğdayı bulunuyor ancak üretici, yüksek fiyat beklentisiyle buğdayı piyasaya sunmuyor. Muhtemel bir kuraklık riskine karşı, önümüzdeki yıl da devam etmesi riskine karşı, kuraklığa dayanıklılık gösteren buğdayları da tespit ettik. Bu konuda ayrıca bir de Kuraklık Test Merkezi kuruyoruz. Kuraklık halen etkili. Şu anda Türkiye'nin belli bölgelerinde hububat ekim sezonu olmasına karşın çiftçiler yeterli yağış gelmediği için ekimi bekletiyor."

ENERJİ TARIMI: Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de enerji tarımının da geliştirileceğini, son yıllarda bu konunun dünyada da çok öne çıktığını söyledi. Bakan Eker, "Petrol fiyatlarının bu kadar yükselmesi dikkatleri bu alana çevriyor. Bakın son dönemde dünyada buğdayf iyatları yüzde 90 yükseldi. 300 doları aştı. Bu yükselişte buğdaydan 'etanol' üretimi de çok etkili oldu" dedi.

Helal gıda sertifikası için talep varsa değerlendiririz

TÜRKİYE'nin artık gıda ihracatında önemli bir ülke olduğunu belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Helal Gıda Sertifikası konusunda "Eğer bu konuda talep varsa değerlendiririz" dedi. Yeni Zelanda'nın müslüman bir ülke olmamasına rağmen tüm etlerini 'islami kurallara' göre hazırladığını ve bunların yarısına yakınını Müslüman ülkelere ihraç ettiğini söyleyen Bakan Eker, "Mesela museviler için koşer belgesi çok önemlidir. Bu nedenle bu müşteri kitlesine gıda üretenler koşer esaslarına göre üretim yaparlar. Eğer helal gıda konusunda özellikle dışarıya ürün satışında bir sorun ya da talep varsa tabii ki müşteri esastır. Bizim için de üzerinde çalışılabilir bir konudur" diye konuştu.

Ekmekte buğdayın maliyeti yüzde 20

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ankara'da yaşanan 'ekmeğe yüzde 20 zam' tartışmasına da değindi ve kuraklık nedeniyle buğday fiyatlarını bahane ederek ekmeğe yüzde 20 zam yapma girişiminin çok yanlış olduğunu söyledi. Eker, "Ekmeğin toplam maliyeti içinde buğday yüzde 20'lik bir paya sahiptir. Buğday fiyatındaki artış nedeniyle ekmeğe yüzde 20 zam istemek için buğdayın fiyatının yüzde 100 artmış olması gerekir. Oysa buğdaydaki fiyat artışı sadece yüzde 25'tir" dedi.

Türkiye, güvenliği için ne gerekiyorsa yapacak

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, terörist saldırılar konusunda Diyarbakırlıların da Edirnelilerin de aynı şekilde rahatsız olduğunu ve Türkiye'nin, güvenliği için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi. Bakan Mehdi Eker, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde yaptırılan çok amaçlı 16 derslikli lisenin açılışında, "Bizim iktidarımıza kadar eğitime yapılan yatırımın yüzde 25'i kadar yatırım 4 yılda gerçekleştirildi. 110 bin derslik hayata geçirildi. Bütçeden en büyük payı alan eğitim sektörü oldu. Hükümetimiz döneminde eğitime 21.3 milyar YTL'lik kaynak ayrıldı" dedi. Bakan Eker, işadamı Vahap Küçük tarafından inşa ettirilen Mehmet Küçük Sağlık Ocağı'nın açılışını da yaptı. İşadamı Vahap Küçük de Doğanşehir'e yatırım yapmaya devam edeceğini, kendisinden sonra çocuklarının da ilçeyi unutmayacağını kaydetti.

Et Balık Kurumu'nun özelleştirmesi yanlıştı

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Et ve Balık Kurumu'nun 1999'da özelleştirme kapsamına alınmasının ve özelleştirilmesinin yanlış olduğunu savundu. Bakan Eker, "En son özelleştirilmesi gereken KİT kurumu Et ve Balık Kurumu'ydu, ne oldu? Çok sayıda kombinesi satıldı. Hepsi de sektörün amacı dışına çıktı. Satış şartında işletme aynen devam edecek denmesine rağmen arsa ve bina olarak değerlendirildi. Bu özelleştirme Türkiye'de hayvancılığa verilmiş en önemli zararlardan biridir. Biz, bazı illerdeki kombinaları geri aldık ve iyileştirme yaparak üretim başlattık" diye konuştu.

http://www.haberler.com/tarim-arazi-edindirme-ofisleri-kurulacak-haberi/

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın