Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

TARSİM'den, çiftçiye sigorta prim iadesi

tarsim.jpgTarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, üreticilere prim iadesi yapmaya başladıkları söyledi.

Bülent Bora, özellikle meyvelerle ilgili sigorta sözleşmelerinin beyan edilen verim miktarı üzerinden yapıldığını, üreticilerin de genellikle bekledikleri en yüksek verimi beyan ettiklerini belirterek, oysa çeşitli nedenlerle gerçekleşen ürün verimlerinin daha düşük miktarda olduğunu kaydetti. Böyle durumlarda üreticinin gereksiz yere yüksek prim ödemek durumunda kalabildiğini ifade eden Bora, ancak verim düşüklüğü sigorta teminatı dışında kalan bir olay sonucu veya fizyolojik bir nedenle meydana gelmişse üreticilerin ek sözleşme ile poliçede yazılı verimi indirme talebinde bulunabileceklerini söyledi.

20 milyon YTL iade
Eksper tarafından yapılan tespitle verim düşüklüğü doğrulanırsa prim iadesine hak kazanılabileceği kaydeden. Bora, "Nitekim 2008 yılı üretim döneminde Türkiye genelinde farklı ürünlerde farklı nedenlerle verim kayıpları yaşandı ve TARSİM'e 25 binin üzerinde başvuru yapıldı. Bu başvurularının 18 bin tanesi sonuçlandırıldı ve üreticilere toplam 20 milyon YTL dolayında prim iade edildi" dedi.

Ek sözleşme talepleri il bazında incelendiğinde 16 bin başvuru ile en yüksek değerin Malatya'ya ait olduğuna da dikkat çeken Bülent Bora, "Bunu 4 bin 800 poliçe başvurusu ile Ordu, bin 100 başvuru ile Giresun ve 800 başvuru ile Bursa takip etmektedir. Ürün grubuna göre ise; 17 bin poliçe ile kayısı ilk üründür. Kayısıyı 6 bin başvuru ile fındık, 700 başvuru ile kiraz ve buğday, 600 başvuru ile elma takip etmektedir" dedi.

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın