Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Süneyle mücadele için 20 milyon parazitoid salınacak

sune_parazitoid.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığının buğdayda ciddi zararlara yol açabilen süneye karşı ülke genelinde yürüttüğü mücadele çalışmaları kapsamında doğaya 20 milyon parazitoit (Trissolcus spp.) salınacak, 1 milyon 600 bin fidan dikilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, geçen yıl İç Anadolu bölgesinde süneye karşı yapılan ilaçlı mücadele, önceki yıla göre yüzde 75 oranında artış gösterdi. 2008 yılında 3 milyon 560 bin dekar alanda ilaçlama yapıldı.

2008 yılında süne ile bulaşık hububat alanlarında biyolojik mücadeleye destek amaçlı 43 ilde toplam 1 milyon 529 bin adet fidan dikilirken, doğaya toplam 10 milyon 925 bin paratrissolcus.jpgzitoit salındı. Söz konusu yararlı böcekler, süne yumurtalarını etkileyerek süne yerine kendi yavrularının çıkmasını sağlıyor.

Geçen yıl en fazla parazitoit, 2 milyon 450 bin adetle Konya'da ve 2 milyon 150 bin adetle Kahramanmaraş'da doğaya bırakıldı.

2008 yılında, 28 ilde toplam 12 milyon 44 bin dekar alanda yapılan kimyasal mücadelenin milli ekonomiye katkısı yaklaşık 1 milyar 34 milyon TL olarak hesaplandı. Kurtarılan ürün miktarı ise 3 milyon ton olarak gerçekleşti.

2009 yılında 19 milyon dekarda süneyle mücadele edilecek. (2008'de yaklaşık 16 milyon dekarda yapılmıştı.) Doğada var olan faydalıların korunması ve laboratuvar koşullarında üretimi yapılan faydalı popülasyonun desteklenmesi amacıyla 2009 yılında doğaya 20 milyon parazitoit salınımı gerçekleştirilecek.

Bunun yanı sıra 2009 yılı süne ile bulaşık hububat alanlarında biyolojik mücadeleye destek amaçlı toplam 1 milyon 600 bin fidanın toprakla buluşturulması planlanıyor. Ağaçlar, süneyle biyolojik mücadelede önemli rol oynuyor.

80 YILDIR DEVLET MÜCADELESİNDE OLAN BİR BÖCEK: SÜNE

Süne (Eurygaster spp.: Heteroptera-Scutelleridae), yurdumuzda buğday üretimini kalite ve kantite yönünden olumsuz yönde etkileyen ana zararlı konumundadır. Süne yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde, mücadele yapılmadığı zaman; ekmeklik, makarnalık ve tohumluk yönünden özellikle buğdayda yüzde 100`e varan oranlarda zarar oluşturabilmektedir.

Süne gerçekte bir mera zararlısıdır. Ancak, mera alanlarının tarım arazisine dönüştürülmesi, uzun yıllar boyunca çok geniş alanlarda kimyasal mücadelenin yapılması sonucunda doğal dengenin bozulması, Süne`yi baskı altında tutan doğal düşmanların öldürülmesi vb. nedenlerden dolayı, Süne devamlı mücadele yapılması gereken bir böcek haline gelmiştir.

Eskiden karasabanla çalının etrafı dolanıp sürüm yapılırken şimdi güçlü traktörlerle çalıları devirerek toprağı işliyoruz. Böylece Sünenin doğal düşmanlarının yok olmasına sebep oluyoruz.

Kaynak : Anadolu Ajansı

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın