Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Sertifikalı tarım danışmanlığına destekleme

vedat.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, bir süredir üzerinde çalışılan sertifikalı tarım danışmanlığı sisteminin destek kapsamına alınacağını söyledi. Özellikle büyük boy işletmeleri kapsayacak bu çalışmayla ilaç kalıntısı gibi sorunların aşılacağını belirten Mirmahmutoğulları, "Büyük işletmelere verdiğimiz destekler vardı. Yeni sistemle sertifikalı bir danışmanla çalışacak olan işletmelere ek destek vermeyi planlıyoruz" dedi.

Mirmahmutoğulları, danışmanla çalıştığı halde ürünlerinde ilaç kalıntısı ve benzeri sorun tespit edilen üretici ve danışmana ciddi cezaların uygulanacağını da söyledi.

16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası'nın (TÜGİS) İstanbul'da dün düzenlediği toplantıda konuşan Mirmahmutoğulları, Ziraat Mühendisleri Odası'nın sisteme itiraz ettiğini ve süreci mahkemeye taşıdığını hatırlatarak "Sistem aksamalı da olsa yürüyor. Hedefimiz 10 bin ziraat mühendisi ve veterineri eğitmek" diye konuştu.

 

'Açlık tüm dünyanın utancı'

Dünya Gıda Günü bu yıl "Gıda Hakkı" teması ile işlendi. 854 milyon kişinin açlık sınırında olduğu ve her 4 saniyede bir insanın açlıktan öldüğü vurgulanan toplantıda, Mirmahmutoğulları, açlık sorunu ile mücadele eden Dünya Tarım Örgütü'nün artık obeziteyi de gündemine alması gerektiğini vurguladı. İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Tanıl Küçük ise dünyada 1 milyara yakın açlık sınırında olan insan bulunduğunu kaydederek "Bu durum tüm dünyanın utancıdır. Dünyadaki açlık sorununun temel nedeni, gıda üretiminin yetersizliği değil, adil dağıtılmamasıdır. Bu dengenin kurulmasında Dünya Ticaret Örgütü'ne çok iş düşüyor" dedi.

Küçük, bu yıl kendini hissettiren kuraklık konusunda faturanın öncelikle tarım ve gıda sektörüne çıktığını, Türkiye'nin en kısa zamanda verimlilik sorununu aşması ve su kaynaklarını doğru biçimde kullanması gerektiğini söyledi. TÜGİS Başkanı Necdet Buzbaş da 1996'da Roma'da yapılan Dünya Gıda Toplantısı'nda Dünya Tarım Örgütü'nün o dönem 840 milyon olan açlık sınırındaki insan sayısını 2015'e kadar yarıya düşürme hedefi koymasına rağmen 2007'de aç insan sayısının 854 milyona çıktığını belirtti. Dünyada her yıl silahlanlanma için 1 trilyon dolar bütçe ayrılmasına karşın gıda yardımı için 2 milyar 700 milyon dolar ayrıldığını belirten Buzbaş, "Dünyanın en büyük sorunu gıdanın adil dağıtımıdır" dedi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=80941&KTG_KOD=216&ForArsiv=1

Yorumlar (1)

  • Büyük işletmeleri baz alan bu sertifikalı danışmanlığın küçük işletmelere katkısı olmucanı düşünüyorum,belirtilene göre daha çok bu Büyük işletmelere işine yarıcakmış,Büyük işletme tiplerinin zaten kalıntı riski diye bir durumu yoktur,sertifikalı danışmanlığın küçük aile işletmelerini dikkate alması önemli,Böylece çiftiçimiz bir yandan danışman ile çaliştiği için destek alacak diğer yandan kalıntı problemi çözülmüş olacak.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın