Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Sel riski neden tarım sigortası kapsamında yer almıyor

sel.jpgTürkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, sel felaketi sonrası aynen şu açıklamaları yapıyor...

"Trakya bölgesinde meydana gelen yağışlar ve yağışların neden olduğu seller, doğal afet durumuna gelerek pek çok can ve mal kaybına neden oldu. Özellikle Trakya'da tarım alanlarında önemli zararlar oluştu. Türkiye'de çiftçilerin yetiştirdikleri ürünlerin doğal afetlerde zarar görmesi durumunda; devlet destekli tarım sigortası uygulaması ya da 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun ile korunuyor. Ancak şu anda yaşanan sel afeti konusunda her iki mekanizma da üreticilerimizi korumak anlamında pek işe yaramamaktadır. Devlet destekli tarım sigortası bitkisel üretimde sel baskınlarını teminat kapsamına almamaktadır. O nedenle devlet destekli tarım sigortasının kapsamı genişletilerek sel baskınlarının da teminat kapsamına alınması gerekmektedir."
İbrahim Yetkin'in de söylediği gibi sel, devlet destekli tarım sigortası kapsamında yeralmıyor. Peki, neden diyeceksiniz? Aslında selin sigorta kapsamına alınması yıllardır tartışılan bir konu. Nitekim, Tarım Sigortaları Havuz İşletmeleri (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora ile de bu konuyu hemen hemen her platformda konuştuk. Ve kapsama alınmamasının en büyük nedeni de bu konuda elde yeterli verinin olmayışı.

Elde yeterli veri yok

Sel felaketi sonrası da Bülent Bora ile de konuştuk. O da şunları söyledi: "Çiftlik hayvanları sigortası, hayvanın her türlü ölümünü karşıladığı için sel riski de teminat dahilinde. Bitkisel üretimde sel teminatının olmamasının nedeni geçmiş hiçbir datanın elimizde olmayışı idi. Riski ölçmek, fiyatlandırma yapmak mümkün değildi."
Selin sonrasında Bülent Bora, "Sel teminatı vermiyoruz ama ürünlerin yüzde 90'nı hasat edildiği için çiftçimiz de mahsul bazında pek etkilenmedi bu afetten" tespitinde de bulunmuştu.

Karar verici Tarım Bakanlığı
Bora'dan öğrendiğime göre son üç yıldır selin de devlet destekli tarım sigortası kapsamına alınması için çalışmalar yapıyorlarmış. Bülent Bora, bu konuda da şunları söylüyor:
"Üç yıldır bu konuda da veri toplamaya çalışıyoruz ve hazırlıklarımız var. Yeterli bir noktaya ulaşırsak seneye seli de teminat kapsamına alabiliriz."
Bülent Bora ile daha önceki bir çok konuşmamızda selin teminat içine alınması konusu üzerinde hassasiyetle durduklarını biliyorum. Ama bu işin asıl kararını verecek olan kurum, Tarım Bakanlığı. Önceki konuşmalarımızda Bülent Bora, 2010 ya da en geç 2011 de seli de tarım sigortası teminatları içine katacaklarını söylüyordu.
Tahminim odur ki, son yaşanan bu sel felaketinden sonra sigorta teminatı içine alınmasında daha çabuk hareket edilecektir.

Kaynak:Referansgazetesi.com

Yorumlar (1)

  • SEL SSON ZAMNLARDA GÜNDEMDEN DÜŞMEYEN Bİ KONUMUZ HEM MANEVİ HEM MADDİ DURUMDAN..EVT ORTADA Kİ GERÇEKLER HALA Bİ ŞEYİN TESPİTİNİ YAPTKTAN SONRA İNSANLARA GARANTİSİ YAPILIYOR...NEDEN SANKİ DEPREM GİBİ BU DEVLETİN BAŞINDAKİLER Bİ ŞEYLERİN İŞ İŞTEN GEÇMESİNİ BEKLİYOR..BU ADİL DEĞİL..ÇİFTÇİYE İHTİYACI OLAN GENE TÜM İNSANLIK..VE DESTEK VERİP BU SEL FELAKETİNDEDE GERKLİ SİGORTA ŞARTLARI BAŞLAMSI GERKİYOR.ÇÜNKÜ ÇİFTÇİDE EMEĞİNİN ÜRÜNÜNÜ PAZARA SUNUYOR..GEREKLİ OLAN DESTEĞİ GÖRMEDİKTEN SONRA NASIL DAHA VERİMLİ Bİ ÜRETİM AŞAMASI GERÇKLEŞSİN..BİR İKİ DESTEKLEME YAPIP ÇİFTÇİNİN GÖZÜNÜN BOYANMASINDAN BAŞKA Bİ ŞEY DEĞİL BU.. :o ARTIK YERLİ YERİNE OTURTULMASI GEREKN BİR SİSTEMİN GELMESİ GEREKİYOR...

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın