Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Rusya`nın tarlaları ayrılacak, sebze ve meyveler gümrükten dönmeyecek

tarim_ilaci.jpgRusya ile 2005 yılından beri yaşanan gümrük krizine yeni bir çözüm yolu bulundu. Artık Rusya`ya gidecek ürünlerin hangi tarlada yetişeceği, ürünlerin yetişmesi sırasında hangi tür kimyasalların kullanılacağı önceden belli olacak. Sadece daha önceden bildirimi yapılan tarlalarda üretilen ürünler Rusya`ya gönderilecek. Geriye kalan ihracatlık ürünler ise Avrupa ülkelerinin yolunu tutacak.

Antalya`da Rusya Federasyonu`na yönelik taze meyve-sebze ihracatına yönelik üretim toplantısı yapıldı. Tarım İl Müdürlüğü`ndeki toplantıda, Rusya ile yaşanan sorunların çözümüne yönelik geliştirilen yeni yöntemler çiftçilere ve ihracatçılara anlatıldı. Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, yaş sebze ve meyve ihracatında her yıl yüzde 20 dolayında bir artış yaşandığını, ancak bunun sürdürülebilirliğini artırmak için yeni yöntemler geliştirmenin esas olduğunu söyledi. Rusya ile yaşanan sıkıntıların `ihracata yönelik güvenli üretici belgesi` sayesinde ortadan kaldırılacağını anlatan Erçin, ihracatçı ve üreticilerin yeni sisteme bir an önce dâhil olmalarını istedi.

Antalya İhracatçı Birlikleri Başkanı Mustafa Satıcı da şu an Rusya`ya ihraç edilen ürünlerin her 20 tonluk partisine bir analiz zorunluluğu bulunduğunu belirtti. Bu sistemin yakında kilitleneceğini bildiren Satıcı, bu yüzden yeni sistemin Rusya`ya mal satışının önünü açacağını belirtti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen yeni yöntemin ayrıntılarını ise Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Şen anlattı. Yeni sisteme göre, Rusya`ya gönderilecek ürünlerin yetişeceği araziler önceden tespit edilecek. İhracatçılar Rusya`ya götürecekleri ürünleri kimlerden ve ne kadar alacağını iletecek. Üreticiler de bizzat ya da tarım danışmanları aracılığıyla tarım il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunacak. Çiftçi burada güvenilir ve bilinçli ekim yaptığına, Rusya Federasyonu`nun kriterlerine uygun mal üreteceğine dair garanti verecek. Tarım müdürlüğü çalışanları sadece Rusya için ekim yapılan arazilere ürün hasat döneminden önce gidip 2`şer kilo numune alacak. Numunelerin sonuçları Rusya`nın istediği kriterlere uygun çıkarsa üreticiye `Güvenli Üretici Belgesi` verilecek. Ayrıca, numune sonucunun örneği sanal ağ üzerinden Rusya`ya da gönderilecek. İhracatçı firmalar, bu belgeye sahip kişilerden ürün aldıkları takdirde Rusya gümrüklerinde hiç sıkıntı yaşamayacak.

Güvenli üretici belgesinin, çiftçi, temiz ve kriterlere uygun mal üretmeye devam ettiği müddetçe geçerli olacağını söyleyen Mehmet Şen, `Normalde kurum çalışanlarının sayısı tarlalarda bu kontrollerin yapılmasına yetmez. Ama biz bütün gücümüzü ortaya koyarak ve sadece Rusya için üretim yapacakların tarlalarına giderek kontrollerde bulunacağız. 2005 yılından beri yaşanan Rusya paniğini ortadan kaldırmaya çalışacağız.` diye konuştu. Yeni uygulama kapsamında isteyen çiftçiler, hemen tarım il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunup Rusya için mal üretebilecek.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın