Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Pasaport uygulaması sera ve narenciye üretiminde başlıyor

tarimpass.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Rusya Federasyonu'na ve AB üyesi ülkelere yapılan yaş meyve sebze ihracatında yaşanan kalıntı sorununun çözümüne yönelik olarak uygulamaya koyduğu güvenilir üretici ve ihracatçı çalışmasının esaslarını belirledi.

Uygulama esaslarına göre Rusya Federasyonu'na yaş meyve ve sebze ihraç etmek isteyen üretici veya ihracatçılar, öncelikle ihracata yönelik üretici belgesi almak için tarım il ve ilçe müdürlüklerine başvuracak. Tarım il ve ilçe müdürlüklerince kabul edilen başvurular, üretim şekli, kayıt, izlenebilirlik ve danışmanlık hizmetleri yönünden değerlendirilecek. Uygun görülen üreticilerin sisteme kaydı yapılacak. Bu kapsamda uygulamaya narenciye, üzüm ve örtü altı üretimde başlanacak. Önümüzdeki dönemde yeni ürünler de eklenebilecek.

Analiz bedelini üretici ödeyecek
Sisteme kaydı yapılan üreticilerin üretim yerlerinde kullandığını beyan ettiği kimyasalların doğruluğunun izlenmesi ve üründe kalıntı durumu hakkında fikir vermesi amacı ile numune alma tutanağı düzenlenecek. Hasada yakın zamanda, üretim parselini temsil edecek şekilde değişik noktalardan numune alınacak. Bu numuneler harmanlanarak içerisinden en az 2 kg. numune laboratuara gönderilecektir. Analiz sonucu, parsel için kayıt beyanı ve Rusya Federasyonu kriterlerine uygun olan üreticilere ihracata yönelik üretici belgesi iki nüsha olarak düzenlenecek. Numune alma tutanağı kullanılarak alınan numunelerin kalıntı analizleri, Bakanlıkça Rusya'ya ihracat için yetkilendirilmiş laboratuarlarda bedeli üretici tarafından karşılanarak yaptırılacak. Analiz sonuçları uygun olmayan üreticilere herhangi bir yasal işlem yapılmayacak.

İsim listeleri oluşturulacak
Sisteme kayıt olan üreticilerden, İyi Tarım Uygulamaları, GlobalGAP ve Organik Tarım kapsamında sertifikalı üretim yapan üreticilerin sertifikasyon ve kontrol kuruluşlarınca yapılan kalıntı analiz raporu sonuçlarının beyanlarına ve Rusya kriterlerine uygun olması durumunda, ürünlerde kalıntı analizi yapılmadan ihracata yönelik üretici belgesi verilecek. Adına belge düzenlenen üreticilerin isim listeleri en kısa zamanda Bakanlığa bildirilecek.
Belgeye sahip olan üreticiler ve bu üreticilerin aldığı ürünlerle ilgili her türlü kayıtları tutarak izlenebilirliği sağlayan paketleme tesisleri ile birlikte, bu tesislerden ürün ihraç edecek olan ihracatçı firmaların listeleri Bakanlığa bildirilecek. Uygulamaya, listelerin bakanlığa ulaşmasından sonra başlanacak. Listedeki üretici ve ihracatçılar için İnsan Tüketimine Yönelik Rus Yasal Normlarına Göre Rusya'ya Türkiye Cumhuriyeti'nden Gönderilmesi Hedeflenen Bitkisel Ürünler İçin Güvenlik Sertifikası ve analiz raporu düzenlenmeyecek.

Belge iptal edilebilecek
Üretici ve ihracatçı isimlerinin Rusya'ya bildirilmesinden sonraki ihracatlarda, ihracatçı firma tarım il müdürlüklerine başvuracak. Beyannamedeki bilgilerin kontrolünden sonra zirai karantina etmenleri yönünden kontrol edilerek uygun olması durumunda sadece bitki sağlık sertifikası düzenlenecek. Firmalar, üretici belgesine sahip üreticilerden alacakları ürün miktarlarını liste halinde müdürlüklere beyan edecek. İhracat amacı ile hazırlanmış olan ürün, kontrol edilerek etiket, barkot, kayıt ve izlenebilirlik yönünden incelenecek. Kriterlere uygunluk durumunda, her bir üreticiden tedarik edilen miktar, üreticinin toplam üretim beyanından düşülecek.
Üretici belgesi olan üreticilerin ürünleri ihracata hazır durumunda iken zaman zaman kontrol edilecek. Sonuçların kriterlerine uygun olmaması ve Rusya'dan ihracatçı ve üretici hatasından dolayı döndüğü belirlenen ürünlerin olması durumunda verilen üretici belgesi iptal edilecek ve ihracat öncesinde kalıntı analizi yapılmaya başlanacak.

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın