Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Palmiye Böceği ile Mücadelede Yeni Adım

palmiye-bocegi-ile-mucadelede.jpgOrtadoğu ve Akdeniz'de kıyısı olan ülkelerin tamamında varlığını sürdüren palmiye kırmızı böceği'ne karşı mücadele için yaşama geçirilen Yönlendirme Kurulu ilk toplantısını yaptı.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Ayzin Küden Başkanlığı'nda gerçekleştirilen ilk toplantıda, Çalıştay sürecinde öne çıkan acil ve öncelikli önlemler ele alındı. Yapılan değerlendirmeler sonunda, böceklerde hareketliliğin daha az olduğu kış ayları içinde, özellikle yaşamını yitirmiş ağaçlarda bulunan yumurta, larva, pulpa ve ergin böceklerin diğer ağaçlara sıçramadan önce zararsız hale getirilmesi programa bağlandı.

Buna göre, ilk iş olarak kimyasal kullanımı ve özel tuzak ithalatı ile ilgili sürelerin kısaltılmasına yönelik çalışmalar belirlendi.

Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu'nda yapılan Kurul Toplantısı'nı değerlendiren Prof. Dr. Küden, "Kurulumuz, Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Zirai Mücadele, Tarım İl Müdürlüğü, Kimyasallar Sektörü ve Sivil Toplum Örgüt temsilcilerinden oluşuyor. Uluslararası Çalıştay'dan sağladığımız hazır veri ve bilgileri kendi koşullarımızda değerlendirdik. Çok acil ve acil başlığı altında yapılacak çalışmaları bir ön programa bağladık. En büyük sorun, yaşamını yitirmiş ağaçlardaki böceklerin yok edilmesi. Bunları, diğer ağaçlara sıçramadan önce yerinde ve etkin biçimde itlaf etmek şart." dedi.

Küden, "Öte yandan, böcek bulaşmış olsu olmasın, diğer ağaçları da koruma ve tedavi amaçlı ilaçlama yapılacak. Esasen, Büyükşehir Belediyesi isabetli bir kararla 20 gündür sistematik olarak ilaçlamayı sürdürüyor. Bugüne kadar bin 500 dolaylarında ağaçta kimyasal uygulama yapılarak önemli bir kademe aşılmış. Hedefimiz, İsrail'in 3.5 yılda başardığı kontrol düzeyini, iki-iki buçuk yılda yakalamak" şeklinde konuştu.

Çalıştay ve Mücadele Koordinasyon Sorumlusu Nurettin Çelmeoğlu, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Bitki Koruma ve Karantina Genel Müdürlüğü ile sürekli bir işbirliğine girilmiş olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Mücadelenin entegre bazda yürütülmesi zorunlu. Yani hem ülke içinde ve hem de ülkeler arası bazda sıkı bir dayanışma sergilenmek zorunda. Ankara, gerek Çalıştay sürecinde ve gerek sonrasında belediyemizle sıkı bir işbirliği içinde. Yeni bazı önlemlerle ilgili olarak ta bilgi ve görüş alışverişimiz sürüyor."

Öte yandan, Yönlendirme Kurulu'nun bir sonraki toplantısının 24 Aralık 2007 tarihinde Ziraat Fakültesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirileceği öğrenildi.

(Cihan Haber Ajansı)

Yorumlar (1)

  • bu yaz, kıbrıs tarım bakanlığı tarafından ithal edilen hurma ve palmiye agaçlarının kurumasına neden olan kırmızı palmiye böceklerine karşı dimethoate etkili maddeli ilacın agaca injekte edilmesi ile mücadele edilebileceğini sanıyorum. karantina önlemlerinin sıkı çalışması gerekiyo bulaşmaması açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın