Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Organik tarım destekleme ödemesi 18 TL'ye düşürüldü.

org_tarim_destekler.jpgOrganik tarım ve iyi tarım uygulamalarıyla ilgili çiftçilere yapılacak destekleme ödemesi, "2009 Yılı Bütçesinden Yapılacak Desteklemelerin Birim Fiyatlarından Yüzde 10 Kesinti Yapılması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı"na dayanılarak dekar başına 20 TL'den 18 TL'ye düşürüldü.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, "Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Organik tarım desteği (OTD) ödemesi, Organik Tarım Yönetmeliğine göre yılı içerisinde organik tarım yapan ve ÇKS' de 2008 üretim sezonu ile OTBİS icmalinde kayıtlı olan, OTD uygulamaları ile ilgili belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapan çiftçilere yapılacak. İyi tarım uygulamaları desteği (İTUD) ödemesi, İTU Yönetmeliğine göre bireysel veya grup halinde iyi tarım uygulamaları faaliyetinde bulunan ve ÇKS' de 2008 üretim sezonunda kayıtlı olan, bu Tebliğde İTUD uygulamaları ile ilgili belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapan çiftçilere yapılacak.

OTD ödemesi, organik tarım yapılan OTBİS icmalinde kayıtlı toplam tarım arazisi büyüklüğü ile ÇKS'deki toplam arazi büyüklüğü karşılaştırılarak yapılacak. İTUD ödemesi, İTU faaliyetinde bulunulan ve yetkilendirilmiş kuruluşlarca sertifikalandırılan tarım arazilerinin ÇKS' ye işlenmesi sonucu desteğe tabi alan hesaplanarak yapılacak. OTD ve İTUD ödemeleri, çiftçilerin ÇKS'ye işlenen müracaat bilgileri çerçevesinde ÇKS'deki desteklemeye esas olan toplam alanları geçmemek kaydıyla yapılacak. Çiftçilere dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 18 TL olacak.

ÇKS'de kayıtlı olmayan veya süresi içinde kayıtlı bilgilerini güncellemeyen, OTD uygulamasında OTBİS icmallerinde kayıtlı olmayan, istenen belgelerle birlikte süresi içinde başvuru yapmayan, desteklemeye esas tarım arazisi büyüklüğünün hatalı olması durumunda, askı süresi sonuna kadar hatalı kayıtların düzeltilmesi için yazılı başvuru yapmayan çiftçiler OTD veya İTUD uygulamasından yararlanamayacak.

Haksız yere OTD ve İTUD ödenmesine neden olanlar ile haksız yere OTD ve İTUD ödemesinden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen, kullanan çiftçiler, yetkilendirilmiş kuruluşlar ve ilgilileri ile kamu görevlileri hakkında adli ve idari işlem yapılacak. OTD ve İTUD ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgeler ile yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen çiftçiler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak. (ANKA)

 

Kaynak: Haberler.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın