Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Mısır taban fiyatları açıklandı

misir.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker,Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yarından itibaren mısırı alabilecek durumda olduğunu belirterek, müdahale fiyatının 43 YKr, kilogram başına primin de 4 YKr olduğunu açıkladı.

Eker, Gümüşhane Valiliği toplantı salonunda yaptığı açıklamada, mısıra TMO olarak müdahale edeceklerini belirterek, mısır üretiminin hükümetleri döneminde iki kattan fazla arttığını söyledi.
Türkiye'nin yaklaşık 2 milyon ton mısır ürettiğini, 4 milyon ton civarında da tükettiğini ifade eden Eker, şöyle devam etti:
''Uyguladığımız politikalarla, destek ve teşvik politikalarıyla, mısır üretiminde bu yıl 4 milyon 300 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu ciddi bir artıştır. Bu şunu gösteriyor, Türkiye tükettiği mısırı tamamen içeriden üretir noktaya geldi. Eskiden Türkiye pirinç tüketiminin sadece yüzde 20'ini üretiyordu. Bugün ise Türkiye pirinç tüketiminin yüzde 80'ini içeriden üretiyor. Bu da çok ciddi bir gelişme. Bu, tarımla ilgili problemlerin çözülmüş olduğunu gösteriyor. Türkiye ürettiği ile tükettiğini karşılayan bir ülkeydi sözleri tamamen bir palavraydı. Asıl şimdi hükümetimizin uyguladığı politikalarda bu düzeye geldik.''
Eker, bazı ürünlerde çok ciddi gelişmeler var olduğunu, bunlardan birinin de mısır olduğunu belirterek, ''2006 ve 2007 yıllarında TMO olarak mısır fiyatına müdahale etmedik. Ne yaptık, hem mısırda, hem çeltikte prim uygulaması yoluyla üreticimizi destekledik. Bu sene TMO yarından itibaren mısırı alabilecek durumda. 43 YKr müdahale fiyatımız, artı 4 YKr de kilogram başına pirim veriyoruz'' diye konuştu.
Emanet alım sisteminin işlediğini emanet alım yoluyla ürününü bırakacak olan üreticiye yüzde 30 avans verileceğini ifade eden Eker, şunları söyledi:
''Amacımız vatandaşımız elindeki ürünün tamamını pazara getirmemesidir. Biraz bekletsin, ihtiyacı varsa avans alsın, o avansla gitsin işini görsün. Şu anda piyasada 38 YKr piyasada tüccar mısır alıyor. Bizim avanstaki amacımız işte verdiğimiz fiyatın kendini korumasıdır. Üreticimizin mısırı elinde birden pazara sürmediği takdirde verilen fiyat, kendini koruyacaktır. Alınan ürünlerin bedelleri, tek ödemede 25 gün içerisinde üreticimize yapılacak.''

''FINDIK FİYATI BİRKAÇ GÜN İÇİNDE AÇIKLANACAK''
Fındık fiyatı konusuna da değinen Eker, bu konudaki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Eker, ''Fındık fiyatı birkaç gün içerisinde açıklanacaktır. Çünkü, bu sene fındık beklenenden daha fazla bir rekolteye çıktı. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Birkaç gün içerisinde neticeye ulaşırız. Fındıkla ilgili açıklamamız birkaç gün içinde olacak'' diye konuştu

Kaynak:Haberturk.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın