Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Milli patatesler geliyor!

milli_patates.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren Patates Araştırma Enstitüsünde 3 yıldır yürütülen `Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi` tamamlanma aşamasına geldi.

1996`dan beri patates ıslahı, patates yetiştirme teknikleri, patates hastalıkları ve kalitesi konusunda faaliyet gösteren enstitüde 2005 yılından beri TÜBİTAK destekli, üniversiteler ve özel sektör firmalarının katılımı ile yürütülen tohumculuğun geliştirilmesi projesinde önemli aşama kaydedildi.

Enstitü Müdürü Hüseyin Onaran, Türkiye`nin patates üretim alanı ve üretim miktarı açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu, yıllık ortalama 160 bin hektar alanda patates üretimi yapıldığını bildirdi.

Yıllık üretim için 500-600 bin ton tohumluk kullanıldığını, sertifikalı tohumluk kullanım oranının ancak yüzde 8-10 seviyelerinde kaldığını vurgulayan Onaran, bu nedenle Türkiye`nin patates tohumluğunda büyük oranda dışa bağımlı olduğunu belirtti.

Patates üretimi maliyetinde tohumluğun payının yüzde 70`lere kadar çıkabildiğine dikkati çeken Onaran, ülkesel patates tohumluk üretim sisteminin gelişmemiş olması ve tohumluk sektörünün dışa bağımlı olması nedeniyle sertifikalı patates tohumu kullanımının yetersiz olduğunu, bu durumun ekonomiyi olumsuz etkilediğini kaydetti.

MİLLİ PATATES ÇEŞİTLERİ ÜRETİLİYOR

Patates üretimindeki bu sorunların ortadan kaldırılması için yürütülen tohumculuk üretim sisteminin geliştirilmesi projesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Enstitü Müdürü Hüseyin Onaran, şu bilgileri verdi:

`2005 yılında başlatılan Ülkesel Patates Tohumculuk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi 1 Kasım`da tamamlanacak. Proje kapsamında, enstitümüz bünyesinde doku kültürü laboratuvarı ve seralar oluşturuldu. Bu laboratuvar ve seralarda bilimsel yöntemlerle hastalıklardan arındırılmış 25 bin adet mini patates yumrusu elde ettik. Araştırmalarımız sonucunda Sivas, Kayseri, Konya, Tokat, Kahramanmaraş, Eskişehir, Erzincan ve Erzurum`da 199 bin hektar alanda tohumluk patates üretimi yapılabileceğini belirledik. Üreticimizin tohumluk ihtiyacını karşılamak için laboratuvar şartlarında üretimimiz sürerken, diğer taraftan Türkiye şartlarına uygun yerli çeşitlerin geliştirilmesi için çalışma yaptık. Yüksek verimli patateslerden ebeveynler (ana ve babalar) seçilerek, bitkilerin çiçeklerinden tozlama yaparak, melez tohumlar elde ettik. Geçen yıl bu yöntemle 112 bin melez tohum ürettik. Bu sayı bu yıl 200 bine ulaştı. Bu çalışmalarımız sonucunda milli patatesimiz diyebileceğimiz çeşitleri geliştirebileceğiz.`

Laboratuvar ortamında bilimsel yöntemlerle üretilen tohumlukların üretime sunulması için 5-6 yıl daha tohumluk üretimine devam etmeleri gerektiğini vurgulayan Onaran, bu faaliyetlerle amaçlarının özel sektöre model oluşturarak, sertifikalı tohum üretimi ve kullanımının artırılmasını, geliştirilecek yerli patates çeşitlerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Onaran, bu çalışmalar ile Türkiye`nin patates tohumunda dışa bağımlılığını azaltarak, ekonomiye ciddi katkılar sağlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu  Ajansı

Yorumlar (1)

  • Sadece patateste değil her türlü ziraat ve sanayii ürününde milli marka meydana getirmeliyiz. Bu çalışmaları yapan herkesi desteklemeliyiz. Bu örnek çalışmayı yapan herkesi candan kutluyorum. Zor ve zahmetli bir yolda yürümek kolay değil fakat sonunda bir ürün üretmenin hazzını yaşamak onlara yetecektir. Başarılı bir çocuk yetiştirmiş gibi. Tüm çalışanları tekrar tebrikler.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın