Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

"Kuraklık olmazsa hububatta mükemmel bir yıl olur"

bakan_eker_3.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu yıl su olması ve kuraklık olmaması durumunda hububatta mükemmel bir yıl olabileceğini söyledi. Bakan Eker, sütte arz fazlasına ilişkin olarak da, okullarda süt dağıtımının yanı sıra gıda paketleri, yardım paketlerinin içine de süt konulması noktasında bir talepte bulunduklarını bildirdi.

Eker, tarıma dayalı organize sanayi bölgesi (OSB) açılışı için gittiği Diyarbakır'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dünya genelinde hububat bakliyat fiyatlarındaki dalgalanmalara ve bu yılki beklentiye dönük bir soru üzerine Eker, dünyada 2007 yılında küresel ısınmanın bölgesel etkileri, petrol fiyatlarındaki artış ve piyasalardaki hedge fonların tarımsal ürünlere yönelmesiyle, hububat fiyatlarının anormal şekilde artığını ve bunun 2008 yılı ilkbaharına kadar sürdüğünü söyledi.

Bu tarihten sonra ise petrol fiyatlarındaki düşüş, küresel krizin etkisiyle durumun tam tersine döndüğünü ve bunun hububat fiyatlarını etkilediğini anlatan Eker, ''dünyada bu sene şu ana kadar bir kuraklık etkisinin görülmüyor, ilkbaharda bir kaç dönemde yani başaklama döneminde bir kaç kere suya ihtiyaç var bu dönemlerde su olursa, kuraklık olmazsa, mükemmel bir rekolte olur. Su olmazsa sıkıntı olabilir'' diye konuştu.

"Bu yıl tarihteki en yüksek pirinç üretimi gerçekleşti"

Türkiye'nin bu yıl tarihteki en yüksek pirinç üretimini gerçekleştirdiğini bildiren Eker, çeltik üretiminin 765 bin tona çıktığını bunun da 459 bin ton pirinç anlamına geldiğini kaydetti.

Ülkenin mercimek üretiminin yüzde 95'inin ise Güneydoğu Anadolu bölgesinden karşılandığına işaret eden Eker, ancak geçen yıl Diyarbakır ve Şanlıurfa'da yaşanan kuraklık sonucunda kırmızı mercimek üretiminde ciddi bir düşüşü yaşandığını hatırlattı.

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) daha çok müdahale kurumuna döndüğünü ifade eden Eker, ofisin ''fındık dışında diğer tarla ürünlerinde piyasanın kendi dengesini bulması, eğer kendi mekanizması işlerse müdahale etme niyetinde olmama'' politikasının bulunduğunu söyledi.

Kaynak: Dunyagazetesi.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın