Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Kuraklık Desteğinin Hazine'ye Maliyeti 700 Milyon Ytl

109309.jpg16. Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali'nin açılışına katılan  Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker,  35 il ve 210 ilçede çiftçiye sağlanan kuraklık desteğinin Hazine'ye maliyetinin 700 milyon YTL olduğunu bildirdi.

aptığı konuşmada, kayısının Malatya ve Türkiye için önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Son yıllarda tarımla ilgili bir çok adım atıldığını hatırlatan Eker, 2002 yılında Türkiye'de 100 milyon zeytin ağacı sayısının, çalışmalarla bugün 140 milyona ulaştığını, hedefin 170 milyon zeytin ağacı olduğunu belirtti.

Türkiye'de 2002 yılında 31 milyon ton olan meyve üretiminin bugün 41 milyon tona çıktığına dikkati çeken Eker, meyve üretimini artırmak için yapılan çalışmaları anlattı. Eker, ''2006-2007 yılında 650 bin dekar alanda yeni meyve bahçesi tesis ettirdik. Her yıl ortalama kayısı ihracatımız 150 milyon dolar civarındaydı. Geçen sezon kayısı ihracatımız 236 milyon dolar oldu. Bu yılki hedefimiz 400 milyon dolar. Bunun için kayısı ile ilgili sorunları bir bir çözüyoruz'' diye konuştu.

Kayısıda ilkbahar geç donunun sigorta kapsamına alındığını anımsatan Eker, sigorta priminin yarısının da Bakanlık tarafından karşılandığını belirtti. Eker, 2007 yılında 15 milyon 730 bin YTL don zararı ödendiğini söyledi.

KURAKLIK DESTEĞİ Kuraklık nedeniyle zarar gördüğü tespit edilen 35 il ve 210 ilçenin kuraklık desteği kapsamına alındığını dile getiren Eker, şunları ifade etti: ''Buğday için dekar başına 22 YTL, arpa için 13 YTL, baklagiller için 22 YTL, fiğ, burçak ve diğer yem bitkilerine 24 YTL destek veriyoruz. Bu desteği vermekteki amacımız, kuraklıktan zarar gören çiftçilerimizin sonbaharda tarlasına gidebilmesini, tohumunu alabilmesini, üretimini yapabilmesini ve çiftçilik faaliyetine devam edebilmesini sağlamak. Bu desteğin Hazine'ye maliyeti 700 milyon YTL'nin üstünde. Çiftçimize bu imkanı sağlamak için bir yerlerden kısıyoruz. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan kredi borçları da bir yıl süreyle erteleniyor.''

Bu yıl çiftçilere ürettikleri hububat kadar prim ödeyeceklerine, prim miktarlarının arttığına dikkati çeken Eker, tarım sektörünün gayri safi hasılasının son beş yılda 50 milyar dolara çıktığını kaydetti.

Tarım ürünleri ihracatının da 4 milyar dolardan 10 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Eker, Türkiye'nin tarımsal ürün çeşitliğini avantaja dönüştürdüğünü belirtti. Eker, ''Hükümet olarak bunu azami seviyeye çıkarmak gayretiyle İç Anadolu Bölgesi'nde DOP, Doğu Anadolu Bölgesi'nde DAP ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de GAP'ı hayata geçirip tamamlamayı programımıza aldık'' diye konuştu.

GAP için 26 milyar YTL kaynak gerektiğini dile getiren Eker, kaynağın bulunduğunu, ilk defa Türkiye'de bu kadar ayrıntılı, sorumlusu, takvimi ve kaynağı belli bir icra planı oluşturulduğunu kaydetti. DİĞER KONUŞMACILAR İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da konuşmasında, kayısı üreticisinin alın terinin karşılığını alabilmesini sağlamak gerektiğine işaret ederek, yerel yöneticilerin ve devleti yönetenlerin kayısıyı değerli bir noktaya getirmesi gerektiğini söyledi. Kayısı bahçelerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti: ''Çünkü maalesef Bursa şeftalisini bulmak artık güçleşti. Bursa'nın şeftali bahçeleri sanayi alanlarına ve yarış alanlarına dönüştü. Muz bahçeleri bitti. Pamuk alanları neredeyse yok oluyor. Narenciye aynı sıkıntıyı yaşıyor. Bir bakıma zeytinlikler de tehdit altında. Bir ülkenin ulusal planları yoksa o ülkenin yol haritası yok anlamına gelir. Ülkenin hava alanları, limanları tarım alanları, sanayi alanları, orman alanları ve yerleşim alanlarının neye göre yer alacağının ülke planlarına göre karar verilmesi gerekiyor. Bizde şehirler kendiliğinden gelişen, göçle etkilenen birimler durumunda. Yerleşimden sonra da sorunları çözmek zorunda kalan yerel yönetimler ortaya çıkıyor.'' Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Malatyalıların mütevazi olmadığı tek konunun kayısı ve kayısı üretimi olduğunu dile getirdi.

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, kayısıdan elde edilen geliri 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı da son yıllarda kayısının yanı sıra Malatya'nın ekonomisinin de geliştiğini ve ilde 650 sanayi kuruluşunun bulunduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından festival kapsamındaki sanayi fuarının açılışı yapıldı.

Kaynak: http://www.dunyagazetesi.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın