Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Kuraklığa çözüm olan zeolit

zeolitmadeni.jpgİçerisindeki "bal peteği" benzeri gözenekleri sayesinde suyu tutabilme özelliğine sahip olan "zeolit" madenini işleyerek dünyaya pazarlamaya hazırlanan ziraat mühendisi Arif Yenici ve işadamı İsmail Fikri Bozkurt, Balıkesir Bigadiç'te 3 milyon dolarlık bir yatırımla zeolit işleme tesisi kurdu. 30 bin metrekare açık alana sahip olan tesiste, yıllık 100 bin ton zeolit kırma kapasitesi bulunuyor.

Kurdukları Organik Tarım Ürünleri adlı şirketle, 2009 yılına kadar 15 ilde şube açmayı planladıklarını anlatan Yenici, özellikle Ortadoğu pazarına da yöneleceklerini ifade etti.
Suyun bitki köklerinin altına inmesini engelleyen ve tuttuğu suyu neme çeviren zeoliti bugüne kadar hayvan yemlerinde ve gübrelerde verimliliği artırmak için kullandıklarını anlatan Arif Yenici, "Ancak üniversiteler ve bakanlık tarafından onaylı olarak yaptığımız deneylerde, zeolitli topraktaki su ve nem miktarının zeolitsiz toprağa oranla yüzde 30 daha fazla olduğunu gördük" dedi. Zeolitin, suyun yanı sıra gübreyi de tutarak daha verimli kullanılmasını sağladığını anlatan Yenici, yağmur yağmadığı koşullarda gübrenin aşınma payının yüzde 35 olduğunu, bu oranın zeolitle birlikte yüzde 10'a düştüğünü söyledi.

Su tasarrufu yüzde 50'ye çıkıyor
Zeoliti pazara sunmadan önce birçok köy, fide alanları ve bahçelerde deneme kullanımları yaptıklarını ifade eden Yenici, 2 hafta zeolitin toprakta yarattığı nem ve sıcaklık değerlerini gözlemlediklerini kaydetti. Yenici, yaptıkları deneylere göre 1 birim zeolitin 0.85 ile 1.35 birim arası su tutabildiğini tespit ettiklerini ifade ederek, "Bu maden sıcaklık artınca bir nevi terliyor, tuttuğu suyu sıcağa orantılı olarak dağıtıyor ve toprağı nemlendiriyor. Tarım alanları, seracılık, fidecilik, park ve bahçelerde zeolit kullanarak sudan tasarruf edeceğiz" diye konuştu.
Zeoliti sadece kuraklığa çözüm olarak sunmayacaklarını, kurdukları tesise eşit büyüklükte bir tesis daha inşa ederek zeoliti gübre olarak da hazırlayacaklarını açıklayan Yenici, "Zeoliti gübre formuna sokacağız, içine humik asit, azot, çinko, potasyum da koyarak gizli kalmış bu madeni değerlendirmeye devam edeceğiz" dedi.
Yenici, su sektörünün dünya için petrolden önemli hale geldiğini ifade ederek, tarım sektörü için de sulamadan yüzde 30 tasarruf sağlayan zeolitin kritik bir maden olacağını söyledi.

Dünya zeolit rezervinin yüzde 40'ı Türkiye'de
Zeolit madeni, "volkanik küllerin su ortamında değişime uğraması sonucunda oluşan, yapıları bal peteğine, kafese benzeyen, değişebilir katyonlar ve su ihtiva eden mikro gözenekli malzemeler" olarak tanımlanıyor. Madenin ilk olarak 1756 yılında İsveçli minerolog Fredrich Cronstdet tarafından bulunduğu biliniyor. Türkiye'de zeolit madeninin bulunduğu 13 bölge tespit edildi. Dünya zeolit rezervinin yüzde 40'ının Türkiye'de olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'deki maden yatakları arasında ise, Balıkesir'in Bigadiç ve Manisa'nın Gördes ilçesinde bulunan zeolitler çıkarılarak işlenebilir durumda. Dünyada 40'tan fazla doğal ve 150'den fazla yapay zeolit türü bulunuyor. Zeoliti en çok kullanan ülke olan İsrail, madeni "kibbutz" olarak tabir edilen kolektif tarım bölgelerinde kullanıyor.

Zeolit nasıl kullanılıyor
Zeolit toprak sürülürken veya gübre ile birlikte toprağa veriliyor. Zeolitin atılacağı derinlik ise bitkinin kök derinliğine göre değişiyor. Örneğin buğday için toprağın 5 cm, mısır için 15-25 cm derinde bulunması gerekiyor.

Radyoaktif atıkları da temizliyor

- Endüstriyel atık suların temizlenmesi.
- Çöp depolama sahalarındaki sızıntı suyu arıtımı.
- Organik kentsel katı atıkların kompostlaştırılması.
- Arsenik giderimi.
- Havuz ve SPA filtre malzemesi.
- Radyoaktif atıkların temizlenmesi.
- Baca gazlarının temizlenmesi.

- Oksijen üretimi.

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar (12)

Önceki Yorumları Yükle
  • Vatanımıza ve çiftcilerimize hayırlı olsun.Asrın derdi kuraklık olacak boş durmamalı daima gelişmeliyiz.

    0 Beğen
  • gerçekten çok süper bişey çiftçilerimizi bu konuda bilgilendirmek gerek ben antalya ve fethiye çevresinde bu konuda çalişmalar yapmak istiyorum...

    0 Beğen
  • NEDEN TÜRKİYEDE ZEOLİTİN ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI YAPILMASIN !

    BAKATOGLU GRUP olarak zeolit mineral madenciliğine girişimiz Manisa gördeşâ€™ teki zeolit yataklarının bulunması ve bu denli teknolojik gelişmeye ve kullanım alanına sahip bir madenin Türkiyeye ve dünyadaki bir çok sorunu neden çözemesin dememizle başladı.
    Zeolit mineral madenciliği konusunda Tüm dünyada ve Türkiyede teknolojik gelişmeleri takip etmemiz ve uzman kadromuzla yaptığımız teknik incelemeler ve araştırmalar bize zeolit mineral madenciliğinin geleceğin sektörü olabileceği kanısını uyandırdı.
    Bu maden hakkında bilinenlerin bilinmeyenlere oranla çok düşük rakamlarda kalması istatiksel verileri analiz ettiğimizde dünya pazarlarında büyük yer tutan zeolit mineral madenciliğinin, kullanım alanları açısından incelendiğinde uluslararası boyutta bir çok farklı endüstriyel sektörü kapladığı görülürken,Türkiyede ise bu tam tersine sadece bilinen teknolojik olmayan birkaç alanda bu sektörün bu minerali değerlendirip kullandığını tesbit ettik.Bu sonuçların neticesinde ;
    BAKATOĞLU GRUP olarak yöneticilerimiz , uzman ve deneyimli kadromuzla yaptığımız beyin fırtınası toplantılarında alınan kararlar doğrultusunda zeolit mineral madenciliğini Uluslararası alana taşımanın ve Türkiyeninde söz sahibi olduğu lider bir konuma getirmenin Türk insanını her sektörde kullanabileceği ve her alanda (ekonomi-tasarruf-kar-verim-kalite) avantajına sahip olurken (doğaya ve insana) ekolojik dengeye zarar vermeden zeolit mineralli ürünleri kullanabilecek farklı sektörlerle buluşturabilecek bir araştırma geliştirme ( AR-GE) uygulaması yapmak oldu.
    Bu çalışmalarımızın sonunda TÜRKİYE her alanda kazanacak dedik ve yola koyulduk.İlk olarak doğal zeolit alanında uluslararası bir çok araştırma kurumu ve yerli yabancı bir çok üniversite ile detaylı bilgi alışverişine girdik.Zeolitin kullanım alanlarının genişlemesi Türkiyemize katkı sağlayacağı inancıyla hareket ederek bir çok farklı teknolojik yenilik ve deneysel çalışmalarla yolumuza devam ediyoruz.
    BAKATOĞLU GRUP olarak Türkiyede madencilik sektöründeki ilklerden birini uygulamaya geçirmiş olmaktan büyük bir mutluluk duymaktayız.
    BAKATOĞLU GRUP 2009 yılı itibari ile natural zeolitin Dünyada ve Türkiyede kullanım alanlarını arttırmak amaçlı yapacağı araştırma ve geliştirme çalışmalarında bu sektöre katkı sağlayabilecek tüm araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde Türk halkının destek ve güvenini beklemekte katılım ve katkı sağlayabilecek her türlü yerli yabancı firma,araştırmacı ve teknik heyete kapılarını açmaktadır.Uygulama alanındaki tüm projelere büyük önem veren BAKATOĞLU GRUP ,her türlü proje ve çalışmalarınızla sizleri beklemektedir.
    ’’ Birlikten Kuvvet Doğar ’’
    Bu kuvveti açığa çıkarmak Türk insanının birlikte bilgi ve becerilerini bir araya getirmesi ile çok daha büyük bir katkıyı ortaya çıkaracağına işaret etmektedir.
    Neden Tüm dünya zeoliti araştırıp kendi kullanım alanlarına yönelik çalışmalarla kendileri için yararlı hale getiriyorken Türkiye bu teknolojik gelişmenin gerisinde kalsın.
    BAKATOĞLU GRUP olarak amacımız Türk zeolitini tüm insanlığın faydalanabileceği forma sokmak ve Bu sektöre Made in TURKEY damgası vurmaktır


    BAKATOĞLU GRUP LTD.
    ZEOLITE PRODUCER
    En İyiler Bizimle Çalışır....

    0 Beğen
  • ZEOLİT NEDİR ?

    Zeolite Literarürde Isıtıldığında patlayarak dağılması sebebiyle ’kaynayan taşâ€™ anlamına gelen bu isim (zeolit) verilmiştir.
    Alkali ve toprak alkali metallerin kristal yapiya sahip sulu alümina silikatlari olup çerçeve silikatlar grubundadir.Iskelet yapilarindaki Si/Al oranlarindaki ve içerdikleri katyon cinsi ve miktarlarindaki bazi farkliliklara ragmen; (M+, M+2) O.Al2O3.9SiO2. nH2O genel formülü ile ifade edilebilirler. Burada M+ bir alkali katyon olup genellikle Na+ veya K+, nadiren de Li+ olur. M+2 ise bir toprak alkali katyondur ve genellikle Mg+2, Ca+2, Fe+2 nadiren de Ba+2, Sr+2 olur.

    Herhangi bir zeolit kristalinin en küçük yapi birimi SiO4 veya AlO4
    tetraederleridir. Si ve Al tetraederlerinin olusturdugu birincil yapi ünitelerinin birlesmesi ile tek ve çift halkali ikincil yapi üniteleri ve yüksek simetrili parametreler meydana gelir. Bu polieder ve ikincil yapi ünitelerinin üç boyutta degisik sekillerde dizilmesi ile de mikro gözeneklere sahip zeolit iskeleti ortaya çikar. Poliederler ve bunlari birbirine baglayan ikincil yapi üniteleri arasinda yer alan bu mikrogözenekler mikropencerelerle birlesip bir, iki veya üç boyutlu bosluk sistemleri ve/veya kanallari olusturur. Bosluk miktari toplam hacmin 'si ile P'si arasindadir. Zeolit minerallerinin en önemli özelligi; bu bosluklar ve bu bosluklara kolayca girebilen ve yer degistirebilen sivi ve gaz molekülleri ile toprak alkali iyonlardan ileri gelen "moleküler elek" olmalidir.
    Diğer bir tanıma göre zeolitler, içinde sınırlı da olsa tersinir iyon değişimine ve hidratasyona izin veren alkali ve/veya toprak alkali katyonlarla, su moleküllerinin bulunduğu gözenekleri barındıran, üç boyutlu bir ağ örgüsüne sahip, alümina silikat olarak tanımlanmaktadır. Böylece, zeolit olarak tanımlanan doğal ya da yapay, kristal yapılı sulu alüminyum silikat bileşiklerinin günümüzde; katalizör, adsorbant ve iyon değiştirici olarak kullanılmakta olduğu belirtilmektedir.
    Zeolit, volkanlardan çıkan külün milyonlarca yıl önce alkalin/tuz göllerinde depolandığı zaman oluşmuş doğal bir madendir. Zaman içinde, volkanik külün göldeki tuzlarla etkileşimi külü değişikliğe uğratarak zeolit madeninin oluşmasına neden olmuştur. Zeolit, birçok gazları, nemi, petro-kimyasalları, ağır metalleri, düşük seviyeli radyoaktif elementleri ve çeşitli solüsyonlari emme ve çekme kapasitesine sahip mükemmel bir mineraldir. Zeolitin içindeki kanallar, kendi içinde kimyasal reaksiyonların gerçekleşebileceği geniş alanlar sağlar. Kristalin içindeki boşluklar ve kanallar hacminin P’sini kaplar. Zeolitler iyonlar yada gaz molekülleri gibi büyük miktarlarda maddeleri çekebilir yada tutabilir. Bu da zeoliti belirli iyonlar arasında değişim sağlamak amacıyla kullanabileceğimiz anlamına gelir.

    Zeolitlerin endüstriyel alanlarda kullanılabildiği 1940′lı yıllarda ortaya konulmasına rağmen tali mineral olarak volkanik kayaçların boşluk ve çatlaklarında bulunduğunun bilinmesi kullanımlarını sınırlamıştır. Ancak 1950′li yıllardan sonra denizel ve gölsel tüflerin de zeolit içerdiklerinin saptanmasıyla, doğal zeolitlerin kullanım alanları hızla genişlemiştir.Zeolitlerin baslica fiziksel ve kimyasal özellikleri olan; iyon degisikligi yapabilme açik renkli olma, hafiflik, küçük kristallerin gözenek yapisi zeolitlerin çok çesitli endüstriyel alanlarda kullanilmalarina neden olmustur.

    0 Beğen
  • ZEOLİTİN ENDÜSTRİDE KULLANIM ALANLARI
    Zeolitlerin endüstriyel alanlarda kullanılabildiği 1940′lı yıllarda ortaya konulmasına rağmen tali mineral olarak volkanik kayaçların boşluk ve çatlaklarında bulunduğunun bilinmesi kullanımlarını sınırlamıştır. Ancak 1950′li yıllardan sonra denizel ve gölsel tüflerin de zeolit içerdiklerinin saptanmasıyla, doğal zeolitlerin kullanım alanları hızla genişlemiştir.

    Zeolitlerin başlıca fiziksel ve kimyasal özellikleri olan; iyon değişikliği yapabilme adsorbsiyon ve buna bağlı moleküler elek yapısı, silis içeriği, ayrıca tortul zeolitlerde açık renkli olma, hafiflik, küçük kristallerin gözenek yapısı zeolitlerin çok çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılmalarına neden olmuştur.
    Son yıllarda önemli bir endüstriyel hammade durumuna gelen doğal zeolitlerin bu özelliklerinden biri veya birinden fazlasının istediği kullanım alanları: kirlilik kontrolü, enerji, tarım-hayvancılık, maden-metarlurji ve diğer alanlar olmak üzere 5 ana bölümde toplanabilir.

    0 Beğen
  • DOĞAL ZEOLİTLERİN TARİHİ GELİŞİM SÜRECİ

    Zeolitler, 1756 yılında İsveç’li mineralog Frederich Cronstdet tarafından bulunmuştur. 1750’lerden beri bir mineral türü olarak bilinmesine karşın kristal yapıları ancak, 1930’larda çözümlenebilmiştir. Ticari olarak ancak, 1960’lardan sonra üretilip pazarlanmaya başlanan zeolitin, ülkemizdeki varlığı ilk defa 1971 yılında tespit edilmiştir


    Zeolitlerin endüstriyel alanlarda kullanılabildiği 1940′lı yıllarda ortaya konulmasına rağmen tali mineral olarak volkanik kayaçların boşluk ve çatlaklarında bulunduğunun bilinmesi kullanımlarını sınırlamıştır. Ancak 1950′li yıllardan sonra denizel ve gölsel tüflerin de zeolit içerdiklerinin saptanmasıyla, doğal zeolitlerin kullanım alanları hızla genişlemiştir.Zeolitlerin baslica fiziksel ve kimyasal özellikleri olan; iyon degisikligi yapabilme açik renkli olma, hafiflik, küçük kristallerin gözenek yapisi zeolitlerin çok çesitli endüstriyel alanlarda kullanilmalarina neden olmustur. Bugün için 40 adet doğal zeolit minerali bilinmektedir. Dünya zeolit rezervlerini belirlenmiş rakam¬larla vermek mümkün değildir. Rezervler 1950 lerden sonra belirlenmeye başlanmıştır.
    1989 yılında 250.000 ton olan dünya doğal zeolit üretimi 1991 yılında 1.000.000 tona ulaşmıştır. Dünya üretiminin yaklaşık % 60'ı Küba tarafından gerçekleştirilmektedir. Diğer önemli üreticiler Japonya, ABD, G.Afrika, Macaristan, Bulgaristan ve İtalya'dır. Dünyada 1756 yılından bu yana bilinen
    zeolitlerin ülkemizdeki varlığı 1971 yılında belirlenmiştir. Ülkemizdeki zeolit oluşumları klinoptilolit, hölandit ve analsim mineral¬lerinden oluşmaktadır. Diğer zeolit mineral¬lerine daha az rastlanılmıştır. Dünyada doğal zeolitlerin kullanımı ve üretimi artarken Türkiye'deki zeolit yatak¬larının büyüklüğü, kalitesi, işletilebilirliği ve kullanım alanları ile ilgili bilgilerin azlığı zeolit kaynaklarının değerlendirilmesini en¬gellemektedir.
    Ülkemiz büyük rezerv potansiyeline sahip olmasına rağmen, tespit edilenlerin rezervleri, kullanım alanları ve teknolojik özellikleri tam olarak araştırılmamıştır. Yaşadığımız dünyada çok çeşitli kullanım alanları bulunan zeolitler sık sık gündeme gelmektedir. Bu nedenle Türkiye'nin bundan yararlanması için zeolit araştırmalarının hızlandırılması gerekmektedir.
    Türkiyede üretim yöntemleri kırma ve eleme usülü olan zeolitin tüm dünyada farklı alanlarda kullanımının sağlanması uluslararası teknolojik gelişmeleri takip etmek ve pazar araştırmalarının yapılmasına bağlıdır.Türkiyede bilinen sektörlerin dışında bir çok alanda kullanılan zeolite mineralin kullanımının uluslararası çapta rağbet görmesi geneleksel yöntemlerin dışına çıkılmasına bağlıdır.

    SEVDA YAKICI
    Zeolite Mineral Ar-Ge
    Dış Ticaret Araştırma Kordinasyon
    sevdayakici@hotmail.com

    0 Beğen
  • Türkiyede ve dünya üzerinde yapmış olduğum ticari amaçlar doğrultusundaki zeolit araştırma ve incelemelerim sonucunda zeolit minerale olan saygımı teknolojik gelişmelerin takibi ile insanoğluna faydaları ile kıyasladığımda büyük bir sevgi ve tutkuya dönüşmesinin hikayesidir.
    Klinoptilolit içerikli zengin zeolit rezervlerine sahip ülkemizin bu minerali kullanım amaçları doğrultusunda işleme tabi tutması sonucunda Türkiye kazanacaktır demem bu ticari sevgi ve tutkunun ötesine geçmiştir.Zeolit mineral Doğanın bir mucizesi Allahın biz insanoğluna verdiği bir nimet konumunda olmasını sağlamıştır.
    Uluslararası bilimsel zeolit deney ve çalışmalarının tüm dünya ülkeleri tarafından süratle takip edilmesi ve sürekli bir gelişim göstermesi insanoğlunun bu minerale olan ihtiyacının bir göstergesidir.
    Zeolit mineralin Dünyada ve Türkiyede tanıtımına gereken önem henüz verilmemiştir.Türkiyenin bir çok bölgesinde yapmış olduğum incelemeler temel yapı taşları olarak düşünüldüğünde ;
    Tarım ve Hayvancılık alanında dahi zeolit dendiğinde bu nedir ? sorusunu açığa çıkarmaktadır.Bunun anlamı zeolit konusunda gereken tanıtım ve bilgilendirmenin Türk insanına yapılmamasındandır.Türk Tarım ve Hayvancılığı için başlı başına büyük bir potansiyel olmasına karşın bilgilendirme olmayışı bu madenin tanınmamasına yol açmıştır.
    Amacım Zeolit mineralin Türk Tarım ve Hayvancılığı ile endüstriyel kullanım alanlarının Türk insanına tanıtılması ve zeolitin kullanımının yaygınlaşması ile verim,kalite,ekonomi faktöründeki artış ,iş gücü kayıplarının en aza indirgenmesini sağlarken , Ekolojik dengenin korunması , Kentsel ve Çevresel atıkların temizlenmesi ,Gelecek nesillere daha ferah ve müreffeh bir Türkiye bırakma çabalarımın bir eseri olacaktır.
    Doğa ve Tabiat dostu zeolit mineral Tüm dünyanın sorunlarına çareler üretecek bir yapıda kullanılmayı bekliyor.
    Türkiye bu bağlamda beklememelidir, zeolit mineralle tanışmanın zamanı gelmiştir.

    Gelinen bu aşamada Türk İnsanının organize bir çalışma yaparak sesini duyurması gerekecektir.Zeolit mineral ile ilgili sesinizin duyulmasını istiyorsanız.Türkiye olarak birkimlerin bir araya getirip büyük bir güç oluşturulması gerekmektedir..Bu güç her zorluğu yenecektir.


    SEVDA YAKICI
    Zeolit Ar-Ge Araştırmacı
    zeolite@posta.tr.tc
    www.zeolite.info.tr.tc

    0 Beğen
  • Türkiye'yi ve dünyayı kurtaracak maden ZEOLİT'tir, Zeolit gelecekte su, çevre, tarım topraklarını ve enbüyük unsur olan radyosyonu temizleyecek madendir. AVEDAS BİLİM GRUBU zeoliti dünyada Nano teknoloji ile işleyerek onbinlerce sektörde kullanılacak ürünlerin üretim teknolojilerini geliştirmiştir.

    Zeolit olmadan dünya artık olmayacağını tüm dünyadaki insanların bilmesi gerekiyor, Allah bu madeni insanların geleceğini kurtarması için sunmuştur. Ama maalesef Türk devleti katirilyonlarca değeri olan bu madenimizin farkında değildir.

    Türkiye bilimi ve teknolojiyi unutmuş masalcı fosil holdinglerin medyasında izdivaç gibi proğramlarla uyutulan bu topluluğun bu madenimizi anlaması için daha 100 yıl gerekecek.

    Uyan Türkiye uyan bu madeninizde yakında elinizden çıkıp gidecek, bu madeni incelemek isteyenler www.avedasgroup.com sitesinden bilgi alabilirler.

    Dünyadaki tüm sektörleri ilgilendiren bu madeni tüm sektörlerdeki mühendisler ve bilim adamları incelediği zaman bu madendeni 34 milyon sektörün ve geleceğin uzay çağında bu maden olmadan uzay çağı teknolojileri olması mümkün değildir.

    SOYUZ ve NASA bu maden üzerinde milyarlarca € ARGE yaparken benim ülkemde olan dünya % 64 rezervi olan ülke henüz zeolitin ne olduğunu bilmemektedir.

    Ben utanıyorum acaba bu ülkede benim gibi utananlarda olacakmıdır,zeolit üzerinde 2 milyon yakın sayfa ARGE avedas yapmıştır. Binlerce teknoıloji geliştirmiştir, Tübitak ve MTA bu konuda ne yapmıştır, çalışmalarını bu siteye aktarmaları gerekiyor.

    Koskoca devlet çalışmasımı bir hiç zeolitle ilgili bilgi ancak bu gibi sitelerde bilgi var, acaba bu maden özelliklemi saklanıyor yoksa bilinçsizlikten dolayımı büyük bir sorudur araştırıldığı zaman altından çok olaylar çıkacağına eminim.

    Bu maden olmadan artık dünyada enerji, su, hava, toprak, tarım, elektronik ve ağır sanayi olmayacaktır.

    Uyan Türkiye uyan bu derin uykudan. Sayın Sevda YAKICI bu konuda çalışmış helal olsun bir bayan bu konuda çalışıyorsa kendini bilim adamı zannedenler bu bayandan bari utansınlar, Zeoliti bilen Türkiyede 50 kişiyi geçmeyen insan olması beni derin üzmüştür. 19 yıldır yurt dışında bulunan insan olarak ülkemin bu kaynağını yabancılar bizden iyi biliyor, utanmamız gereken en önemli başlıca konu budur. Bu maden işlenirse Türkiye dünyanın 5 büyük ekonomisinden bir olacaktır.

    Saygılarımla

    Fatih Nurhan YAZ / Ph.D.

    0 Beğen
  • Bu yıl zeolit klit sistemli yenilenebilir enerji üretimli çöp deponi blokları, Türkiye veya Yunanistan ülkelerinde üretime geçecektir. Tüm dünya bu blokları çevresel kriterlerden dolayı satın almak mecburiyetinde kalacaktır.

    Türkiye bu konuda ne yapmıştır, bilim kurumları ve devlet kurumları bu işin farkındalarmıdır, Balıkesir bandırma limanından bu mineralin tonu 20-30 $ alarak Yunanistan'da işlenerek blok üretilmesi ile Türkiye 81 İl belediyesi bu üretilecek blokların tonunu 2000 $ mı alsınlar.

    Bu konunun sivil toplum kuruluşları ve basın tarafından sorgulanması ve masaya yatırılması gerekiyor.

    Aklın yolu birdirde Türkiyedeki akılların yolu nereden geçiyor sorusu çıkıyor. Dünya bu minerali işlemek için milyarlarca € harçayarak projeler, teknolojiler, bağlantılar yaparken Türkiye ne yapıyor.

    saygılarımla

    Fatih Nurhan YAZ/Ph.D

    0 Beğen
  • bu zeolit tarım açısından çok yararlı olacak. zaten bizde genelde kuraklık sorunu var. artık onunlada bir nebze olsa giderebiliriz.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın