Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hiyerarşik Tarım Terimleri Dizini Hazırlanıyor

tarim_terimler_sozlugu.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarımın bütün dallarında ve çevre, ormancılık, beslenme gibi tarımla doğrudan ilişkisi olan bilim dallarındaki kavramları içeren, uluslararası nitelikte "Tarım Terimleri Dizini" hazırlamak için çalışmalar yapılıyor.

Kısaca “Hiyerarşik Tarım Terimleri Dizini (Tesarus)” olarak adlandırabileceğimiz bu çalışma Türkçe tarım terimlerinin, internet ortamında 16 dildeki karşılıklarıyla beraber aynı düzlemde temsil edilmesi ve erişime açılmasını kapsıyor.

Bu çalışma sonunda oluşturulacak veritabanı sayesinde, Türk Dili’nin tarım alanında uluslararası boyutta temsil edilmesi sağlanacak. İnternet ortamında Türkçe tarım terimlerinin yer alması ve kullanılması sayesinde sadece Türkçe değil otomatik olarak 16 dilde birden bilgiye erişimde bu terimler kullanılabilecek.

Tarım alanındaki terimlerin çokdilli bir ortamda yer almasının sağlanması, gelecekte de güncellenerek devam ettirilmesi görevi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından üstlenildi ve sistemin gerçek sahibi olan FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından onaylandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayın Dairesi başkanlığı tarafından tarım, çevre, ormancılık gibi alanlarla ilgili dilimizin sahip olduğu terim varlığını geniş bir katılımla tartışarak ortaya koymak amacıyla Tarım Terimleri Topluluğu oluşturulmaya çalışılıyor.


FAO bünyesinde, tarım terminolojisi konusunda bir ortaklık sağlamak üzere 1975’ten bu yana tarım terimleri dizini "Tesarus" çalışması sürdürülüyor. Çalışmalar kapsamında ülkeler tarafından belirlenen ve FAO tarafından uygun bulunan terimler, 16 ilde FAO’nun internet altyapısında yayımlanıyor. Bu durum, FAO tarafından da uygun bulundu. Bunun üzerine bakanlık Yayın Dairesi tarafından, geçen yıl bir çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında da internet ortamında Tarım Terimleri Tartışma Topluluğu oluşturuldu.

Kaynak: www.tubitak.gov.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın