Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Güneydoğu ve Doğu Anadolu dışında kuraklık sorunu yok

su_kaynaklari_gencziraat.jpgTürkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, 2009 Ocak ayında Türkiye genelindeki yağışların geçen yıl Ocak ayına göre yüzde 109,2 oranında arttığını belirterek, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki dışındaki tüm bölgelerde kuraklık sorunu olmadığını, tüm yörelerde normal ve normalin üzerinde yağış alan bir sezon geçirildiğini söyledi.

Yetkin, düzenlediği basın toplantısıyla "2009 Kuraklık ve Rekolte Ön Tahmin"ini açıkladı. Yetkin, Türkiye'deki Ocak ayı yağış ortalamasının normalin üzerinde 97,8 mm olduğunu, bu yılki buğday üretiminin tüketimi karşılayabilecek miktarda olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Doğu Karadeniz'in doğusu, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ve güneyi ile Güneydoğu Anadolu bölgesinin güney kesiminde şiddetli kuraklık yaşandığını belirten Yetkin, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüzde 42,1 oranında, Doğu Anadolu bölgesinde ise yüzde 28,3 oranında kümülatif yağışlarda azalma yaşandığını ifade etti.

Yetkin, çiftçinin iyi ürün elde etmesinde sertifikalı tohum ve gübre girdilerinin oldukça önemli olduğunu da belirterek, şöyle konuştu:

"Bu yılki Buğday üretimimiz tüketimi karşılayabilecek bir miktarda 19 milyon ton civarında olabilir. Girdiler üründeki verimi yüzde 40 etkiliyor. Ancak bu yıl yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle üreticinin sertifikalı tohum ve gübre girdilerinden tasarruf etmesi üretimi olumsuz etkileyebilir. Çukurovada sertifikalı tohum kullanması durumunda dekardan alınan verim 600 kg iken sertifikasız tohum kullanılması durumunda 450 kg'ye düşmektedir. Çiftçilerin elektrik ve kredi borçlarının ertelenmesini, yeniden yapılandırılmasını istiyoruz. KOBİ'lere verilen krediler gibi bizim de can suyuna ihtiyacımız var."

Türkiye genelindeki arpa üretimine değinen Yetkin, 2008 yılında 6 milyon ton üretiminin bu yıl 7-8 milyon tona çıkmasının beklendiğini söyledi.

Türkiyedeki yağış oranlarını genel anlamda olumlu olduğunu anlatan Yetkin, meyve ve sebze üretiminde bir sorun görülmediğini, Doğu Anadolu kayısı üretiminde ise telafisi güç bir düşüşün yaşandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Dunya.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın