Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Güneş Panelleri tarlalarda kullanılmaya başlandı.

gunesli_tarim.jpgTürkiye'de ilk defa paneller aracılığıyla güneşten elde edilen enerji, Adana'nın Ceyhan ilçesinde tarla sulama pompalarını çalıştırmada kullanılmaya başlandı.

Ceyhanlı çiftçi Kasım Önük, Ceyhan Nehri kıyısındaki 300 dekarlık hicaz narı bahçesine kurduğu güneş panelleriyle enerji üreterek, su pompasını çalıştırıp bahçesini suluyor.

Önük, akaryakıt ve elektrik fiyatlarının dünyada hızla arttığı günümüzde alternatif enerji çalışmalarının önem kazandığını belirterek, kurdurduğu panelin tarım girdilerinde önemli bir avantaj sağlayacağını kaydetti.

Bir Alman firması yetkilisinin güneş enerjisi sistemini kendisine anlattığını ifade eden Önük, şunları kaydetti:

''Kırmızıgül, güneş enerjisi sistemiyle çok kazançlı çıkacağımı söylediğinde pek inanmamıştım. Ancak 'kurun sonucunu görelim' dedim. Bugün ne kadar haklı olduğuna şahit oldum. Panel sayesinde nehirden alınan su ile bahçemi sulamaya başladım. Mazot fiyatlarının artması artık benim açımdan bir sorun olmaktan çıkacak. Sulama yaptığım tüm arazilerime bu sistemi kuracağım. Hatta bununla da yetinmeyip firmanın Çukurova Bölge Bayiliği'ni de almaya karar verdim.''

Firma ortaklarından Fatoş Klingseisen ise Almanya, ABD, Avustralya, İspanya, Yunanistan, bazı Afrika ülkeleri ve Afganistan'dan sonra sistemlerini Türkiye'ye getirdiklerini belirtti.

Sistemi ilk kez Ceyhan'da kurduklarını anlatan Klingseisen, ''Çiftçilerimize bu sistem için 25 yıl garanti veriyoruz. Sisteme ödedikleri parayı yaklaşık 4 yılda amorti etmiş oluyorlar. Hem ekonomik hem de çevre dostu bir çalışma'' diye konuştu.

Kaynak:http://www.ekoyol.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın