Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Gıda Petrol zammı mısırın önemini artırdı

misirfiyat.jpgÖzellikle bu yıl petrol fiyatlarındaki aşırı yükseliş nedeniyle mısırın başta biyoetanol olmak üzere, endüstriyel amaçlar için kullanımının geçen sezona göre 28 milyon ton artacağı bildirildi.

Uluslararası Hububat Konseyi (IGC), Temmuz ayı raporunda, 2007/08 sezonunda 785 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği belirtilen dünya mısır üretiminin, Temmuz 2008/Haziran 2009 sezonunda 759 milyon ton düzeyinde olacağını öngörüyor.

Dünya mısır tüketiminin ise geçen sezondan 8 milyon ton fazla olarak 782 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Tüketimdeki artış, hayvan yemi, gıda ve enerji taleplerindeki yükselmeye bağlanıyor.

Özellikle önümüzdeki sezon mısırın başta biyoetanol olmak üzere endüstriyel amaçlar için kullanımının geçen yıla göre 28 milyon ton artacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl yaklaşık 169 milyon ton mısırın endüstriyel amaçlar için kullanıldığı belirtiliyor.

Konseyin raporunda, dünya dönem sonu mısır stoklarının geçen yıla göre 23 milyon ton düşük olarak 103 milyon ton düzeyine ineceği vurgulanıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur ise petrol fiyatlarındaki aşırı yükselişin hububat ve mısırı enerji üretiminde giderek daha fazla ön plana çıkardığını söyledi.

Mısırın endüstriyel amaçlar için kullanımının her geçen yıl arttığını belirten Hepokur, ''Endüstriyel amaçların başında biyoetanol üretimi geliyor. Mısırdan biyoetanol üretimi son yıllarda önemli artış gösterdi. Petroldeki dalgalanmalar mısırdan biyoetanol üretiminin daha da artacağını gösteriyor'' dedi.

Buğdaydan sonra yem, gıda ve enerji için kullanılan mısırın da giderek daha stratejik ürün haline geldiğini vurgulayan Hepokur, şunları kaydetti:

''Dünyada mısır tüketimi sürekli artıyor. Türkiye'de ise çiftçi tarladan kaçıyor. Çünkü gübre, mazot ve enerji girdileri gibi maliyetleri çok yüksek. Yeterince destekleme olmadığı için çiftçi mısırdan uzaklaşıyor. Dünyada mısıra farklı bir yaklaşım var. Özellikle enerji için kullanımının artması bu ürünü uluslararası piyasada tehlikeli hale getiriyor. Türkiye'nin daha fazla mısır üretebilecek potansiyeli var. Mısır üretiminde söz sahibi olabiliriz. Çiftçiyi tarladan uzaklaştırmayan, üretime yönlendiren bir tarım politikası ile buğday ve mısır üretimimizin katlanarak artacağını düşünüyorum.''

Hepokur, mısırda ülke ihtiyacından fazlasının üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, gelecekte mısıra bağımlı olunması durumunda bir çok gıda ürününde fiyatların önlenemez şekilde artacağını ileri sürdü.

Kaynak: Rotahaber

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın