Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Geçen yıl tarlada kalan karpuz, bu yıl hasattan önce satıldı

karpuz.jpgMaliyetini karşılamadığı gerekçesiyle geçen yıl çiftçinin hasat etmeyip tarlada bıraktığı kavun ve karpuz, bu yıl üreticisini sevindirdi. Geçen sene dönümü 400 liraya satılan kavun ve karpuz, henüz olgunlaşmamasına rağmen tüccar tarafından hasat öncesi 1.250 lira bedelle alınıyor.

Kavun ve karpuz yetiştiriciliğinde önemli merkezler haline gelen Manisa'nın Gölmarmara ve Saruhanlı ilçelerinde çiftçi, bu yıl oluşan fiyatlardan memnun.
Koldere Çiftçi Malları Koruma Başkanı Mehmet Alat, beldede bu yıl 2 bin dekar alanda kavun ekildiğini belirterek, bunun bin dekarının hasadından önce tüccarlara satıldığını bildirdi.
Bu yıl üreticiler olarak bilinçli ve planlı üretim yapmak için, "Kavun, Karpuz ve Yaş Sebze Üreticiler Birliği" kurduklarını dile getiren Alat, "Ürünlerimizi birlik çatısı altında, ziraat mühendislerinin gözetiminde, damlama sulama sistemiyle sulayıp yetiştirdik" dedi.

Alat, geçen yıl beldede 3 bin dekar alanda kavun ve karpuz ekildiğini, ancak üreticilerin maliyetini karşılamadığı gerekçesiyle ürününü hasat etmeyip tarlada bıraktığını ifade ederek, şunları söyledi: "Bu yıl 2 bin dekar alanda Dalaman cinsi kavun, hibrit ve yuvarlak cinsi karpuz ekimi yapıldı. Bunun bin dekarı hasadından önce satıldı. Bu sene ülke genelinde kavun karpuz ekiminin az olması nedeniyle de beldemize İstanbul'dan tüccarlar geldi. Ürünlerimizi inceleyip beğendiler. Geçen yıl satamadığımız kavunları bu yıl hasadından önce tarlada sattık. Bilinçli üretimin mükafatını aldık."
Geçen yıl kavun ve karpuzun dekarının 500 liraya bile zor satıldığını, bu yıl ise bir dekar ürünün 1.200 liraya alıcı bulduğunu dile getiren Alat, "Beldemizde kavun karpuz hasadı Temmuz'un 10'unda başlayacak. Bu yıl ilk kez hasadından önce satış yaptık. Tüccarlarla, fiyatın yarısını peşin, yarısını da hasatta almak için anlaşma sağladık. Tüccar da memnun, üretici de memnun" diye konuştu.
Kavun üreticisi Eyüp Ece ise, beldedeki arazilerin kavun yetiştirmeye çok elverişli olduğunu ve burada yetişen kavunların şeker oranının yüksek olduğunu belirtti.
Tat oranı yüksek olduğu için bu yıl kavun talebinin arttığını belirten Ece, "Durum böyle olunca tüccar daha fazla rağbet göstermeye başladı. Beldemize artık kavun üretimi tamamen bilinçli bir şekilde yapılmaya başladı" dedi.

"KAVUN KARPUZ TARLADA KAPIŞILIYOR"
Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan da Gölmarmara'nın kavun ve karpuz yetiştiriciliğinde önemli bir merkez olduğunu ifade ederek, ekim alanının geçen yıllara göre az olduğu için fiyatların bu yıl çiftçiyi memnun ettiğini söyledi.
Ziyan, geçen yıl dönümünü 400 liraya satılan kavun ve karpuzun bu yıl henüz olgunlaşmamasına rağmen 1.250 liraya satıldığını, olgunlaştığında dönüm hasat değerinin 2 bin ile 2.500 lira arasında olmasını beklediklerini anlattı.
"Ekiliş geçen seneye oranla az. Bu sebeple geçen yıla oranla ürün fiyatları geçen yıla oranla çok iyi" diyen Ziyan, çiftçinin oluşan piyasadan çok memnun olduğunu dile getirdi.
Gölmarmaralı karpuz üreticisi Abdullah Deniz, "Geçen yıl kavun ve karpuzun dekarını 400 ile 500 lira arası satıyorduk. Bu yıl 1.250 ile 1.500 lira arası teklif veriyorlar. Piyasanın açılışından çok memnunuz. Eğer ürün fiyatları böyle devam ederse çiftçilerin yüzü gülecek" dedi.

Kaynak: Referans Gazetesi

Yorumlar (6)

  • inşallah bu değerler gerçeklşeir geçen yıl zarar ettik bu yıl bari zararımızı karşılayalım

    0 Beğen
  • bu fiyatlar çiftçiyi tabiki memnun eder inş. bu düzende devam eder

    0 Beğen
  • bnde bu fiyatlarda olacağıı düşünüyordum ama gördüğüm kadarıyla fiyatlar yine düşük ege de karpuzun kilosu 25 krş böyle bişey olabilir mi?

    0 Beğen
  • Geçen yıla göre üreticinin kazancı iyi sayılır. Bilinçli ekim ve üreticilik her zaman kazandırır.Eğede 25 krş diyorsunuz fakat İstanbulda 50-75 krş arasında değişiyor. Aracıları aradan çıkararak çiftçinin daha çok kazanması dileğiyle. Üreticinin ve tüketicinin yararına olan çalışmalar yapılmalıdır.

    0 Beğen
  • doğru söylüyorsunuz üreten değil aracı kazanıyor buda bana haksızlık gibi geliyor

    0 Beğen
  • Afrikadamı

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın