Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Fiyatı üçe katlanınca üretici pamukla barıştı

Pamuk Çukurovada pamuk üretim alanları ikiye katlandı. Adana-Tarsus-Ceyhan hattında 180 bin ton pamuk üretileceği tahmin edilirken, ekim alanlarındaki artışta rekor fiyat etkili oldu.

Türkiye'nin önemli pamuk üretim alanlarından olan Çukurova'da hasat başladı. Son dönemde fiyatta yaşanan önemli artışın etkisiyle üreticinin tekrar pamuğa yöneldiği bölgede, yeni sezonda ekim alanlarında yüzde 100'e yakın bir artış dikkat çekiyor.
Adana, Tarsus ve Ceyhan bölgesinde 2010-2011 sezonunda 60-65 bin ton pamuk üretileceği tahmin ediliyor. Bu yıl 3.7 TL'yle rekor kıran pamuk fiyatının yeni sezonda ise 3.10-3.20 TL civarında olması bekleniyor.
Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, Çukurova Bölgesi'nde 2009-2010 sezonunda yaklaşık 95 bin tonluk kütlü pamuk üretimi yapıldığını belirterek, "Bu sezon bölgemizde yüzde 90'a varan artış bekliyoruz. 180 bin kütlü pamuk üretileceğini tahmin ediyoruz. Bu da yaklaşık 60-65 bin ton lifli pamuk anlamına geliyor" dedi.
Çalışkan, üretimde yaşanan bu olumlu gelişmede en büyük etkinin pamuk fiyatında yaşanan rekor artışların olduğunu belirterek 18 ay önceye göre pamuk fiyatlarının 3 kat artığını, bir yıl önceyi göreyse yüzde 50-55'lik bir artışın olduğunu dile getirdi. Çalışkan, bu artışın etkisiyle son dönemde farklı ürünler yetiştiren üreticinin, tekrar pamuğa yönelmeye başladığını ifade etti. Yeni sezonda oluşabilecek fiyatlar hakkında da bilgi veren Çalışkan, "Yeni sezona ilişkin lif pamukta fiyat beklentimiz 3.1-3.2 TL arasında. Çekirdekli pamuğun fiyatı ise 1.2-1.3 TL dolayında olur. Geçen sezon başlangıç fiyatları lif pamukta 2.1 TL, kütlü de ise 90 kuruş civarındaydı. Maliyetleri de göz önünde bulundurduğumuzda, alınan destekle birlikte bu fiyatlar pamuk üreticisini mutlu etti" diye konuştu.
Pamuk uydu takibinde

Çalışkan, Türkiye genelinde de pamuk üretiminin bu sezon yüzde 40 artacağını tahmin ettiklerini vurgulayarak 500-550 bin ton pamuk üretimi yapılacağının tahmin edildiğini ifade etti.
Ege Bölgesi'ndeki son durumu değerlendiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz ise rekolte tahmin çalışmalarında uydu kısmının tamamlandığını, yakında saha çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı. Bu sezon Ege Bölgesi'nde yüzde 25-30'luk bir üretim artışı beklediklerini söyleyen Kocagöz, neme bağlı birtakım sorunların oluştuğunu ancak bunların toplam üretim içinde payının fazla olmadığını ifade etti.

LİSANSLI DEPOCULUK İÇİN GERİ SAYIM
İzmir Ticaret Borsası'nın öncülüğünde kurulan ve pamuk sezonuna yetiştirilmesi planlanan lisanslı depoculuk konusunda gelinen son durum hakkında da bilgi veren Barış Kocagöz, "Lisanslı depoculuk için bayramdan sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na resmen başvurumuzu yapıyoruz. Evrakımızın çoğunu tamamladık" dedi ve ekledi: "Önümüzde daha yapacak çok iş var. Arsa alınacak, bina yapılacak. Bu nedenle pamuk sezonunun ortasına yetiştirmeyi hedefliyoruz. İşler yolunda giderse 2011'in başında lisanslı depoculuğu hizmete sokarız."

Kaynak: Referens

 

 

Yorumlar (4)

Yorum yapmak için oturum açın