Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Dometes Krizinde Başbakan Devrede

bakan_eker_basbakan.jpgTarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Rusya ile yaşanan domates krizinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın devreye girerek Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüştüğünü söyledi.

Sorunun nedenini ’tamamen ticaret’ olarak açıklayan Eker, Rusya’ya bulunulan 3 teklifi şöyle açıkladı: "Gelin beraber Türkiye’de tahlil yapalım; siz gelmiyorsanız biz gelelim orada tahlil yapalım veya genel bir mutabakat zaptı imzalayalım. Yöntem sorunu varsa bize o yöntemi bildirin o yöntemi dikkate alalım."

Gerekirse ben de giderim

Herşeye rağmen, ’müşteri her zaman haklıdır’ mantığıyla hareket ettiklerini dile getiren Eker, "Moskova Büyükelçimiz önceki gün Rusya Tarım Bakanlığı yetkilileriyle görüştü. Teşebbüslerimizden sonuç bekliyoruz. Gerekirse ben de Rusya’ya giderim" dedi.

Bu arada Rusya’nın domateslerde zirai ilaç kalıntısı olduğu iddiasının doğru olmadığını söyleyen Eker, şöyle konuştu: "Rusya’ya gönderdiğimiz ürünlerde şahit numuneyi 5 ay boyunca muhafaza ediyoruz. Son 2 yılda gönderdiğimiz 31 bin ürün sertifikasından 139 şikayet gelmiş. Bu şikayetlere karşı şahit numunelerle yaptığımız tetkiklerde Türkiye’de analizin doğru yapıldığını tespit ettik ve tüm bunları Rusya Federasyonu’na belgesiyle resmen bildirdik."

Geri dönen ürün yok

Eker, "Denetimlerde AB stantartlarının üzerinde ilaç kalıntısına ne içeride, ne ihracatta müsaade ediyoruz" diyerek, şunları söyledi: "Rusya’ya gidip de geri gelmiş ürün yok. ’Rusya’nın almadığı zehirli domates Türkiye’de tüketiliyor’ ithamı Türk üreticisine, Türk milletine hakarettir. Türkiye’de tüketilen ürünler için de sağlık sertifikası uygulaması yapıyoruz. Vatandaşın içi rahat olsun. Kimseye zehirli domates yedirmiyoruz."

AB’ye de aynı standartlarda ürün satıyoruz

BAKAN Mehdi Eker, ürünlerin denetimi konusunda şu bilgileri verdi: "Rusya Federasyonunun maksimum azami kalıntı limitleri, AB’nin kabul ettiği standartlardan, bazı ürünler için 10, bazıları için 40, bazıları için tam 100 kat daha aşağıda. Ona rağmen ürünü temin edip gönderiyoruz. AB’ye sattığımız ürün, Rusya’ya sattığımızın tam iki katı. Rusya’ya bir yılda sattığımız ürünün bedeli 298 milyon dolar, AB’ye 600 milyon dolar.

haberler

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın