Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Bakan açıkladı: Arpaya 4, buğdaya 5, bakliyata 10 kuruş prim

eker_prim.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu yıl hububat yanında, bakliyat için de üreticilere prim verileceğini bildirdi. Eker, bu yıl kilogram başına buğday için 5 YKr, arpa, çavdar ve yulafta 4 YKr, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimekte de 10 YKr prim verileceğini söyledi.

 

Bu yıl buğdayda 18 milyon tonun altında rekolte beklemediklerini ifade eden Eker, hububat fiyatlarının da şu anda dünya fiyatlarının üzerinde seyrettiğine işaret ederek, "bizim açıklayacağımız fiyat piyasayı düşürücü etki yapabilir. Piyasadaki fiyat, maliyet artı kâr seviyesini düşerse, o zaman müdahale alımı yaparız" dedi.
Kuraklıktan etkilenen çiftçilere, hububat tohumluğu yardımı yapılması ve kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin bir kararname hazırlandığını hatırlatan Bakan Eker, 35 il ve 210 ilçeyi kapsayan kararname kapsamındaki ödemelerin Hazineye maliyetinin 700 milyon YTL düzeyinde olacağını açıkladı.
Eker, çoğunluğu Doğu, Güneydoğu ve kısmende Orta Anadolu'da olan 35 ilde, ürünleri kuraklıktan yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerin, bu kararnameden yararlanacağını kaydetti.
Fiyatlar düşmesin diye müdahale etmiyoruz
Eker, uluslararası piyasada ton fiyatı 300-350 dolar olan buğdayın Türkiye'de 410-460 dolardan satıldığını belirterek, "Türkiye'de buğdayın maliyeti 380-385 dolar. Dünya fiyatları bizim için ölçü. Fiyatların düşmesini istemediğimiz için piyasaya müdahale etmiyoruz" dedi.
Eker, Cibuti Cumhuriyeti Tarım, Hayvancılık ve Deniz Bakanı Aboulkader Kamil Mohammed'in ziyareti sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'de şu anda makarnalık buğdayın kilosunun 740-850 YKr'ye satıldığını, bazı yerlerde bu fiyatın 900 YKr'ye kadar çıktığını, yarı sert ekmeklik buğdayın fiyatının ise 450-550 YKr arasında değiştiğini hatırlattı.
Şu anda buğday fiyatlarına müdahale edecek bir durum olmadığını vurgulayan Eker, şöyle devam etti:
"Çok yüksek fiyat açıklanması, ekonomin şartlarını ve piyasaları bozar. Şu anda fiyat açıklamadık ama isteyen üreticinin ürününü emanete alıp yüzde 30 avans veriyoruz. Tüccar ve sanayici de ürünün emanete bırakıp, makbuz senedine dayalı olarak ilgili bankalardan uygun faizli kredi kullanabiliyor. Fiyatlar belli bir seviyenin altına düşerse, üreticinin aleyhine olan noktada, müdahale alımı yaparız. Şu anda fiyat çiftçi lehine. Açıklanacak fiyat üretici lehine değil, aleyhine olur. Piyasaları yakından izliyoruz."
Global gelişmeler nedeniyle dünyada da hububat fiyatlarının arttığına, uluslararası piyasalarda fob fiyatı 300-350 dolar olan buğdayın şu anda Türkiye'de 410-460 dolara satıldığına işaret eden Bakan Eker, maliyetin ise 380-385 dolar düzeyinde bulunduğunu kaydetti.
Eker, "Dünya fiyatları bizim için bir ölçü. Piyasaya müdahale etmememizin nedeni, fiyatların düşmesini istemiyoruz. Çiftçinin lehine gelişmeler sürsün, ürünü piyasada değerlendirilsin diye bunu yapıyoruz. Bizim belirleyeceğimiz fiyat, piyasayı düşürücü etki yapabilir. Fiyat, maliyet kar seviyesinin altına düşerse, müdahale alımı yaparız" dedi.
Hububatta prim uygulamasına bu yıl da devam edileceğini, kg başına buğdaya 5 YKr, arpa, yulaf ve çavdara 4 YKr, çeltiğe 10 YKr prim verileceğini bildiren Eker, ayrıca bu yıl ilk kez kuru fasulye, nohut ve mercimeğe 10 YKr prim verileceğini açıkladı.
Prim ödemelerinin çiftçilerin ürün satışına bağlı olarak gelecek yıl yapılacağını kaydeden Eker, bir soru üzerine TMO'ya şimdiye kadar 227 bin ton hububatın emanet bırakıldığını söyledi.
Geçen yıl 608 milyon ton olan dünya hububat üretiminin bu yıl 658 milyon ton olarak beklendiğini, Türkiye'de de buğday rekoltesinin 18 milyon tonun altında öngörülmediğini belirten Eker, bunun Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak bir miktar olduğunu vurguladı. Eker, bu yıl arpa üretiminde düşme olmasına karşın, mısır üretiminin 3,5 milyon tondan 4 milyon tona yükselmesinin beklendiği bildirirken, çeltik ve bakliyatta da üretici ve tüketici fiyatları açısından bir sorun yaşanmaması için TMO'ya yetki verildiğini, kurumun gerekli tedbirleri aldığını ifade etti.
Çiftçiye 35 il ve 210 ilçede kuraklık yardımı
Bakanlığın yaptığı tespitler sonucunda, büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu ile kısmen İç Anadolu'da bulunan 35 il, 210 ilçede, kuraklıktan ürünleri yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerin bazı zararlarının karşılanması yönünde kararname hazırlandığını da hatırlatan Bakan Eker, bu çiftçilere yeni hububat tohumluğu dağıtılacağını, ayrıca kredi borçlarının erteleneceğini belirtirken, 400-450 milyon YTL'si tohumluk bedeli olmak üzere bu uygulamanın hazineye maliyetinin 700 milyon YTL düzeyinde olacağını söyledi.
Tavuk fiyatlarındaki artış ile ilgili bir soru üzerine, piyasada ham madde sıkıntısı olmadığına işaret eden Bakan Eker, "Piyasada yeterli miktarda mısır var. Kuraklığı her şeye bahane yapmamak lazım. Böyle durumlarda spekülatörler devreye giriyor. Tüketicinin sağlığı ve gıda güvenliği ile oynamaya kimsenin hakkı yok" dedi.
Bakan Eker, "kabak bitkisine karpuz aşılanarak yetiştirilen karpuz konusunda tüketicilerin şikayette bulunduğu" yönündeki bir soru üzerine, bu konuda kendilerine bir şikayet gelmediği ve bunun bilimsel, teknolojik bir uygulama olduğunu söyledi.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın