Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Arazi toplulaştırmada yeni açılım

arazi_toplulastirma.jpgArazi toplulaştırma ve Tarla içi Geliştirme Hizmetleri Projesi çerçevesinde, Türkiye genelinde 2005 yılında başlayan çalışmalar kapsamında 1 milyon hektar tarım alanının, Denizli'de ise ülke ortalamasının üzerine çıkılarak 41 bin 291 hektar alanın toplulaştırıldığı bildirildi

Tarım Reformu Toplulaştırma Daire Başkanı Tüfek, yaptığı açıklamada, toprak koruma ve tarımsal sulama tekniğinin zorunlu kıldığı durumlarda bir kişiye veya çiftçi ailesine ait arazi parçalarının olanaklar ölçüsünde az sayıda veya tek parça olarak birleştirilmesi, biçimlerinin değiştirilmesi ve yeniden düzenlenmesi amacıyla uygulanan arazi toplulaştırma çalışmalarının Türkiye genelindeki oranının yüzde 7-8 olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde 26 milyon hektar tarım arazisinden 14 milyon hektar alanın arazi toplulaştırılmasına uygun olduğunu belirten Tüfek, 2005 yılından bugüne kadar 1 milyon hektar alanın toplulaştırıldığını bildirdi.

-''DENİZLİ, TOPLULAŞTIRMADA ÖNCÜ İL''-

Gülsel, Denizli'de 376 bin hektar tarım arazisi bulunduğunu, bu arazilerin 41 bin hektarının toplulaştırıldığını kaydederek, ''Denizli iline baktığımızda, toplulaştırma çalışmalarını başarı ile gerçekleştiren illerimizin başında geliyor. Türkiye genelindeki toplulaştırma oranı yüzde 7-8 civarında iken, Denizli'de yüzde 12-13 civarındadır'' diye konuştu.

-''PARSEL SAYISI DÜŞTÜ''-

Denizli Valisi Yavuz Erkmen ise Türkiye'de en çok toplulaştırma çalışması yapan ilin Denizli olduğunu söyledi.

Toplulaştırma öncesi 11 bin 342 olan parsel sayısının toplulaştırma sonrası 2 bin 725 adede düştüğünü anlatan Vali Yavuz Erkmen, şunları kaydetti:

''Proje kapsamında Tarım İl Müdürlüğü'nün çalışmaları çerçevesinde şu ana kadar toplam 36 bin 501 hektar alanda toplulaştırma çalışmaları tamamlandı. Yine İl Özel İdaresi tarafından 2008 yılı yatırım programına alınan ve 6 yerleşim birimini kapsayan Baklan Ovası altıncı kısım arazi toplulaştırma projesi uygulaması devam etmekte olup 4 bin 790 hektarlık alan kapsayan çalışmalar 2009 yılı Mayıs ayı içinde tamamlanacaktır.''

Tarım İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi'nin ayrı ayrı yaptığı toplulaştırma çalışmasında toplam alan büyüklüğünün 41 bin 291 hektara ulaştığını kaydeden Vali Erkmen, 2009 yılında da Tarım Reformu Genel Müdürlüğü bütçesinden 14 yerleşim yerinde toplam 20 bin, Denizli İl Özel İdare bütçesinden ise 5 bin hektarlık toplulaştırma çalışmasının yapılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak : Anadolu Haber Ajansı

Yorumlar (2)

  • çok doğru bir çalışma keşke daha önceleri düşünülse ve yapılsaydı böylelikle üretim de kullanılar girdilerde bir nebze olsun azalabilirdi

    0 Beğen
  • saygılar toprak toplulaştırma yaoılacak bizim burda iyi toprakta var kötü toprakta bu nasıl ayarlanaacak teşekkürler.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın