Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

AB'den yamuk meyve-sebzeye kriz vizesi

sebze_mey.jpgGeçmişte sebze ve meyvelerin ölçü ve şekilleri konusunda katı standartlar belirleyen Avrupa Birliği (AB) bu sınırlamaları gevşetmeye hazırlanıyor. Bu plan doğrultusunda 26 meyve ve sebzede ölçü ve şekle ilişkin sınırlamalara önümüzdeki temmuz ayından itibaren son verilecek.

Üretim aşamasından satışa kadar birçok bürokratik karışıklığa neden olan bu sınırlamaların kaldırılmasında, emtia fiyatlarının artması ve yiyeceklerin yalnızca garip görünüşlerinden dolayı satıştan alıkonulmaması düşüncesinin ağır basmaya başlaması önemli rol oynadı. Söz konusu 26 ürün bezelyeden eriğe kadar geniş bir çeşitliliğe sahip.

Karşı çıkan var
Aralarında elma, narenciye, şeftali, armut, çilek, ve domatesin de bulunduğu 10 tip sebze ve meyvede ise şekilsel standardlar korunacak ancak bu ürünlere standardların altında olduklarını belirten bir etiketle pazarlara girmelerine izin verilecek. Bu ürünler yemek yapmada ya da işlenerek gıda sektörünün diğer alanlarında kullanılabilecek.

Avrupa Komisyonu'nun tarımdan sorumlu üyesi Mariann Fischer Boel, New York Times gazetesinde yayımlanan açıklamasında bu konudaki düzenlemelerin piyasadaki işletmecilere bırakılmasının daha iyi olacağını belirterek, "Bu dümdüz olmayan eğik salatalıklar ve yamru-yumru havuçlar için yeni bir şafağın başlaması anlamına geliyor. Şekilleri düzgün değil diye iyi ürünleri fırlatıp atmanın hiçbir anlamı yok" dedi. Bununla birlikte, AB'ye üye 27 ülkeden 16'sı Tarım Komitesi toplantısında bu değişikliklere karşı çıktı. İsminin gizli tutulmasını isteyen bir yetkili bu durumun AB standartları yerine ulusal standartlara kayışa yol açabileceği endişesinin yaşandığını dile getirdi.

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın