Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

400 çeşit gül koruma altına alındı

gul.jpgGül şehri Isparta, adıyla özdeşleşen çiçeklerine sahip çıktı. Süleyman Demirel Üniversitesi, 400 türü seralarda koruma altına aldı.'Çelik' üretimine geçerek gülyağı ve meyve çayında kullanılabilecek yüksek verimli çeşidin tespitine başladı.  Tüm türlerin görülebileceği bir de botanik bahçesi oluşturdu

Türkiye, doğal güzellikleriyle dünyanın görülmeye değer ülkelerinin başında geliyor. Bitki ve hayvan çeşitliğiyle dikkat çeken Anadolu'da tam 400 gül türü yetişiyor. Birbirinden harikulade bu çiçeklerin nesli, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulaması Merkezi'nde yürütülen proje ile koruma altına alındı. Merkezde bütün çeşitlerin aynı anda görülebileceği bir de gül bahçesi oluşturuldu.

Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulaması Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Fakir, güllerin seralarda üretilerek nesillerinin koruma altına alınacağını söyledi. Tüm çeşitlerin gerek doğal gerekse ticari amaçlı peyzaj disiplini içerisinde bahçede yetiştirilip sergileneceğini anlatan Fakir, "Mesela vatandaşlarımız Trabzon'a, Van'a bir gülü görmek için gitmeyecekler. Gelip burada görebilecekler. Bir sonraki aşaması ise üretim. Bizden çeliklerini alıp üretebilecekler. Ayrıca yaban güllerinin meyve analizi yapılıyor. Bunların meyveleri kurutularak çay olarak içilebiliyor. Bunlar incelenerek daha da geliştirilecek." bilgisini verdi.

'Türkiye güllerin genetik çeşitliliğinin tespiti ve ekonomiye kazandırılması' projesi 2 yıl önce başladı. TÜBİTAK tarafından 391 bin TL kaynak sağlanan çalışma, 8 bilim adamı tarafından yürütülüyor. Proje sayesinde nesli tükenme tehlikesine giren gül türleri koruma altına alınarak, genetik çeşitliliği artırılacak. Ekonomik ve sağlık açısından değerli olabilecek araştırma-geliştirme çalışmalarının yanında eğitim ve kültür merkezli 'eko-turizme' de katkı sağlanacak. Bu kapsamda Türkiye genelinde toplanan 400 gül türü ile birlikte İran, Suriye, Kıbrıs gibi ülkelerden getirilen 75 çeşit, SDÜ Botanik Bahçesi'ne dikildi. Bahçede güllerin çiçek ve meyveleri bilimsel olarak inceleniyor. Gülyağı ve meyve çayında kullanılabilecek en yüksek verimli çeşidin tespit edilmesi için araştırma yapılıyor. Bu çalışmayla kentsel ortamda belediyelerin estetik ve işlevsel amaçlı kullanabilecekleri gül tür sayısı artırılacak. Botanik bahçede oluşturulan sınıfta ilköğretim öğrencilerine ders verilebilecek. Ayrıca orman ve ziraat fakültesi öğrencileri de merkezde çalışma yürütebilecek. Gülyağı üretiminde dünyada söz sahibi olan Isparta'da 1 yıl içinde tamamlanacak proje, şehrin tanıtımına da önemli katkılar sağlayacak.

Kaynak: Zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın