Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

2012'de tarım kimyasalları kayıt altında

515013853.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı Bitki Koruma Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin, uygulamaya başladıkları projeyle 2012 yılına kadar tüm tarım ürünlerindeki kimyasalların kayıt altına alınacağını bildirdi.

Şahin, Manisa'nın Alaşehir ilçesinde düzenlenen toplantıda, Türkiye'den tarım ürünü alan tüm ülkelerin artık kaliteli ve sağlıklı ürün istediğini belirtti.

Bakanlığın Türkiye'deki tüm üretimin doğal, kaliteli ve sağlıklı olması için eğitim ve bilinçlendirme programı yürüttüğünü kaydeden Şahin, 2012 yılına kadar tüm tarım ürünleri üretimindeki kimyasalların kayıt altına alınacağını, bu süreçten geriye dönüşün olmadığını söyledi.

Şahin, şöyle dedi:

''Kayıt sistemi uygulamasına Türkiye'de 8 ürünle 57 ilde başlanmıştı. Şimdi ürün sayısını 12'ye il sayısı 64'e çıktı. Bitki Sağlığı Kanunu taslağını TBMM'ye ilettik. Bu kanun taslağına bağlı olarak yönetmeliklerimizi değiştirdik. Artık çiftçi kayıt sistemi, gelecek yıldan itibaren zorunlu olacak. Kayıt defteri olmayan üreticilerimize zirai ilaç bayileri ilaç satışı yapmayacak. Çiftçilerimiz kendilerine vereceğimiz defterlere ürünlerinde kullandıkları tüm kimyasalları işleyecekler. Tüm çiftçilerimizin barkodu olacak. Barkotsuz ürünler hiçbir pazara giremeyecek. Bu uygulamaya geçemezsek bindiğimiz dalı keseriz.''

Bölgede üzüm hasadının yaklaştığını kaydeden Şahin, üzüm üreticisinin domates üreticilerinin mağduriyetini yaşamaması için ilaçlama programına uygun hareket etmesi gerektiğini bildirdi.

Şahin, ''İlaçlama ile hasat arasındaki süreye uyulmalı, ilaçlamadaki suyun PH değeri, ilaçlama zamanı, ilaçlama motorunun fıskiye ayarları dahi çok önemlidir. Programa uyulduğu takdirde kalıntı sorunu yaşanmayacaktır'' dedi.

Toplantıya Alaşehir Kaymakamı Musa Uslan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Yardımcısı Dr. Ahmet Arslan, Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, Manisa İl Tarım Müdür Yardımcısı Şener Uysal ile bölge üzüm üreticileri katıldı.

http://www.rotahaber.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın