Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

2 milyon hektar arazide rekor toplulaştırma yapılacak

arazi_toplulastirma.jpgTarımın en önemli sorunlarından parçalı ve dağınık arazileri birleştirerek verimi artırmak amacıyla başlatılan toplulaştırma çalışmalarında bir rekora imza atılacak. Sadece 2009 yılında 2 milyon hektar alanda toplulaştırma yapılması hedefleniyor.

Tarım Bakanlığı, çok parçalı ve dağınık tarım arazilerini birleştirerek verimliliği artırmayı hedeflediği "toplulaştırma projeleri"ne hız verdi. 48 yılda 1 milyon 12 bin hektar alanın toplulaştırıldığı Türkiye'de, sadece bu yıl 2 milyon hektar arazinin toplulaştırılması hedefleniyor. Türkiye genelinde toplulaştırma yapılması gereken 9 milyon hektar daha bulunuyor. Bakanlığın uzun zamandır üzerinde çalıştığı tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını önlemek için de Medeni Kanun'da yapılması planlanan değişiklikte son aşamaya gelindi. Sulu arazilerde 100 dekar, kuru arazilerde 300 dekarın altındaki arazilerin "miras" yoluyla parçalanmasının engelleneceği yeni değişikliğin Bakanlar Kurulu'nun gündemine alındığı ifade ediliyor.
Türkiye'de tarım sektörünün en büyük sorunlarından biri arazilerin giderek küçülmesi. Miras yoluyla bölünen araziler küçüldükçe kullanılamaz hale geliyor. Tarım Bakanlığı, yıllardır toplulaştırma projeleriyle çiftçinin dağınık olan arazilerini bir araya getirerek, sulama sistemleri gibi teknolojik ekipmanların kurulmasına ve böylece daha verimli bir tarım yapılmasına ortam hazırlıyor. Türkiye'de 1961-2005 yılları arasında Mülga Toprak-Su Genel Müdürlüğü ve Mülga Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 320 bin hektar, 1990-2008 yılları arasında ise Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından 692 bin hektar alanda, son 48 yılda ise toplam 1 milyon 12 bin hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları yapıldı. Bugüne kadar çok ağır ilerleyen bu projelerde 2009'da rekor rakamlara imza atılacak. Bu yıl içinde GAP kapsamı dışında kalan illerde toplam 250 bin hektar alanda, GAP kapsamındaki 6 ilde ise toplam 1 milyon 700 bin hektar alanda arazi toplulaştırılması planlanıyor. Özel sektöre yaptırılacak toplulaştırma hizmeti için Tarım Bakanlığı, yıl içinde toplam 76 adet ihaleye çıkacak.

Verim artışı yüzleri güldürdü
Sektör temsilcileri de arazi toplulaştırmasının tarımın gelişimi için büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. AB'de ideal işletmeler 130 dekarken, Türkiye'de 50-55 dekar civarında olduğuna dikkat çeken Türkiye Ziraatçiler Birliği Başkanı İbrahim Yetkin, bu nedenle üretimin yeterince verimli ve rasyonel olmadığını belirtti. Toplulaştırma sayesinde tarım arazilerinin daha verimli kullanılacağını belirten Yetkin, "Toplulaştırma beklenen hızda ilerlemiyor. Çünkü kolay da değil. Türkiye'de hâlâ kadastro olmayan çok fazla alan var. Bununla ilgili bir yığın dava sürüyor. Ancak tarımın geleceği için toplulaştırmanın önünün açılması çok önemli" dedi.
Toplulaştırma projelerinin yapıldığı önemli noktalardan biri de Ankara Polatlı. Toplulaştırmanın ardından arazilerde sulama başladığını ve verim artışı sağlandığını belirten Polatlı Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Türkoğlu, "Köylü toplulaştırmalardan çok memnun kaldı. Bu sayede köye sulama projeleri, yol gibi pek çok yeni yatırım geldi. Keşke mümkün olsa da tüm Türkiye genelinde de yapsalar" diye konuştu. Ayrıca arazilerin miras paylaşımı nedeniyle bölünmesinin engellenmesi gerektiğine dikkat çeken Türkoğlu, üretimin devamı için belli sınırlar getirilmesi gerektiğini vurguladı.

9 milyon hektar alan daha var
Türkiye genelinde toplulaştırma yapılması gereken 9 milyon hektar alan olduğunu, bunun sadece yüzde 10'unun yapıldığını belirten Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ali Fahri Özten ise, toplulaştırma projelerinin hem kırsal alanda kadastro yenilemesi hem de mülkiyet sorununun çözümü açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Projenin maliyetinin hektar başına bin 350-bin 500 dolar civarında olduğunu belirten Özten, şunları söyledi: "Projelerin tamamlanması 3-4 yılı alır. Üreticiye geri dönüşümü ise 5 yılı bulur. Ancak toplulaştırmayla birlikte yapılan sulama, yol gibi projeler sayesinde tüm şartlar değiştiği için tarım daha verimli hale gelir. Bu nedenle de üreticinin geliri artar. DSİ'nin elindeki ciddi sulama projeleri, toplulaştırmaların tamamlanmasını bekliyor. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün 2009'da 2 milyon hektara yakın arazide toplulaştırmaya çıkması konusunda endişelerimiz var. Bu çok ciddi bir rakam. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü buna hazır değil. 1 milyon hektarın aynı dönemde yapılması aşırı yük getirir diye düşünüyoruz."

Kaynak: Referans Gazetesi

Yorumlar (1)

  • Bu işin yıllar önce olması gerekirdi. verim ve üretim daha çok artacağı kesin. Ancak bu işler yapılırken herkesin hakkının korunması gerekir. Ülkemizde zaman zaman adam kayırmanın ve haksız iş yapmanın mümkün olduğu görülmektedir. Hak eden hakkını almalıdır. Bazı kişilere peşkeş çekilmemelidir. Her şey iyi aşlıyor fakat sonra sulanıyor ve bulanıyor. Ben 50 yıl öncede bunları duyuyordum şimdide duyuyorum. Gönül isterki torunumun torunuda duymasın. Uygulamayı görelim derim. İyi şeyler çabuk olursa güzel olur. Herkese mutluluk ve başarılar dilerim.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın