Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

100 gramında 1 kasa portakal kadar vitamin var

kusburnu.jpgTürkiye'de yaygın olarak yetişen kuşburnu, içerdiği mineral madde ve vitaminler yönünden gıda ve ilaç sanayisinde aranan bir bitki durumunda.

Anadolu’da çeşitli yörelerinde doğal popülasyonu halinde yaygın olarak bulunan kuşburnu, tezgahlardaki yerini almaya başladı. Sivas'tan getirdiği kuşburnuyu Meydan Çarşısı’nda satışa sunan Baki Çiftçi, geçen seneye göre işlerin durgunluğundan yakındı. Kilosunu 1.5 YTL'den sattığı kuşburnunun birçok rahatsızlığa iyi geldiğini kaydeden Çiftçi, kuşburnu meyvesinin marmelat, reçel, meyve suyu, bitkisel çay ve bebek mamalarının yapımında kullanıldığını söyledi.

Halen birçok Avrupa ülkesinde ilaç hammaddesi olarak değerlendirilen kuşburnunun halk hekimliğinde böbrek ve mesane taşlarına, ishale, diş eti kanamalarına, yan ve göğüs ağrılarına karşı kullanılıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından kuşburnu yetiştiriciliği ve üretimi konusunda verilen bilgilere göre, kuşburnun 100 gramında bir sandık portakala eş değer C vitamini var. Verilen bilgilerde ayrıca kuşburnu meyvesi limon ve domatesten 30-40 defa, elmadan ise 300 defa daha fazla vitamin içeriyor. Çiçek ve yaprakları da bitkisel çay olarak değerlendiriliyor

Kaynak : Haber3.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın