Türkiye’nin ilk kuraklık test merkezi, Konya’da açıldı

Kuraklık test merkezi açıldıKonya'da 'Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü' bünyesinde, dünyanın 3'üncü, Türkiye'nin ilk 'Kuraklık Test Merkezi' düzenlenen törenle açıldı. 1.7 milyon TL'ye kurulan merkezde son yıllarda küresel ısınma ile birlikte artan kuraklık etkisi araştırılacak ve kuraklığa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi çalışmaları yapılacak. Merkezde başlangıç olarak ekmeklik, makarnalık buğday ve arpa çeşit geliştirme programları üzerinde çalışılacak.

Açılışa katılan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker Türkiye'de çeşitli bilimsel çalışmaların yürütüleceği çok gerekli bu araştırma merkezini, ilk olarak Konya'da açtıklarını söyledi.

2006-2007 ve 2008 yıllarında Türkiye ve dünyada şiddetli bir kuraklık yaşandığına dikkati çeken Eker, "2007 yılında böyle bir merkezin kurulmasına karar verdik. 2008'de çalışmalara başladık. Dünyada tüm üniteleri bir arada bulunduran iki merkez var. Birisi ABD, Colorado'da diğeri ise Avusturalya'da bulunuyor. Bulundukları kıtalarda bu merkezlerin kurulması ihtiyaç. Bunun dışında böyle bir merkezin Asya, Afrika ve Avrupa'da başka bir örneği yok. İlk kez Türkiye'de Konya'da böyle bir merkezin kurulumunu gerçekleştiriyoruz" dedi.

Eker, Kuraklık Test Merkezi'nde yüzlerce çeşit tohum geliştirme imkanı bulunduğunu, merkez bünyesinde muhtelif labaratuvarlar, kuraklık şartlarının özel olarak oluşturulduğu seralar ve yağmurun araştırmaları etkilemesini önleyecek sistemlerin bulunduğunu söyledi.

Küresel ısınmanın en çok hissedildiği Akdeniz havzasındaki İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde kuraklığın artması durumunda alınacak iki önlemin bulunduğunu ifade eden Eker, bunlardan ilkinin mevcut su kaynaklarının en azami düzeye çıkarılarak verimli kullanımının sağlanması, ikincisinin ise kuraklığa dayanıklı daha az su ile daha çok verim alınan bitki tohumlarının geliştirilmesi olduğunu kaydetti.

2005 yılından bu yana, Bakanlık olarak tohumculukla ilgili, 'Hibrid Tohumculuğunun Geliştirilmesi Projesi'ni başlattıklarını ifade eden Eker, şöyle devam etti: "İddiaların ve söylenenlerin aksine tohumculuk konusunda ülkemizde önemli gelişmeler var. Yüzde 10 olan Türkiye'deki hibrid tohum üretimi 5 yıl gibi bir süre içinde yüzde 30'ların üzerine çıktı. Sertifikalı tohumluk üretimi ise 145 bin tondan 385 bin tona yükseldi. Tohum ihracatı yüzde 3 bin 500 arttı, Türkiye'de çok büyük bir mesafe kaydedildi. Hububat tohumluğunun yüzde 100'e yakını Türkiye'de üretiliyor. Sadece sera alanlarında yetiştirilen sebze tohumluklarının bir kısmında dışardan gelen tohumlar kullanılıyor." Eker, kurulan Tohum Gen Bankası'nda 68 bin çeşit bulunduğunu, 250 bin çeşit kapasitesi ile dünyanın 3'üncü büyük kapasite oranına sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Kobiden.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın