Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Gübrelemede 'uydu' dönemi başlıyor

Uydudan gübrelemeEge Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Bölümü'nde Yüksek Ziraat Mühendisi Ece Eroğlu'nun hazırladığı proje ile tarım alanlarına bilinçsiz yapılan gübreleme sonucu yaşanan ürün kayıplarının azaltılması amaçlanıyor.

Menemen Ovası, Menderes, Torbalı, Söke, Bergama-Kınık-Göçek ve Tire'de pamuk, buğday ve domatese uygulanan proje ile bitki besin elementi noksanlıklarına bağlı olarak bitkilerdeki fizyolojik değişiklikler uydu görüntüleri ile belirlendi.

Ege Bölgesi'nde yaygın olarak tarımı yapılan pamuk, domates ve buğday bitkilerinin üzerinde çalıştıklarını, onların bitki besin noksanlıklarını yansıma verileriyle, uzaktan algılama metodunu kullanarak görmeyi amaçladıklarını belirten Ece Eroğlu, sağlıksız bitkilerin üreticiye zarar olarak yansıdığını belirterek, "Araştırmalarımızda besin noksanlığı olan bitkilerin kızıl ötesi bantta yansımalarını daha düşük verdiğini gördük. besin noksanlığı olmayan bitkiler daha yüksek yansıma veriyor. Biz hem bitkilerden örnek alarak Toprak Bölümü'ndeki laboratuarımızda toprak analizlerini yaptık, hem de görüntülerinden elde ettiğimiz yansıma verileriyle birleştirdik. Örneğin azot ve kalsiyum noksanlığı olan bitkiler çok belirgin çıktı. Projemizde pamuk, buğday ve domatesi kullandık. Ürünlerin hasatları farklı zamanlarda yapıldığı için iki yıl boyunca araştırma yaptık. Amaç bu envanteri çıkararak arazilere gübrelemeyi sağlıklı bir şeklide yapmak. Araştırmalarımız sırasında bitki besin noksanlığı olan ürünlerde toprak analizleri yaptık ve ona göre gübreleme planı yaparak o bitkiyi kurtardık" diye konuştu.

Görüntü maliyetleri yüksek

'Uydu Gübreleme Önerileri' projesi için uydu görüntüleri kullanılması gerektiğini ve tek kare görüntünün çerçevesinin 6 bin eurodan başladığının altını çizen Eroğlu, güncel görüntülerin kullanılmasının gerektiğini ancak görüntülerin çok pahalı olduğunu söyledi. Eroğlu, "Diğer bir bilimsel projeyi de İzmir Ticaret Borsası ile çalışıyoruz, onların sponsorluğuyla pamuk rekoltesini hesaplıyoruz. Projemizde pamuk rekoltesinin hesaplandığı benzer alanları seçerek görüntüleri onlardan alıyoruz. Projemizin gelişmesi için güncel görüntülerin kullanılması, güncel alanların belirlenmesi lazım. Ancak maliyetler yüksek, destek bekliyoruz" diye konuştu. Projenin yaygınlaşmasının Türkiye tarımı açısından çok faydalı olacağını söyleyen Eroğlu, tüm tarlaların, dağların gezilemediğini bu nedenle teknolojinin kullanımının rahat ve faydalı olduğuna işaret etti. Eroğlu, uydudan gübreleme sistemini dünyada özellikle ABD'de sigortacıların tarlaları sigortalatmadan önce kullandığını söyledi.

Gübreleme yanlış yapılıyor

Türkiye'de gübreyi yanlış atmanın çok yaygın olduğunu söyleyen Eroğlu, üreticilerin bilinçsiz kullanmasının da ürünlere zarar verdiğini söyledi. Eroğlu, "Ziraat Mühendisleri gübreleme tavsiyelerini tarlaya giderek yapabilir ama uydu aracılığıyla yaptığınız zaman çok geniş bir alana çözüm olabiliyorsunuz" dedi. Eroğlu, gübre firmalarının belli bölgelerde gübre denemeleri yaptığını ifade ederek, "Topraklar kobay olarak kullanılıyor. Gübrelemeyi biraz gübre fabrikaları yönlendirmiş oluyor. Üreticiler de çok fazla kullanabiliyor. Toprağa gübre verirken tuz vermiş oluyorsunuz, çok fazla verdiğiniz zaman toprağa da zarar veriyorsunuz, besinlerin kalitesi düşüyor" diye konuştu.

 

Yorumlar (1)

  • çok güzel bir çalışma umarım en kısa zamanda hayata geçer.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın

Benzer Haberler