Zirai İlaçlar Arıları Yok Etti

Zirai ilaçlar arıları yok ettiAmerika Birleşik Devletlerinde yıllar önce başlayan bal arılarının büyük miktarlarda telefi Almanya’da da görülüyor. Son 20 yıl içinde Almanya’da bal arısı sayısı yarı yarıya azaldı. Ülkedeki tüm bitki çeşitlerinin yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduğu bildirildi. Ülkedeki tüm bitki çeşitlerinin yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduğu bildirildi. Tabiat koruyucuları ve arıcılar toplu ölümlerin nedeninin tarımsal ilaçlamada kullanılan kimyasal zehirler olduğunu iddia ettiler.

Almanya Çevre ve Tabiatı Koruma Birliği (BUND) başkanı Hubert Weiger tarımda kimyasal ilaçlamanın yasaklanması gerektiğini söyledi. BUND, Arıcılar Birliği ile parlamentoya ortak bir soruşturma dilekçesi vermeyi planlıyor. İki birlik de bal arılarının tabiattaki önemli görevine dikkat çekerek, bal arılarının ve diğer bazı böcek türlerinin bitkilerin yüzde 70-80’inin döllenmesini sağladıklarını ve toplu ölümlere karşı acil önlem alınması gerektiğini belirttiler.

Alman Arıcılar Birliği başkanı Manfred Hederer bal arılarının sessizce öldüklerini, ancak ölüm oranlarının çok yüksek olduğunu söyledi. 1991 yılında Almanya’da yaklaşık 1 Milyon arı kovanı varken, geçen yıl bu sayının 600-700 bine düştüğünü bildirdi. Hederer, 100.000 kovanın eksik olması halinde tarımdaki zararın 45 Milyon Avro olduğunu kaydetti.

Tarımda kullanılan kimyasal zehirler, arılar ve diğer böcek türleri ile bazı kuş türleri için çok büyük tehlike oluşturuyor. Suyla temas eden kimyasal zehirler arılara sirayet ettiğinde, arılar yönlerini tayin edebilme ve koku alma duygularını kaybettiklerinden yavaş yavaş ölüyorlar.

BUND’un bildirdiğine göre 2008 yılında Güney Almanya’da 20.000 kovan telef oldu. Bunun üzerine yasaklanan kimyasal zehirle ilaçlamaya şimdi tekrar izin verilmek isteniyor. İzin verilen kimyasal zehirlerden en az üçünün tabiata ve su kaynaklarına büyük zararlar verdiği bildirildi. Almanya’da yılda yaklaşık 30.000 ton kimyasal zehir tarım ilaçlamasında kullanılıyor.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın