Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tavuk dışkısından elektrik üretecekler

TavukHayvan gübresinden biyogaz elde edilmesine yönelik çalışmalar kapsamında Konya'da faaliyete geçirilecek bir tesiste, günlük 120 ton tavuk gübresi işlenerek biyogaz ve organik gübre elde edilecek Firma olarak kendilerinin de yenilenebilir enerji konusunda yürüttükleri birçok çalışma olduğunu bildiren Ablay, Konya'da faaliyete geçirmeyi planladıkları biyogaz üretim tesisinin de bu çalışmalardan biri olduğunu belirtti.

Merkez Meram ilçesine bağlı Hatunsaray beldesinde 2.8 hektarlık alanda kuracakları biyogaz üretim tesisinin ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını anlatan Ablay, ''Tesisi 6,2 milyon avroluk yatırımla Ağustos 2011'de hayata geçireceğiz'' dedi.

Ablay, tesiste ağırlıklı olarak tavuk gübresi işleyeceklerini dile getirerek, tavuk gübresinin yanı sıra sığır, at, koyun gibi hayvanların gübreleri, mezbaha atıkları, sap, saman ve çeşitli bitki atıklarının da işleneceğini anlattı.

Tesiste günlük 120 ton tavuk gübresiyle birlikte 30 tonluk diğer atıkların birebir oranında su ile karıştırıldıktan sonra çürümeye terk edileceğini bildiren Ablay, ''Çürümeye bırakınca burada ortaya çıkan gaza 'biyogaz' diyoruz.

Bu gazın içinden sülfit alındığında ise sıvı ve katı gübre, elektrik, ısı enerjisi ile araçlar için yakıt elde edilebiliyor. Elde edilen enerji her alanda kullanılabilir.

Bu tesisten yılda 2 milyon kw/saat elektrik, günlük 150 ton da organik gübre üretilecek'' dedi.

ÇEVREYE VE EKONOMİYE KATKI

Ablay, tesisle hem çevreye hem de ekonomiye önemli katkı sağlayacaklarını anlatarak, şunları kaydetti:

''Konya yumurta üretiminde Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyor. Hatunsaray beldesi başta olmak üzere kentte çok sayıda tavuk çiftliği faaliyet gösteriyor.

Bu çiftliklerden de günlük yüzlerce ton gübre ortaya çıkıyor. Bu gübrelerin ekonomiye kazandırılması için Konya'da böyle bir tesise ihtiyaç vardı.

Hem gübreleri bertaraf ederek firmaları ceza almaktan kurtaracağız hem de çevreye katkıda bulunacağız.''

Atıkların işlenmesinden sonra elde edilecek gübrenin tamamen organik olacağını da bildiren Ablay, gübrenin toprak açısından da son derece faydalı olacağını, bitkide kimyasal atıklara yol açmayacağını söyledi.

Tesiste günlük işleyecekleri 120 ton tavuk gübresini Konya'da bir firmadan alacaklarını dile getiren Ablay, diğer çiftliklerin de kendilerine gübre getirebileceğini, şu ana kadar 8 bin ton civarında gübre depoladıklarını belirtti.

Konya'da kullanılan elektriğin yüzde 65'inin kömür ve doğalgazdan, yüzde 32'sinin barajlardan, yüzde 3'ünün de yenilenebilir enerji kaynaklardan elde edildiğini söyleyen Ablay, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması için ülke genelinde daha fazla çalışma yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın

Benzer Haberler