Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Beni hatırla

BAŞLIK: SICAKLIK STRESİ ALTINDA ASİT BAZ SU VE ELEKTROLİT

SICAKLIK STRESİ ALTINDA ASİT BAZ SU VE ELEKTROLİT 14 yıl 11 ay önce #1513

SICAKLIK STRESİ ALTINDA ASİT BAZ SU VE ELEKTROLİT DENGELEMELERİ

Hayvanlara serin içme suyu sağlanması, vücut sıcaklığının azalmasına yardımcı olacak ve dolayısıyla hayatta kalma oranı artacaktır(Anonim 1987).

Isı stresi altında bulunan hayvanlara ortam ısısına denk bir ısıda bulunan suyun içirilmesi solunum hızının artmasına, solunum hızının artması kan pH' sının düşmesine (Alkolosis), alkolosis de yumurta kabuk kalitesinin bozulmasına yol açar (Anonim, 1987).

Alkolosisin sürmesi halinde yumurta kanalının uterus bölümünde üretilen bikarbonat miktarı azalır ve sonuç olarak yumurta kabuğu incelir (Anonim 1987).

Rasyonda yüksek oranda fosfor bulunması da kabuk kalitesinin bozulmasına neden olur. Bu arada oluşacak genel hipokalsemi (kalsiyum eksikliği) olayları durumun daha da kötüleşmesine yol açar.

Elektrolit dengesinin bozulmasının diğer bir sakıncası da tibial diskondroplasia (TD)'nın oluşmasına yol açmaktadır. Bu metabolik hastalık tibiada kıkırdak dokunun kemik epifizine doğru büyümesi ile şekillenir.Bu hastalığın önüne geçmenin en iyi yolu yemdeki klor seviyesini düşürmemektir (Şenköylü 2002).

Elektrolit dengesinin bozulması dokularda su kaybına da neden olmaktadır. Stres öncesi rasyona eklenen vitamin C, elektron dengesi üzerine iyileştirici etki göstermiştir (Anonim 1989b).
Son Düzenleme: 14 yıl 11 ay önce yazan kanatlı besleme.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.