Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Beni hatırla

BAŞLIK: Kanatlılarda sıcaklık stresi

Kanatlılarda sıcaklık stresi 14 yıl 10 ay önce #1512

Kanatlılar sıcak stresinden kurtulmak için vücut rezervlerini harekete geçirmek üzere bol miktarda kortikosteron hormonu salgılar. Bursa fabricius' un küçülmesine bağlı olarak bağışıklık mekanizması zayıflar, hastalıklara direnç azalır ve ölüm oranı yükselir (Anonim 1989b, Koçak ve Yalçın 1990).

Isı stresi altındaki kanatlı hayvanların rasyonlarında yeterli miktarda vitamin C bulunması; performansı arttırır, ölüm oranını düşürür ve bağışıklık mekanizmasını kuvvetlendirir (Türker 2000, Konca ve Yazgan 2002, Yardibi 2002).

Isı stresi altında D3 veya E vitamini katkısının herhangi bir yararlı etkisi olduğuna dair bir bulgu bulunmamaktadır. Bununla birlikte E vitaminin bağışıklık sisteminin çalışmasında gerekli vitaminin olduğu ve bu sistemin çalışması da sıcaklık stresi altında gerilediğine göre sıcak stresi altında kalan hayvanlara E vitamini verilmesinin yararı olacaktır (Anonim 1987, Anonim 1989a,).

Potasyuma ilaveten sodyum, kükürt, selenyum ve bakır gibi minerallerde de kayıplar meydana gelmektedir. Dolayısıyla, normal şartlarda elektrolit dengesinin (Na + K - Cl) etlik piliçlerde büyümeyi etkileyen bir faktör olduğu dikkate alındığında; yüksek sıcaklıklarda elektrolit dengesi bozulur ve buna bağlı olarak büyüme oranı daha da geriler (Anonim 1987).
Son Düzenleme: 14 yıl 10 ay önce yazan kanatlı besleme.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.