Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Beni hatırla

BAŞLIK: BÜYÜKBAŞ HAYVAN GÜBRESİ ESASLI ORGANİK GÜBRE ÜRETİ

BÜYÜKBAŞ HAYVAN GÜBRESİ ESASLI ORGANİK GÜBRE ÜRETİ 14 yıl 4 ay önce #2262

  • yusufyel
  • yusufyel's Avatar
  • ÇEVRİMDIŞI
  • Aktif Üye
  • Gönderiler: 30
  • Teşekkür Sayısı: 2
BÜYÜKBAŞ HAYVAN GÜBRESİ ;


TEKNİK FERMANTASYON SÜRECİ ;

-Büyükbaş hayvan gübresi ortalama içerisindeki nem oranı% 80 cıvarındadır.ancak biz aşağıdaki tabloda hesaplamalarımızı % 75 nemli gibi yaptık ve ona göre tabloyu hazırladık.bunun sebei daha sonra detay görüşmelerde açıklanacaktır.

-Nem oranının, kullanılacak zaman aralığına göre kısa zamanda kullanılacaksa %15-20 aralığında olması uzun zaman sonra kullanılacaksa - ki en fazla iki ay-nem oranının % 8-12 aralığında olması gerekir.

-Nem oranının düşürülmesi hem fermantasyonla olur –ki bu uzun süreçtir- hemde dışardan ısı desteği ile süreç hızlandırılarak olur.

-Teknik fermantasyonda, örneğin 20 ton günlük yaş gübrede % 20 nem oranına göre yaş gübreden uçurulması gereken su miktarı 13,75 ton ‘dur.yani sonuç olarak elde edeceğimiz %20 nem oranına sahip gübre miktarımız 6,25 ton / gün olabilir.(bu rakamlar normal fermantasyonda da aynıdır)

-Buradan anlaşılacağı üzere yaklaşık yaş gübrenin % 69 u buharlaştırılmalıdır.

-Sıcaklığın normal fermantasyonda ortalama 35 -55 derecede, teknik fermantasyonda 35 – 70 derecede olduğunu varsayarsak gübre içerisindeki tohumların büyük bir bölümünün çimlenerek özelliklerini kaybettiğini tesbit etmiş oluruz.

-Ancak tohumları tamamen yok etmek mümkün değildir.minimize edilir.tavuk gübresinde bile tavuk sindirim sistemindeki taşlık kısmına rağmen bazı tohumlar sağlam kalabilmektedir.

-Daha yüksek sıcaklıklarda bazı yararlı besin elementlerini uçurabileceğimiz için bu sıcaklığın üzerini tavsiye etmeyiz.Yüksek sıcaklıklar aynı zamanda fermente işlemini yapan mikroorganizmaların ölme sıcaklığıdır.fermantasyon durur.Fermantasyan min.+10 max +70 derece arasında gerçekleşir.

-Teknik fermantasyon tamamlandıktan sonra gübrenin besin değerleri kontrol edilir.makro elementlerde ve mikro elementlerde eksiklik tesbit edilirse dışardan bazı ilaveler yapılarak organik gübremiz organomineral gübre olarak servis edilir.

-Ticari olarak düşünülürse leonardit vb. gibi bazı organik maddeler ilave edilerek üretim miktarı ve kalite artırılabilir.

-Bu karışımın miktarı yapılacak olan katkılarla birlikte günlük 10 tona kadar çıkarılabilir.önereceğimiz katkıların oranlarına toprağın cinsine göre bir ziraat mühendisi karar verebilir.

-Üretilen gübre toz olarak satılabilir,pelet olarak satılabilir yada kullanılabilir.

ÖN BİLGİ
BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN GÜBRELERİ;

-Organik gübre üretiminde yararlanılan üçüncü esas ana madde büyükbaş hayvan dışkılarıdır.

-Büyükbaş hayvanların dışkıları pek çok şekillerde toprağa yararlı organik gübre olarak değerlendirme kriterlerine sahiptir.

-Teknik fermantasyonla organik gübre haline getirileceği gibi,diğer ideal olan sistem BİYOGAZ üretiminden sonraki fermente artık şeklidir ki hem kuru ve hem de bekleme ihtiyacı yoksa sıvı olarak ta değerlendirilebilir.

-Büyükbaş hayvanların dışkılarının özellikleri de hayvanların genç yada yaşlı olmaları ile,açık yada kapalı ortamda toplanmaları ile ,altlık olarak kullanılan malzemelerin cinsleriyle ve özellikle hayvanlara verilen yemlerin rasyonları ile doğru orantılı olarak değişir.

-Örneğin genç hayvanların yaşken dışkılarındaki karbon azot oranı 60/1 oranına kadar düşerken yaşlı hayvanların yaşken dışkılarındaki karbon azot oranları 20/1 oranına kadar yükselmektedir.Aynı yaşlı hayvanların kuru dışkılarındaki karbon azot oranı 15/1 oranına kadar yükselmektedir ki buda topraktaki bitkiler için aranılan değerler içerisindedir.

-Esas olan konu bu gübreden en fazla faydanın sağlanacağı ortamın geliştirilmesi ve gübre içerisindeki değerli maddelerin en az kayıpla toprakla buluşturulmasının sağlanmasıdır.

Bununla ilgili olarak eğer teknik bir organik gübre üretimi yapılacaksa aşağıdaki sorulara cevap aranmalıdır.

1.Elimizdeki günlük yaş dışkı kapasitesi ne kadardır.
2.Altlık olarak kullanılan malzemenin cinsi nedir
3.Hayvan başına düşen gübre altlık oranı nedir.
4.Dışkı idrar karışımı sağlanabiliyor mu.
5.Dışkının idrarla birlikte karışım halinde iken nem oranı nedir.
6.Üretmeyi düşündüğünüz organik gübre ile ilgili olarak sürekliliğin sağlanmasını planladınız mı..Teminde güçlük yaşamayacağınızı planladınız mı.
7.Organik gübre üretimi yapacağınız yerde üretim için asgari 1000 metrekarelik ek alana sahip misiniz.
8.Enerji olarak, elektriğin dışında kullanma şansına sahip olduğunuz kaynaklar nelerdir.(biyogaz,doğalgaz,propan,kalyak,fueloil,vb)

9.Üretmeyi düşündüğünüz organik gübre ile ilgili olarak devlet desteklerinin dışında ayırabileceğiniz finans miktarınız nedir.

10.bulunduğunuz yerin yerleşim yeri olması veya en yakın yerleşim alanına uzaklığınız nedir.

-Bu sorulara verilecek olan cevaplar yatırım yapmayı planlarken ilk verilecek cevaplardır.

-Bu cevaplar ışığında sistem tasarlaması yapılır.yatırım yapılacak yer projelendirilir.gerekli müracaatlar ve izinlerden sonra gerçek proje hayata geçirilir.
DETAYLAR İÇİN ; www.yusufyel.com
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.