Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Beni hatırla

BAŞLIK: Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Ekolojik Çözüm

Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Ekolojik Çözüm 13 yıl 4 ay önce #2903

  • harey
  • harey's Avatar
  • ÇEVRİMDIŞI
  • Yeni Üye
  • Gönderiler: 1
Subtropikal tarım alanlarının baş belası konumunda olan Akdeniz Meyve Sineği(Ceratitis Capitata), bu bölgelerdeki meyvecinin baş belası. Bu zararlı sinek son zamanlarda başta narenciye olmak üzere nar, trabzon hurması, şeftali, erik , armut, elma gibi birçok üründe zarar meydana getirebilmektedir. Çiftçi bazı durumlarda 6-10 uygulama yapma durumunda kalabilmektedir. Bazı durumlarda ilaçlama aralığı 10 güne kadar düşebilmektedir. Buda hem maliyet, hem zaman, hem işgücü gibi zararların yanısıra ilaç kalıntısı gibi büyük bir probleme neden olmaktadır. Ayrıca yeterli mücadele yapılmaması durumunda karantina kapsamında olan bu sinek yurtdışına gönderilen ürünlerin tırda rastlanılması sonucunda geri gönderilmesine neden olmaktadır.
Nektar Tarım'ın İspanyadan ithal ettiği LastFly Ceratitis adlı ürün , Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı ekolojik çözüm amaçlıyor. Kapalı kitlesel tuzak şeklinde olan bu tuzaklar içerisinde bulundurduğu özel bir cezbedici ile sinekleri tuzağa doğru çekiyor, tuzağın içerisine giren sinekler şeffaf olan tuzak kapağı sayesinde ışığa doğru ilerleyerek kapaktaki ilaca çarparak tuzak içerisinde ölüyorlar. Tuzak sineklere karşı çekicilği saptanmış olan sarı florasan rengindedir. Sinekler bu tuzaklar sayesinde meyvelerden uzak tutuluyor ve meyvelere esas zararı veren dişilerin meyveye yumurta bırakması engelleniyor. Kapaktaki ilaç ve feromon 4 ay süresince etkili ve buda birçok üründe üreticinin üretim dönemi için yeterli süre anlamına geliyor.
Nektar Tarım'ın bu ürünle başlıca amacı meyve üzerindeki ilaç kalıntısı problemini ortadan kaldırmaktır. Bilindiği üzere son yıllarda ülkemizin başı kalıntı problemi ile dertte. Bazı ürünler yurtdışından bu problem nedeni ile geri dönmekte. Bu tuzakla beraber iyi tarım uygulamalarının uygulanabilirliği artmaktadır.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.