Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Beni hatırla

BAŞLIK: ziraii ilaç bayilik sınavı

ziraii ilaç bayilik sınavı 14 yıl 7 ay önce #1868

arkadaşlar sınav kalkmış galiba..reçete yazma yetkisi sınavıda kalkmış
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.

Cvp:ziraii ilaç bayilik sınavı 14 yıl 7 ay önce #1926

sınavlar kalkmadı sadece yönetmeliklerde değişiklikler oldu,

1. bitki koruma bölümü mezunları, araştırma ens. çalışanlar ve kamu kurum ve kuruluşlarında 5 yıl zirai kısımda görev yapanlar bayilik ruhsatını sınavsız alacaklar.

2. reçete yazma konusunda daha önce tarım il müdürlüklerinde yapılan sınav şimdi tek çatıda ankarada ÖSYM tarafından yapılacak.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.

Cvp:ziraii ilaç bayilik sınavı 14 yıl 5 ay önce #2093

  • break
  • break's Avatar
  • ÇEVRİMDIŞI
  • Paylaşımcı Üye
  • Gönderiler: 48
Bu yonetmelik ile ilgili son durum nedir arkadaslar ?
Benim bildigim Bitki Koruma haric diger bolumler egerki 100 uzerinden 70 alirlarsa bayii acabilecek (!)
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.

Cvp:ziraii ilaç bayilik sınavı 14 yıl 1 ay önce #2432

  • elis
  • elis's Avatar
  • ÇEVRİMDIŞI
  • Yeni Üye
  • Gönderiler: 2
arkadaslar soruları bana mail atabilirmisiniz.... Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. veya bulabileceğim bir adres konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.

Cvp:ziraii ilaç bayilik sınavı 14 yıl 1 ay önce #2434

  • The_One
  • The_One's Avatar
  • ÇEVRİMDIŞI
  • Yönetici
  • Gönderiler: 137
  • Teşekkür Sayısı: 4


Danıştay 10 uncu Dairesi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nca hazırlanarak yürürlüğe giren "Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik" ve değişikliklerinin, Bitki koruma ürünleri bayilik veya toptancı izin belgesi verilecek kişilerde aranacak şartları belirten düzenlemesinin yürütmesini durdurmuştur.

Bu karar nedeniyle, sınava gireceklerde aranacak şartların belli olmadığı koşullarda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın 25 Nisan 2010 tarihinde yapacağını ilan ettiği sınav fiilen yapılamaz hale gelmiştir.

Bu durum, Oda‘mızın her Platformda duyurduğu görüşlerinin haklılığını bir kez daha teyit edici niteliktedir. Yargı kararı, sürekli değişikliklerle içinden çıkılmaz duruma gelmiş olan yap - boz oyununa dur demiştir.

Özlük haklarımız ve halk sağlığı açısından büyük önem taşıyan çalışma alanında, durumun bu noktaya gelmesine neden olan gelişmeler şöyledir;

İlk kez 11 Ekim 2007 tarihinde çıkarılan "Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik", aradan dört ay geçmeden, 2 Şubat 2008 tarihinde değiştirilmiş, ardından da 9 Haziran 2009 tarihinde ikinci değişiklik yapılmıştır.

İlk Yönetmelikte mevcut bayii ve toptancılara ve yeni işyeri açmak isteyen mühendislere sınav zorunluluğu getiren Bakanlık, Oda‘mız önderliğindeki yoğun tepkiler üzerine, 3.5 ay sonra yaptığı değişiklikle mevcut bayilere yönelik sınav zorunluluğunu kaldırmış, yeni işyeri açacak ziraat mühendislerine sınavdan 80 puan alma zorunluluğunu korumuş, uzman olmayan kişilere de sınava girme yetkisi tanımıştır. İkinci ve (şimdilik) son değişiklikle de, Yasa ve Tüzüğe aykırı olarak bazı gruplar sınavdan muaf tutulmuş, uzman olmayan kişilere tanınan sınava girme hak ve yetkisinin sınırları genişletilmiş, başarı puanı da 60‘a çekilmiştir.

"Yangından mal kaçırma" anlayışı içinde hazırlanan, zirai mücadele bayii olarak çalışan üyelerimizin hak ve yetkilerini görmezden gelen ve Odamızın defalarca bilimsel - hukuki gerekçelerle karşı çıktığı Yönetmelik, uygulama aşamasında skandal sonuçlar üretmiştir.

Bu bağlamda, Bakanlıkça ilk kez 4 Ekim 2008 tarihinde yapılan zirai mücadele bayiliği sınavına 2.319 kişi katılmış, ancak yalnızca 26 kişi 80 ve üzeri puan almıştır. Sınavdaki başarı oranının skandal boyutundaki sonuçları, sınava girenlerin durumunu değil, sınavı düzenleyenlerin artık gizleyemeyecekleri kamu yararına aykırı amaçlarını ortaya koymuştur. Sınav başarı notunun 60‘a çekilmesi sonrasında ise, 26 Nisan 2009 tarihinde yapılan sınava 1987 kişi girmiş, bu kez 271 kişinin sınavda başarılı olduğu duyurulmuştur.

5 bin 758 zirai mücadele ilaç bayiinden 4 bin 92‘sinin ziraat mühendisi olduğu, geriye kalanı çeşitli meslek ve/veya meslek dışı kesimlerden oluşan bayilerin aralarında ilkokul mezunları ve hatta okur-yazarların bulunduğu bir ortamda, ziraat mühendislerine sınav zorunluluğu koymanın, kamu yararı ile bağdaşır bir tarafının olmadığı açıktır.

Hem mesleki haklarımız hem de halk sağlığı açısından çok önemli olan bir konuda, sektörle danışılma gereği hissedilmeden ve hem geçerli mevzuata hem de yargı kararlarına aykırı olarak yapılan düzenleme ve değişikliklerle yapboz oyununa döndürülen çalışma alanında, Danıştay‘ın verdiği ara karar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘na, doğru düzenleme ve uygulama yapma konusunda bir şans vermiştir.

Yargı ara kararı bir kez daha göstermiştir ki, Ziraat Mühendisleri Odası‘nın haklı taleplerine kulak tıkayarak bir düzenlemenin yaşama geçirilmesi mümkün değildir. Hukuk sınırları içinde, ODA‘mız, meslek ve üye haklarını savunma ve geliştirme konusundaki ısrarlı ve kararlı tutumunu sürdürecektir.

TMMOB Ziraat Mühendisleri ODA‘sı olarak, Yasa ve Tüzüğe uygun, özlük haklarımızı koruyucu, halk sağlığını temel amaç edinen bir anlayışta hazırlanacak bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende satılmasına yönelik Yönetmelik değişiklik hazırlığı, düzenlemeleri ve uygulamaları konusunda ilkeli işbirliğine açık olduğumuzu ifade ederiz.


açıklama yeterli sanırım
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.

Cvp:ziraii ilaç bayilik sınavı 14 yıl 2 hafta önce #2486

nedir bu ya! ben bitki korumacıyım hem bu bölümü okuyorum hemde ne demeye sınava tabi tutluyorum ya! onuda geçtim 80 istiyorrlar!ben u sınavdan belki 80 alırım ya diğer bölümler nolcak!kolaymı bu 80 ya .nedir yani tüm hayatımız bu sadece 80 .puanamı baglı kalcak. sürekli kanun degişiyor,yok efenmdim bitki korumacı sınava grimicek,yok efendim 60 a indirildi..noluyo ya ne bu dengesizlik...sanıırm birileri istedikleir gibi davranmaya çalışıyolar bbirilerinin işinemi geliyor.yeter ya bu ülkede okumasıda çalışması da bi dert.önce sizler birşeyleri yerine oturtun sonra bizleri o hayatımızı mahveden sınavınıza tabii tutun.ziraat odaları da gerekeni yapsın,öyle kendilerince bi yazı çıkarıp "biz buna karşıyız vs" demsinler,napıyolarsa yapsaınlar imzamı topluyolar ayaklanıyolarmı ne yapcaklarsa etsinler...
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.