Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Beni hatırla

BAŞLIK: Bishkekte sera yetistiriciligi

Bishkekte sera yetistiriciligi 7 yıl 10 ay önce #4190

Arkadaslar selamlar, yeni uyeyim. Ulke disinda yapmaya calistigimiz sera yetistirciligi, yasadigimiz sorunlar ve cozumleri hakkinda yazismak istiyorum. Uzman ve deneyimli arkadaslar, yardimlarini ve bilgilerini esirgemezler diye umut ediyorum.
Bishkekte 3 yildir sera yetistiriciligi calismasi yapiyoruz. 1 hektarlik plastik ortulu, toprakli tarim yaptigimiz seramizda baslangicta domates ve hiyar yetisticiligine soyunduk. Bolgemizde sera yogunlugu fazla olmamakla birlikte; komsu Ozbekistan Taskentte ve Kazakistan Cimkentte bu yogunluk cok fazla. Iklim kosullari her ne kadar sera mantalitesine uygun olmasa da ana meslegimize ek gelir ve urun bedellerinin yuksek olmasi nedeniyle bu ise yoneldik.
Kisin -22C, yazinda +35C lerde karasal bir iklim bolgesindeyiz. Toprak kil agirlikli, yeralti su yuksekligi derin degil, nem orani dusuk. Topraktaki zararli canli sayisi fazla.
Ilk iki sene gunesli gun oraninin azligi nedeniyle domateste verimli olamadik, bu nedenle de son iki yildir, hiyara onem verdik Ozellikle Turkiyede kornison olarak adlandirilan birazda dikenli, sert tip ve az sulu cins bolgede tercih ediliyor, bu tiplere egilerek uretim yaptik. Gecen sene urun ve getiri iyi oldu fakat bu sene Kirgizistanin Rusya gumruk birligine girmesi nedeniyle ozellikle Kazakistadann giren ucuz hiyar mahsulu ve yasadigimiz hastaliklar rekabeti zorlastirdi.
Ozellikle galeri sinegi, beyaz sinek, yaprak biti ve mildiyo nedeniyle agir tahribat yasadik. Gubre ve zirai mucadele ilaclarinin ulkede bulunmamasi zararimizi artirdi.
Bu sene ikinci donemde farkli urun denemeye karar verdik ve faselis patlican, yari topan patlican denemesi yaptik. Bolgeye Cinden ve Taskentten giren patlicanlardan cok daha kaliteli deneme urunu aldik. Gunluk iklim kosullarindaki degisim nedeniyle, ozellikle sera ic sicakliginin, dis sicakliktan daha fazla olmasi nedeniyle olusan kondens (yogusma) akintilarina engel olamadik, serayi ilk kurdugumuzda cati havalandirma pencerelerini yapmamistik, dogal havalandirmamiz yoktu. Daha sonra klima santralleri ile cebri havalandirma ve isitmasi uyguladik. Ozellikle subat, mart ve nisan gecislerinde isitmayi calistiramadigimizdan ( komur bulmakta sikinti var) yogusma artti buda mildiyo ve patlicanlarda meyve ile govde curumesine yol acti. Simdi her ne kadar fazla olmasa da cati havalandirma pencereleri yapmaya basladik. Bu bilgiler isiginda sizden yardiminizi rica ettigim konulari asagida siraliyorum. Konu hakkinda deneyimi olan arkadaslar cevap verirse sevinirim. Saygilar
1- Galeri sinegi, beyaz sinek ve karinca nedeni olan yaprak biti mucadelesinde zorlaniyoruz. Bu gune kadar; Bayer Confidor SC 350, Laser ve Neem Azal T/S ilaclarini kullandik, bir miktar bocek uremesini engellesekte yine artis gozlendi. Bu hastaliklara karsi kesin sonuc aldiginiz ve onereceginiz ilaclar nedir?
2- Karinca kolonileriyle nasil mucadele edebiliriz?
3- Bizim bolge kosullarina uygun Ciko domates ve pembe domates F1 tohumu firma oneriniz varmidir?
4- Bu bocekleri yok etme amacli bu seneki fide ekimi oncesi toprak hazirliginda kesin etki gosterecek tarimsal ilac oneriniz varmidir, ozellikle sivi olmayan toz esasli ilaclar. ( NOT: Metam sodyumu buraya sokamiyoruz. )
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.

Bishkekte sera yetistiriciligi 7 yıl 9 ay önce #4259

Seranızın camları polikarbon dan mı yapıldı ?
Son Düzenleme: 7 yıl 7 ay önce yazan berk solmaz.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.