Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Beni hatırla

BAŞLIK: Cycas revoluta

Cycas revoluta 13 yıl 11 ay önce #2558

  • palmiye
  • palmiye's Avatar
  • ÇEVRİMDIŞI
  • Yeni Üye
  • Gönderiler: 1
Genel:Cycas revoluta sık bilinen adıyla Sagu Palmiyesinin ana vatanı Japonyadır. Cycas revoluta aslında bir palmiye değildir. Oldukça simetrik uzanan dalları yaklaşık 20 cm çapında bir taç oluşturur ve bunu geniş kalın tüylü ve parlak bir gövde destekler. Boyu 6-7 metreye ulaşabilir. Bitki yaşlandıkça boyu uzar, genç bitkilerin gövdesi yok denecek kadar küçüktür. Oldukça yavaş büyüyen bitkinin maksimum boya erişebilmesi için 100 yılı aşabilir.Yaprakları yeşildir ve 50-150 cm arasında uzunluğa sahiptirler.Bitkinin ortasından bir tüylü rozeti andıran bir oluşum meydana gelir ve bu dikenlimsi rozet Cycas revoluta'nın cinsiyetine göre 1 metreyi bulabilir. Bu rozetin ve Cycas revoluta dallarının vücuda temas etmesinden kaçınılmalıdır.
Bakımı: Doğrudan güneş almayan bir yerde, saksısı sarsılmadan bakılmalıdır. Büyüme döneminde su ihtiyacı ve sıcaklık gereksinimi yoğundur. Yeni gelişen dallara elle temas edilmesi bitkinin formunu bozulmasına yol açabilir. Gereğinden fazla sulanmamalı ve sprey ile püskürtme yalnızca yaz aylarında ve doğrudan güneş ışığı almadığı ortamda yapılmalıdır.


Gübreleme ve Besin Gereksinimi: Cycas revolutanın gelişme döneminde 15 günde bir gübrelenmesi ve yılda bir kere fungusit uygulanması yararlı olacaktır.


Üretim:Yetişkin ağaçlar kökün toprakla birleştiği yerden küçük yumrular verir ve bu yolla üretilir.

Önemli Uyarı! Cycas revolutanın zehirlenmelere yol açtığının uzmanlarca bildirilmesi sağlığınız açısından oldukça tehlikelidir. Dallarının sivri uçları temas eden kişilerde deri reaksiyonları gözlemlenmiş, cycas revoluta yapraklarını ısıran pet hayvanlarında zehirlenmeler gözlenmiştir. (bkz.1)Suspected cycad (Cycas revoluta) intoxication in dogs, Botha CJ, Naude TW, Swan GE, et al.J S Afr Vet Assoc 1991 , 2)Toxicology Brief: Cycad toxicosis in dogs, Hany Youssef Veterinary Medicine May 1, 2008)

Kaynak:http://monopalmiye.blogspot.com/2009/08/cycas-sikas-turleri-sikas-uretimi-sikas.html
Cycas_revolta_104783080.jpg
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.