Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Sebze ve meyve üretiminde 9 etken maddenin kullanımı yasaklandı

9 Etkili maddenin kullanımı yasaklandıAB'nin domates, biber ve kabak ile armutta zararlılarla mücadelede kullanılan 9 etken maddeyi yasaklaması üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 1 Nisan 2011 tarihinden itibaren Türkiye'de de bu uygulamayı başlatma kararı aldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Koruma Kontrol Genel Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Aydemir imzasıyla Tarım İl Müdürlüklerine gönderilen yazıda, AB'nin, 25 Ocak 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bazı hayvansal menşeli olmayan gıda ve yemlerin kontrol ve denetim sistemini yeniden düzenlediği belirtildi.
Yazıda, biber, kabak ve domates ihracatında methomyl ve Oxamyl aktif maddeleri bakımından gerçekleştirilen kalıntı analizlerinin, 1 Nisandan geçerli olmak üzere Carbendazim, Clofentenize, Diafenthiuron, Dimethoate, Formetanate, Malathion, Procymidon, Tetradifen ve Thiophanate-methyl aktif maddelerini de kapsayacak şekilde genişletildiği bildirildi.
Yazıda, kırmızı biber ve ürünleri (köri), zerdeçal ve kırmızı palm yağının AB'ye ithalatında uygulanmakta olan kontrol sıklığı seviyesinin de yüzde 10'a düşürüldüğü kaydedildi.
Bu nedenlerden dolayı Türkiye'den AB'ye yapılan taze biber, kabak, domates ve armut ürünleri ihracatında zirai ilaç kalıntı sorunu yaşanmaması için ihracatçıların, üretici ve çiftçilerin çok dikkatli olması istendi.

-ANTALYADA DENETİMLER-

Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin de yaptığı açıklamada, AB'nin her yıl doğayı ve çevreyi koruma, sağlıklı gıda tüketilmesini sağlamak amacıyla tarımsal ürünlerde zirai ilaç kalıntısını önlemeye yönelik yönetmeliklerde değişiklikler yaptığını söyledi. Türkiye'nin de insan sağlığını korumaya ve sağlıklı, güvenli gıda tüketilmesi için tedbirler aldığını ifade eden Erçin, gıda güvenliği konusunda alınan önlemlerin her geçen gün değiştiğine dikkati çekti. Erçin, Türkiye'de gıda güvenliğinin sağlanması konusunda alınan cezai ve idari tedbirlerle müeyyidelerin AB kriterlerine göre daha sert olduğunu savundu.
AB tarafından biber, kabak, domates ve armutta uygulamaya konulan 9 etken maddenin yasaklanmasının, Türk yaş meyve sebze ihracatını engellemeye yönelik olarak değerlendirilmemesi gerektiğini anlatan Erçin, ''Ürünlerde 9 zirai ilaç etken maddesinin yasaklanması Türk ürünlerine yönelik bir uygulama değildir. Etken maddelerin yasaklanması öncelikle insan sağlığının korunması ve daha kaliteli üretim yapmamıza yol açacak. Geçmiş yıllarda da ürünlerdeki bazı etken maddelerin yasaklanmasına rağmen 2010 yılında yaş meyve sebze ihracatımız yüzde 23 artmıştı'' dedi.

Erçin, ''İyi tarım Uygulamaları'' çerçevesinde 2009 yılında seralarda yapılan denetimler sonucunda 610 üretici ve çiftçinin ürünlerinde zirai ilaç kalıntısı tespit edilmesi nedeniyle Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunduklarını anımsattı. Erçin, denetimlerin çiftçi ve üreticiler üzerinde olumlu etkisi bulunduğunu ifade etti. Erçin, geçen yıl Antalya ve ilçelerinde ''İyi Tarım Uygulamaları'' çerçevesinde 123 üretici ve çiftçiye kişi başına 5 bin 700'er lira idari para cezası uygulandığını hatırlattı.

 

Kaynak: AA Ajansı

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın

Benzer Haberler