Salkım Domateste Verim Rekoru Kırıldı

Salkım domates verim rekoru kırdıMersin'de, Bu Yıl İlk Kez Deneme Amaçlı Ekimi Yapılan Virüse Dayanıklı Sırık Salkım Domates Çeşidinden Yüksek Verim Alındığı Bildirildi. Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ambarlarından biri olarak gösterilen Mersin'de, bu yıl ilk kez deneme amaçlı ekimi yapılan virüse dayanıklı sırık salkım domates (Marka FI) çeşidinden yüksek verim alındığı bildirildi.

Yerli tohum üretimi gerçekleştiren Yüksel Tohumculuk tarafından piyasaya sürülen virüse dayanıklı sırık salkım domates fideleri dönüme 15-18 ton verimle üreticinin yüzünü güldürdü.

Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sırık salkım domates çeşidinin, alıcı kitlesinin belli ekonomik Güce sahip kişiler olduğunu kaydetti.

Tarım Bakanlığı'nın iyi tarım uygulaması kapsamında bu türü çiftçilere önerdiklerini belirten Tun, 'İyi tarım uygulaması yapan üreticiler yetiştirdiği ürünlerde daha az kimyasal kullanıyor, hatta çoğunluğunda döllenme arılar aracılığıyla yapılıyor. Geçtiğimiz bir yıl içinde yurt dışına Erdemli'den gönderilen domateslerde hiç ilaç kalıntısı bulunmadı. Bu da iyi tarım uygulamasından kaynaklanıyor' dedi.

Yüksel Tohumculuk Mersin Distribütörü Hasan Basri Nalbant ise salkım domatesin meyve rengi ve sertliğinin tüketicinin arzu ettiği türde olmasının yanı sıra dayanıklı olma özelliği ile de ihracat için tercih edildiğini söyledi.

Nalbant, yurt içinde büyük marketler ile yurt dışında özellikle Rusya'nın yoğun talepte bulunduğu sırık salkım domates çeşidinin 4 mevsim dikiminin yapılabileceğini belirterek, 'Bu yıl 2 milyon fide dikimi yapılırken gelecek yıl bu sayı 12 milyona çıkacak' dedi.

Erdemli'de salkım domates çeşidinin ilk kez üretilmeye başlandığını belirten Nalbant, 'Marka F1 çeşidi domatesin kilosu diğerlerinden kiloda 20-30 kuruş daha fazla. Bu domatesler raflarda uzun süre beklemeden alıcısını buluyor' diye konuştu.

Üreticilerden dikim öncesi mutlaka toprak ve su tahlili yaptırmalarını isteyen Nalbant, 'Biz Marka F1 çeşidi sırık salkım domatesinden üreticimizin daha fazla kazanmasını istiyoruz. Bu nedenle eğer toprak ve su tahlili de yaptırılır ise verim daha yüksek olacaktır' dedi.

Bahçesinde deneme amaçlı üretim yapan üretici Fehmi Özmen ise 2 dönümlük serasından dönüme 15 ile 18 ton arasında ürün elde ettiğini kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Yorumlar (1)

Yorum yapmak için oturum açın