Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Altın Çilek Ekimi Bursa'da da Artıyor

Altın çilek (Yer kirazı) Üretimi Bursa da artıyorBaşbakan Erdoğan'ın tükettiğinin öğrenilmesiyle Türkiye gündeminde daha çok tanınan yer kirazının (altın çilek), Bursa'da da ekimi her yıl artıyor. Üreticiler, bakımı daha kolay ve verimi yüksek olan yer kirazının (physalis) pazar sıkıntısı yaşamadığını belirtiyor. Şu anda Yenişehir'de ekimi fazla olan biber, domates ve fasulyeye alternatif olarak yer kirazı ekilebileceği kaydediliyor.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın  kuruyemişçiden satın almasıyla gündeme gelen 'altın çilek' az zahmetle iyi gelir elde etmek isteyen üreticinin umudu oldu. Türkiye'de ilk olarak eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in girişimleri ile Mersin'de geniş alanlarda ekilen yer kirazı, Bursa ve Aydın gibi illerde de geniş alanlarda üretilmeye başlandı. Bursa'nın Yenişehir ilçesinde alternatif ürün olarak ekilmeye başlanan yer kirazı yetiştiricilerine Uludağ Üniversitesi ve Ziraat Odası da destek veriyor. İlçede geçen yıl deneme dikimleri yapılan 'altın çilek' (physalis), çiftçilerin yeni gözdesi oldu. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, yer kirazının pazar sıkıntısı yaşamadığını söyledi. Ürünün henüz istenilen seviyede tanıtılamadığından yakınan Aktaş, dış pazardaki talebin daha fazla olduğunu bildirdi. Üreticilere alternatif ürün olarak altın çileği önerdiklerini belirten Aktaş, şunları söyledi: "Bu ürünün geleceği var. Bakımı daha kolay ve verimi yüksek. Her yıl ekim alanı artıyor, şu anda Yenişehir'de ekimi fazla olan biber, domates ve fasulyeye alternatif olarak yer kirazı (physalis) ekilebilir."

Yer kirazı meyvesinin yetiştirilmesi için uygun iklim ve toprak çeşidi bölgemizde mevcut. Yer kirazının yetiştirildiği toprak sıcaklığının 10 santigrat derecenin altına düşmemesi gerekiyor. Her bir yer kirazı bitkisi kökü 1 kilo ürün veriyorSuyu oldukça  seven yer kirazının boyu 1- 1,5 metre uzunluğa erişebiliyor. Kışın kuruyarak, ilkbaharda tekrar yeşillenen bu bitkinin meyveleri ise turuncu renkli üzümsü yapıda olup, mayhoş bir tada sahip.


Uludağ Üniversitesi Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksek Okulu Seracılık Program Başkanı öğretim görevlisi Hakan Erdoğan, yer kirazının (physalis) 'altın çilek' ve 'güvey feneri' olarak da anıldığını söyledi. Yer kirazının domates ve patlıcanla akraba olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ürün, taze tüketildiği gibi, reçeli de yapılıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde  iyi biliniyor. Besleyici bir meyve olup, özellikle anaokullarında yemek menülerine konuluyor." diye konuştu. Yenişehir'de geçen yıl 4 dönümlük arazide yer kirazı eken Necati Seymen, 70 kök ile başladığı üretimden memnun kalınca, bu yılki ekimi 20 dönüme çıkarma kararı aldı. İlk yılda istediği verimi aldığını dile getiren Seymen, şunları ifade etti: "Her kök bir kilo ürün verdi, bu miktar iyi bakım olursa 2 kiloya kadar artabiliyor. Bu yılda  20 dönümlük bir alana ekeceğim. Ayrıca yer kirazını kurutmanın yanı sıra reçelini de yaptık. Normal kirazın kilosu 5 TL iken, bu ürün 30 ila 70 TL arasında fiyat buluyor." Seymen, geçen yıl elde ettiği 700 kilo yer kirazında yaklaşık 20 bin TL gelir elde ettiğini söyledi. Yer kirazı, kalp, verem,  şeker ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Önemli miktarlarda B vitamini içeren kiraz, özellikle okul öncesi çocuklara öneriliyor. Metabolizmayı hızlandırıp, kan dolaşımını düzenliyor. Kandaki ürik asidin vücuttan atılmasında ve yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunuyor.

Kaynak: Zaman Gazetesi

Yorumlar (1)

  • altın çilek kırşehirde ekilirmi acaba ekilecek fideleri nerde bulunur nasıl ekilir hasılatı nasıl yapılır bilgisi ve ekimini yapan arkadaşlar lütfen bana ulaşmanı rica ediyorum fidesini bulup ekmek istiyorum hangi illerde yada hangi bölgelerde yetişiyo bakımı hakknıda bilgisi olna varsa lütfen rica ediyorum bana ulaşsın yada telini falan bıraksın ben fide almak ve yetişmek istiyorum telim 0543 849 64 17

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın

Benzer Haberler