Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Üreticiye tarımsal sulama kredisi imkanı

Logo_ZiraatBankasi2.jpgTarım sektöründe verimlilik ve kalitenin artırılması için, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından, tarımsal üretime düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılacak.

Üreticilerin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması, tarımsal üretimin geliştirilmesi, verimliliğin ve kalitenin artırılması amacıyla Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak, 1 Ocak 2008 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Karar kapsamında, Ziraat Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından bir gerçek ve tüzel kişiye hayvansal üretim konusunda en fazla 1 milyon 500 bin YTL'ye, kontrollü örtüaltı tarımı konusunda 750 bin YTL'ye, diğer kredi konularında ise 250 bin YTL'ye kadar kredi açılabilecek.

Açılacak kredilerin vadeleri işletme kredilerinde 18 ayı, yatırım kredilerinde 5 yılı, meyve bahçesi tesisine yönelik yatırım kredilerinde ise 7 yılı geçmemek üzere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kendi uygulamaları esas alınarak belirlenecek.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu karar kapsamında açılan kredilerden doğacak gelir kayıpları, Ziraat Bankasının cari tarımsal kredi faiz oranları ile kredi konuları itibarıyla uygulanan faiz oranları arasındaki fark esas alınarak hesaplanacak.

Kredilerin faiz tahakkuk tarihlerinde avans olarak Hazine Müsteşarlığınca ilgili yıl bütçelerine bu amaçla konulacak ödenekten karşılanacak.

Bu karar kapsamında yapılan avans ödemeleri ve diğer işlemlere ilişkin Hazine Kontrolörleri Kurulunca yapılan inceleme neticesinde kesin gelir kaybı tespit edilecek.

Ertelenmiş, taksitlendirilmiş, tasfiye olunacak alacaklar ve vadesi geçen alacaklar hesabında borcu bulunan veya yeniden yapılandırılmış kredi borcu bulunup geri ödeme süreci devam eden üreticilere, hiçbir şekilde kredi açılmayacak.

Karar kapsamında açılan kredilerin vadesinde ödenmemesi halinde, Ziraat Bankası ve Tarım ve Kredi Kooperatiflerinin mevzuatı çerçevesinde tahsil ve tasfiye edilecek.

Zaman

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın