Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Üretici, 5 yılda yüzde 120 artan gübre fiyatlarına tepkili

gubre2.jpgTarımsal üretimin en önemli girdileri arasında yer alan gübrede fiyat artışına üretici tepkisi büyüyor.  Yıl içinde gübreye yapılan zamların ortalamasının yüzde 56'yı geçtiğini belirten tarım sektörü temsilcileri, son 4-5 yılda gübre fiyatlarının yüzde 120'nin de üzerinde arttığına dikkati çekti.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, gübre fiyatlarının özellikle son aylarda düzenli bir şekilde artış gösterdiğini belirterek, "Gübreye bu yıl yapılan zamların ortalaması yüzde 56'yı aştı.Yapılan insafsız zamlar üreticilerimizi büsbütün gübre kullanamaz duruma getirmiştir. Enflasyonda ve kurda herhangi bir artışın olmadığı şu dönemlerde söz konusu zammı keyfi olarak görüyoruz" dedi.

'Suni artışının önüne geçilmeli'

Artan gübre fiyatları nedeniyle üretimin düşeceğini, dolayısıyla daha çok tarım ürününün ithal edileceğini öne süren Doğru, "Dolayısıyla zaten bozuk olan makro ekonomik dengeler daha da bozulacak. Daha fazla zaman kaybetmeden bu haksızlık ortadan kaldırılmalı ve suni fiyat artışının önüne geçilmeli" diye konuştu.

Tarım sektöründe gübrenin kullanım döneminin en yoğun olduğu dönemlerde özellikle de aralık ayında fiyatların tırmanışa geçtiğini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise "Bu senaryo 4-5 yıldır tekrarlanıyor. Bu süreçte gübre fiyatları yüzde 120'yi aşkın oranda artış gösterdi. Halen de artmaya devam ediyor. Tarımda kullanım döneminin en yoğun olduğu bu son 1 ay içinde gübre fiyatı yüzde 30 oranında arttı" dedi.

Fiyat yükselince stoka çekiliyor

Gübre fiyatlarındaki artışa karşın, üreticinin gübre bulmakta zorlandığını da kaydeden Barut, şöyle devam etti: "Fiyatlar yükseldiği zaman gübre stoka çekiliyor. Dolayısıyla üretici gübre bulmakta da güçlük çekiyor. Tarımsal üretimin en önemli girdisi olan ve bir üründeki toplam girdinin yüzde 12-15'lik bölümü oluşturan gübrenin piyasada olmaması ise ayrı bir sıkıntı yaratıyor. Rekolte kaybı ve verimsizliğin önüne geçmek için mutlaka gübre kullanılmalıdır. Bilimsel araştırmalar göre gübre kullanımı verimi yüzde 20-80 oranında arttırıyor. Dolayısıyla bir yandan fiyat artışı öbür taraftan spekülatörlerin iş başında olması nedeniyle gübre bulamayan üretici, rekolte kaybı ve verimsizlikle karşı karşıya kalabiliyor. Bu da milli ekonomiye ciddi zarar. Yetkilileri duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Yıllık tüketim 5 milyon ton

Türkiye'de yıllık 5 milyon ton gübre tüketildiği, bunun 2-2.2 milyon tonunun ithalat yoluyla geri kalanının da iç piyasadan karşılandığı belirtildi.

Yıl başında 55 YKr olan üre gübresinin fiyatının 72.5 YKr'ye, 15-15-15 kompoze taban gübresinin fiyatının 41.5 YKr'den 66 YKr'ye, halk arasında şeker gübre olarak bilinen amonyum sülfatın ise 27 YKr'den 48 YKr'ye çıktığı kaydedildi

.http://www.dunyagazetesi.com.tr/

Yorumlar (1)

  • Bu fiyatların yanında pahalı olduğu için herkesin kullanamadığı DAP (di amonyum fosfat) gübresinin fiyatını yazmayı unutmuşlar KG fiyatı 1.29 Ykr bilgilerinize arz ederim

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın