Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Şimdi de gıdalarda helal logosu geliyor

helal.jpgGıdalardaki ISO 9000, TSE damgaları dışında ürünlerde ‘Helal sertifikası' olmasını isteyen Gıda ve İhtiyaçları Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) bununla ilgili yaptığı çalışmaları pazartesi günü Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na ayrı ayrı sunarak, inceleme izni talep edecek. 3.000 Katkı maddesi incelenecek.

Malezya ile birlikte bir çok ülkede ‘Helal Sertifika'lı ürünlerin market raflarında yerini aldığını ileri süren GİMDES üyeleri, bu konunun din ve sağlıkla ilgili yönlerin dışında ekonomik yönünün de çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bakanlık onay verirse GİMDES, Türkiye'deki yaklaşık 3 bin gıda ürünü ve gıda üretiminde kullanılan katkı maddesi üzerinde "helal mi haram mı" çalışması yapacak. Helal sertifikasının bir de logosu var. Helal mi araştırmasından sonra ürüne bir de ‘helal' logosu vurulacak. GİMDES'in bu girişimine Tarım ve Sağlık bakanlıklarının ne cevap vereceği merakla bekleniyor.

HANGİLERİ HARAM GIDA?

GİMDES haram gıdaları şöyle sıralıyor: "Domuz eti ve domuz ürünleri, İslami usule göre kesilmemiş hayvanlar, kesilmeden önce ölmüş hayvanlar, Allah'dan başkası adına kesilmiş hayvanlar, alkol ve tüm sarhoşluk veren maddeler, etobur hayvanlar, yırtıcı kuşlar, sürüngenler, kan ve kandan yapılmış ürünler, bu belirtilen ürünlerle karıştırılmış gıdalar."

NEFSİME HAKİM OLUYORUM

GİMDES Başkanı Dr. Müh. Hüseyin Kami Büyüksözer, "Türkiye'deki hiçbir üründe helal mi haram mı araştırması yapılmamış. Bu nedenle hepsine ön yargıyla bakıyorum. Ancak, bu ‘Helal Sertifika' vermemize bakanlığın izin vermesinden sonra tüm ürünler helal mi araştırmasından geçecek. Ben birçok ürünü satın almıyorum. Nefsime hakim oluyorum" diye konuşuyor.

TOPLAM 1.5 MİLYAR İNSANI İLGİLENDİRİYOR

Feshane'de düzenlenen ‘Helal Gıda 2008 Uluslararası Konferansı' ile 1.5 milyar müslamanın kullanması gereken helal ürünler masaya yatırılacak. Konferansa gıda üreticileri ile birlikte bin kişinin katılımı bekleniyor. ‘Her Yiyecek Yiyecek Değildir', ‘Her Ürün Helal Olmaz' düşüncesinden yola çıkanlar 3 yıl önce helal gıda araştırmaları için GİMDES'i kurdu. Müslüman insanlara yönelik helal gıda sertifikalandırma çalışmalarını başlatabilmek için yola çıkan GİMDES, ‘helal sertifika'yı şöyle tanımlıyor: "Helal sertifikalama, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir."

TÜRKİYE'NİN HELAL PAZARDA YERİ BÜYÜK

Konferansa ABD'de helal sertifika olayının misyoneri konumundaki Mohammad Mazhar Hussaini de katılarak, ‘helal standartların organizasyonunu' anlatacak. Hussaini'ye göre, helal tanımı bu kasar basit değil, bunun bir felsefesi var. Lübnan'da gelen Dr. Ahmad H. Sakr ise GİMDES'in helal sertifikasına öncülük ettiğini söyleyerek, konferansta helal olma isteklerinin standartlaştırılmasını anlatacak. GİMDES Başkanı Büyüközer, Museviler'in ‘Kosher Food' damgasıyla dini inançlarına uygun gıda maddelerini üretip sattıklarını örnek vererek, "Müslümanların da en az Museviler kadar inançlarına ve sağlığına uygun gıdalarla beslenmek ve ilaçlarla tedavi olma hakkı var. Türkiye ekonomik hacmi 850 milyar dolar olarak tahmin edilen ‘Küresel Helal Pazar'ın çok önemli ve aranan bir aktörü olabilecek konumdadır" dedi

http://www.haber3.com/

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın